Ελλάδα - Πανελλαδικές: «Εναρκτήριο λάκτισμα» της διαδικασίας στις 30 Μαρτίου

Μπορεί να μην ξέρουμε πότε θα διεξαχθούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις, με ποια ύλη και με αρκετά ακόμη ερωτήμαστα, γνωρίζουμε όμως από σήμερα πότε ξεκινάει το .. παιχνίδι. Κοινώς έχουμε εναρκτήριο λάκτισμα. Και με έναν μήνα καθυστέρηση. Τι θέλουμε να πούμε;  Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις-δηλώσεις συμμετοχής μέσω email από 30/3 έως 9/4, προκειμένου να συλλεχθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη διεξαγωγή των εξετάσεων.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: Υπεγράφησαν σήμερα, Παρασκευή 27/3, από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, οι εγκύκλιοι που αφορούν τις αιτήσεις-δηλώσεις των υποψηφίων (μαθητών και αποφοίτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020.  

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, οι αιτήσεις-δηλώσεις θα υποβάλλονται μέσω email από 30/3/2020 έως 9/4/2020, προκειμένου να συλλεχθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη διεξαγωγή των εξετάσεων.  

και βέβαια σύμφωνα με το υπουργείο, οι ημερομηνίες διεξαγωγής των Πανελλαδικών θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα αναφορικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.   Επιδίωξη παραμένει να διεξαχθούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στις καθιερωμένες ημερομηνίες. Να θυμίσουμε απλά ότι πέρυσι ξεκίνησαν στις 6 Ιουνίου για τους υποψήφιους των Επαγγελματικών Λυκείων και μια ημέρα μετά για εκείνους των Γενικών Λυκείων. 

Τα σενάρια 

Στην πιθανότητα να διεξαχθούν οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι προκειμένου να μην μετατεθούν για τον Σεπτέμβριο, αναφέρθηκε χθες το πρωί η υφυπουργός Παιδείας κ.Σοφία Ζαχαράκη. Μιλώντας στο Mega Channel η υφυπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι ανάλογα με το πόσο θα διαρκέσει η καραντίνα και η αναστολή των μαθημάτων, το υπουργείο επεξεργάζεται τρία σενάρια:

- Την παράταση του σχολικού έτους

- Την περικοπή της ύλης και

- Την μετακύλιση της ημερομηνίας των πανελλαδικών

Για το τελευταίο πάντως πρόσθεσε ότι το υπουργείο Παιδείας θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια ώστε οι εξετάσεις να γίνουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στις κανονικές ημερομηνίες, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει εξετάσεις ακόμα και το καλοκαίρι -χωρίς να εξειδικεύσει περισσότερο- προκειμένου να αποφευχθεί ο Σεπτέμβριος, καθώς η μετάθεση σε τόσο μακρινή ημερομηνία θα προκαλέσει αλυσίδα προβλημάτων.

Απεύθυνε μάλιστα έκκληση στα παιδιά της Γ Λυκείου που διαβάζουν για τις εξετάσεις να μην μειώσουν το ρυθμό τους. Για τις υπόλοιπες βαθμίδες είπε ότι δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, καθώς η ύλη θα προσαρμοστεί σε όσα διδάχθηκαν τα παιδιά και οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα λειτουργήσουν επ' ωφέλεια των μαθητών.

Εμείς να υπενθυμίσουμε ότι τα σχολεία θα είναι κλειστά έως τις 10 Απριλίου. Παρεμβάλλονται οι διακοπές του Πάσχα, άρα με τα έως τώρα δεδομένα, οι μαθητές, θα κληθούν να επιστρέψουν στις τάξεις στις 27 Απριλίου.