Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων: Απαράδεκτος ο υποβιβασμός των σχολείων της Κύθνου και του Κορθίου Άνδρου

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της πρότασης του Υπουργείου. Λίγες μέρες μετά τους “πανηγυρισμούς’ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την έξοδο από τα μνημόνια, η πρώτη “μεταμνημονιακή” κυβέρνηση έρχεται για άλλη μια φορά να εκπλήξει δυσάρεστα τον εκπαιδευτικό κόσμο, μειώνοντας δραματικά τον αριθμό των δυσπρόσιτων σχολείων σε όλη την Ελλάδα.

Α΄ ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Ανάμεσα λοιπόν στους υπόλοιπους αποχαρακτηρισμούς περιλαμβάνεται και ο αποχαρακτηρισμός από δυσπρόσιτα σχολεία του Γυμνασίου με ΛΤ Κύθνου και του αντίστοιχου Γυμνασίου με ΛΤ και του παραρτήματος ΕΠΑΛ στο Κόρθι της Άνδρου

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι για άλλη μια φορά κυβέρνηση και Υπουργείο δεν λαμβάνουν υπόψιν τη νησιωτικότητα και τις ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες ζωής, εργασίας και μετακίνησης που αφορούν στους συναδέλφους που εργάζονται στις περιοχές αυτές, παρά τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί από το οικείο ΠΥΣΔΕ και την οικεία ΕΛΜΕ  αλλά και παρά τις επαναλαμβανόμενες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες των συναδέλφων, του σωματείου, των τοπικών κοινωνιών (πέρυσι οι μαθητές στο Κόρθι της Άνδρου προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου εξαιτίας της πιθανότητας αποχαρακτηρισμού της περιοχής από δυσπρόσιτης).

Το νησί της Κύθνου και η περιοχή Κόρθι της Άνδρου, παραμένουν επί της ουσίας περιοχές δυσπρόσιτες, με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και η μετακίνηση των συναδέλφων από και προς τις περιοχές αυτές παραμένει εξ ορισμού ιδιαίτερα δύσκολη και επίπονη. Εξάλλου στις συγκεκριμένες περιοχές υπηρετούν και πολλοί συνάδελφοι αναπληρωτές και η ήδη δύσκολη στελέχωση των σχολείων των περιοχών αυτών αναμένεται να γίνει ακόμα δυσκολότερη ελλείψει κινήτρων. Και βέβαια τελείως άδικα, πολλοί συνάδελφοι που επέλεξαν να υπηρετούν στα συγκεκριμένα αλλά και σε άλλα απομακρυσμένα σχολεία με στόχο τη συγκέντρωση μορίων, βλέπουν τώρα ξαφνικά να ακυρώνεται πλήρως αυτή τους η επιλογή για το μέλλον.

Εξάλλου παρά τις συνεχόμενες πιέσεις και ανακοινώσεις του σωματείου της Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων και του οικείου ΠΥΣΔΕ για αύξηση μορίων σε νησιά που η υπερβολική ακρίβεια τα καθιστά για ακόμα περισσότερους λόγους δυσπρόσιτα (όπως η Μύκονος και η Μήλος), το Υπουργείο αποφάσισε ότι δεν συντρέχει λόγος για αύξηση μορίων στις συγκεκριμένες περιοχές!

Είναι προφανές και απαράδεκτο επίσης, ότι μέσω της υποβάθμισης πάρα πολλών δυσπρόσιτων σχολείων πανελλαδικά δημιουργούνται νέες προϋποθέσεις για τη δημιουργία τμημάτων και θα απαιτείται στο εξής μεγαλύτερος αριθμός μαθητών για τη συγκρότηση τμημάτων, γεγονός που μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις , ίσως και σε κλείσιμο σχολικών μονάδων.

Απέναντι σε όλα αυτά το Δ.Σ της Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων απαιτεί την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης πρότασης του ΥΠΕΠΘ για αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων και την άμεση επαναφορά της προηγούμενης μοριοδότησης στις σχολικές μονάδες των περιοχών του νησιού της Κύθνου και του Κορθίου της Άνδρου.

Απαιτούμε

1.Την απόσυρση της πρότασης του υπουργείου.

Την κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων των τελευταίων ετών (αύξηση ωραρίου, ωράριο υπευθύνων εργαστηρίων, περικοπές ωρών, μαθημάτων, ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, προγραμμάτων , προϋποθέσεις για την διδασκαλία ξένων γλωσσών, αριθμός παιδιών στο τμήμα κοκ. ) και την μη εφαρμογή αυτών που ετοιμάζονται (π.χ. «Νέο λύκειο») που οδηγούν σε μείωση της οργανικότητας των σχολείων και ως εκ τούτου στον μηδενισμό των διορισμών, μεταθέσεων  και των αποσπάσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News