Ελλάδα: Πάμε σχολείο; Με self test και κουδούνι στις 12 Απριλίου (Λύκεια)

Mε υποχρεωτική τη διενέργεια των self test κάθε εβδομάδα για μαθητές και διδακτικό προσωπικό και ζητούμενη ημερομηνία επανέναρξης την 12 Απριλίου προχωρά η κυβέρνηση στο σχεδιασμό για την επαναλειτουργία της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα ζητήσει από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων την επαναλειτουργία και για τις τρεις λυκειακές τάξεις. Ως εκ τούτου εκπαιδευτικοί και μαθητές κάτω των 18 ετών θα έχουν προτεραιότητα στην προμήθεια των αυτοδιαγνωστικών τεστ. 

Με βάση τον σημερινό σχεδιασμό, τα Γυμνάσια θα ανοίξουν σε δεύτερη φάση ενώ η επαναλειτουργία των Δημοτικών, πάντα με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, φαίνεται να μετατίθεται για μετά το Πάσχα. 

Στο τραπέζι των συζητήσεων την επόμενη εβδομάδα μπαίνουν και τα πολυκαταστήματα, με πιθανή ημερομηνία επαναλειτουργίας την 12 Απριλίου. Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, οι ελπίδες για άνοιγμα πριν από το Πάσχα δεν έχουν πλήρως εξανεμιστεί.

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, υποστήριξε, σε ό,τι αφορά τα σχολεία, ότι θα δοθεί προτεραιότητα στα λύκεια, λόγω των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ερωτηθείς για το σενάριο επαναλειτουργίας στις 12 Απριλίου -το οποίο ανέφερε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη- ο κ. Σκέρτσος είπε ότι «αυτό (το σενάριο) θα συζητηθεί στην επιτροπή και θα αποφασιστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα».

Υπενθυμίζεται ότι χθες η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή επισήμανε για τα σχολεία ότι «η δική μας πρωτοβουλία είναι να επανέλθουμε ταυτόχρονα σε όλες τις βαθμίδες στη διά ζώσης εκπαίδευση. Όμως επειδή φαίνεται ότι αυτό θα γίνει σταδιακά, θα γίνει με προτεραιότητα στα λύκεια και μετά στα γυμνάσια και αργότερα στα υπόλοιπα σχολεία. Πρώτα θα ανοίξουν τα λύκεια».

 

Τι γίνεται με τα τεστ; 

Γυρίζοντας στο θέμα του self test... Ο Άκης Σκέρτσος επανέλαβε ότι  θα είναι το μεγάλο «όπλο» για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και σημείωσε ότι τα τεστ που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά «θα είναι ελεγμένα και εγκεκριμένα» καθώς «κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες». Οσον αφορά τα self test, οι ανακοινώσεις σχετικά με το πλαίσιο για τη διανομή και τη χρήση τους θα γίνουν την Παρασκευή, πιθανότατα κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιαστεί και βίντεο, ώστε να αποσαφηνιστεί ο τρόπος χρήσης τους προς τους πολίτες.  Τα ατομικά τεστ θα τεθούν στη διάθεση των πολιτών από την ερχόμενη Δευτέρα μέσω φαρμακείων, με προτεραιότητα την εκπαιδευτική κοινότητα. Υπενθυμίζεται ότι κάθε πολίτης θα δικαιούται έως 4 rapid test δωρεάν τον μήνα, ένα ανά εβδομάδα.

Δύο ειδών 

Τα τεστ είναι δύο ειδών, ρινικό και σιέλου.

Το πρώτο περιλαμβάνει τον στειλεό (μπατονέτα), τη δοκιμαστική πλακέτα όπου τοποθετείται το επίχρισμα, το φιαλίδιο με το υγρό και το σακουλάκι απόρριψης.

Οι οδηγίες χρήσης, είναι απλές αλλά πρέπει να τηρούνται:

• Βάζουμε τη μπατονέτα περίπου 4 εκ. μέσα στο ρουθούνι, κοιτώντας ψηλά
• Περιστρέφουμε 5-6 φορές και επαναλαμβάνουμε στο άλλο ρουθούνι
• Τοποθετούμε τον στειλεό μέσα στο υγρό και περιστρέφουμε για 15’
• Επειτα ρίχνουμε τέσσερις σταγόνες στην πρώτη ειδική θέση της δοκιμαστικής πλακέτας και την αφήνουμε 10 με 15 λεπτά μέχρι να δείξει αποτέλεσμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News