Έρχεται το Κοινωνικό Φροντιστήριο

Η Παιδεία και το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας είναι στο στόχαστρο. Καθημερινά από την Κυβέρνηση ακούμε διάφορες προτάσεις με στόχο την αναβάθμιση κυρίως του Δημόσιου Σχολείου, όμως οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει έως τώρα δεν είναι και οι καλύτερες. Τα κενά των εκπαιδευτικών είναι ουκ ολίγα, οι γονείς γκρινιάζουν γιατί βλέπουν ότι έχει φτάσει Νοέμβριος και τα παιδιά τους δεν έχουν την καλύτερη δυνατή βοήθεια από το κράτος και στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια υπάρχει αναστάτωση λόγω της επικείμενης φοροεπιδρομής. Κίνηση που δεν αποκλείεται να προκαλέσει αλυσίδα αντιδράσεων χωρίς κανείς να μπορέσει να τις ελέγξει… Και αυτές είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσουν τον κοινωνικό ιστό της χώρας… Μέσα στην ζοφερή εικόνα που δημιουργείται, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ετοιμάζεται για μία ακόμη υπέρβαση σε μία προσπάθεια να δώσει χείρα βοηθείας στα παιδιά εκείνα που έχουν ανάγκη ενόψει ειδικά των Πανελλαδικών εξετάσεων. Με βάση την εικόνα που έχουμε σχηματίσει μέσα από συζητήσεις με μαθητές κυρίως της Γ’ Λυκείου, το θέμα φροντιστήριο αποτελεί το μεγαλύτερο βραχνά όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για το σύνολο της οικογένειάς τους. Θυμόμαστε την μαθήτρια από το Δανακό που ήταν συνέχεια στο δρόμο και χάρη στη μητέρα της μπορούσε να παρακολουθήσει μαθήματα φροντιστηρίου στην Χώρα. Ανάλογη εικόνα είχαμε από άλλη μαθήτρια που ζούσε είτε στο Σκαδό είτε στον Απόλλωνα με τους γονείς να μετατρέπονται το απόγευμα σε …οδηγούς αυτοκινήτων για χάρη των παιδιών τους. Όχι, ότι βαρυγκωμούν αλλά σίγουρα είναι ένα επιπλέον πρόσθετο στον οικογενειακό προγραμματισμό. Επίσης, τα έξοδα είναι πολλά. Και ειδικά σε μία εποχή όπου κάθε ευρώ έχει τη δική του σημασία και αξία.

Οι λόγοι

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έρχεται και καταθέτει πρόταση για την ενεργοποίηση του θεσμού του «Κοινωνικού Φροντιστηρίου», για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Όπως και στην περίπτωση του Κοινωνικού Παντοπωλείου όπου ήταν πρωτοπόρος στις Κυκλάδες και στο Νότιο Αιγαίο, τώρα κάνει ένα ακόμη βήμα δείχνοντας ευαισθησία προς τις δοκιμαζόμενες οικογένειες (απευθύνεται κυρίως σε τέκνα ανέργων, πολυτέκνων, μονογονεϊκών, οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών) κυρίως της Ορεινής Νάξου. Και έτσι έχουμε την επαφή των ανθρώπων του Δήμου με εκπαιδευτικούς που θέλουν να βοηθήσουν και δεν αποκλείεται αυτή η κίνηση να οριοθετηθεί χρονικά στα τέλη του μήνα όπως είναι άλλωστε και πρόθεση του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Τοτόμη Πρωτονοτάριου. Τι δήλωσε; « η κίνηση αυτή γίνεται στα πλαίσια της προσπάθεια που κάνει ο Δήμος για να μπορέσει να βοηθήσει τους πολίτες που έχουν ανάγκη. Όπως έκανε και με τον Παντοπωλείο. Στόχος μας είναι να ανακουφίσουμε τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να δώσουν το κάτι παραπάνω στα παιδιά τους στον τομέα της μόρφωσης. Ξέρουμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στην Ορεινή Νάξο είτε λόγω μικρότερου εισοδήματος για τις οικογένειες, είτε γιατί οι αποστάσεις είναι μεγάλες από τα φροντιστήρια της Χώρας και δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για εύκολη μετακίνηση. Έτσι, είμαστε σε επαφή με καθηγητές που εξέφρασαν την επιθυμία τους να βοηθήσουν και το πρώτο βήμα θα γίνει στην ευρύτερη περιοχή της Δρυμαλίας και δη στις εγκαταστάσεις του ΕΠΑΛ Φιλωτίου. Αυτή τη στιγμή έχουν εκφράσει ενδιαφέρον πέντε τουλάχιστον καθηγητές, ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε ακόμη αρκετούς ώστε να παρέχουμε μέσα από το κοινωνικό Φροντιστήριο σχεδόν όλες τις ειδικότητες που έχουν ανάγκη οι μαθητές για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία τους ενόψει των Πανελλαδικών εξετάσεων….»

Σαντορίνη

Είναι δεδομένο ότι μία τέτοια κίνηση απαιτεί τη συνδρομή όλων των εθελοντών εκπαιδευτικών ανεξαρτήτου ειδικότητας, που θα βοηθήσουν με την προσφορά τους, τους συνανθρώπους τους. Και έτσι όσοι ενδιαφέρονται για συμμετοχή σ’ αυτή τη πρόκληση (πρόσκληση) δεν έχουν παρά να δηλώσουν εθελοντική συμμετοχή, συμπληρώνοντας τη σχετική αίτηση και αποστέλλοντάς την ηλεκτρονικά (e-mail: pressnaxoy@gmail.com) στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2015. Όσο για τους ενδιαφερόμενους μαθητές /οικογένειες; Θα ενημερωθούν για λεπτομέρειες και αιτήσεις συμμετοχής μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος των εθελοντών εκπαιδευτικών, με νέα ανακοίνωση εν ευθέτω χρόνο…. Να σημειώσουμε εδώ ότι στον συγκεκριμένο τομέα, η Σαντορίνη και δη ο Δήμος Θήρας έχει τη πρωτοκαθεδρία στις Κυκλάδες… Μάλιστα πριν από έναν περίπου μήνα και μετά από πρωτοβουλία της Τοπικής Κοινότητας Ημεροβιγλίου και σύμφωνα με την υπ΄ αριθ. 497/2014 ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας, ο Δήμος Θήρας ξεκίνησε τη λειτουργία του πρώτου Κοινωνικού Φροντιστηρίου με έδρα το Ημεροβιγλίο για το Σχολικό Έτος 2015 -2016 και είναι ουσιαστικά η δεύτερη χρονιά. Και το εντυπωσιακό είναι ότι καλύπτει όλο το φάσμα της εκπαίδευσης, ήτοι δωρεάν μαθήματα σε μικρές ομάδες μαθητών , απογευματινές ώρες κάθε μέρα σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου.  Και όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση από το Δήμο «σκοπός της εθελοντικής αυτής πρωτοβουλίας μας είναι η υποστήριξη των οικογενειών του νησιού που ασφυκτιούν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Και ευχαριστούμε θερμά τους εθελοντές εκπαιδευτικούς που στηρίζουν την λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News