Γονείς Νάξου προς Υπουργό Παιδείας; Γιατί αφήνετε τα παιδιά μας ξεκρέμαστα

Πως το είπε από το Βήμα της Βουλής ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου; «Kανείς δεν θέλει να μειώσει τους φοιτητές. Δεν πρέπει η μάχη για την ποιότητα της εκπαίδευσης να εκφυλιστεί σε μάχη για τον αριθμό αυτών που εκπαιδεύονται»… Καλή η τοποθέτηση που έρχεται ως απάντηση σε σχετική ερώτηση για την μείωση του αριθμού εισακτέων για το 20117 με τις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις.. Πρόσθεσε δε ότι δεν άκουσε τα Πανεπιστήμια – γιατί και τα Πανεπιστήμια είναι υπερβολικά στο να θέλουν λίγους φοιτητές και τόνισε ότι «πρέπει να μπαίνει κόσμος καλά προετοιμασμένος και στη συνέχεια να εκπαιδεύεται ακόμα καλύτερα»… Και ανέφερε δε ότι η όλη η κουβέντα γίνεται για 1000 θέσεις καθότι από τους 43.500 πήγαμε στις 42.500…. Ενώ για να δικαιολογήσει την μείωση σημείωσε «τι θέλετε; Πείτε μας. Να αυξήσουμε τον αριθμό των εισακτέων στις Σχολές της λεγόμενης μεγάλης ζήτησης; Δηλαδή, στα Πολυτεχνεία, στις Νομικές και τις Ιατρικές; Είναι σωστό η Ανώτατη Εκπαίδευση να είναι ανάμεσα στις Σχολές μεγάλης και μικρής ζήτησης; Δίνει αυτό μία ομοιογένεια στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση; Ας μην παίζουμε λοιπόν αυτή τη στιγμή με την αγωνία των παιδιών και των οικογενειών τους»….

Δυσαρέσκεια, προβληματισμός

Και η απάντηση; Από τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Γενικού Λυκείου Νάξου που έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων όπου εκφράζει την αγωνία, την αγανάκτηση και τον προβληματισμό των γονιών για όσα γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες στο χώρο της Παιδείας. Και αυτό γιατί όπως σημειώνουν οι αλλαγές έγιναν γνωστές μετά το πέρας της προθεσμίας για την κατάθεση συμμετοχής των μαθητών στις εξετάσεις…

Τι αναφέρει η επιστολή;

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να εκφράσουμε τη μεγάλη μας έκπληξη, τον προβληματισμό και τη δυσαρέσκειά μας μετά την ανακοίνωση της απόφασής σας, τη σχετική με τη μείωση του αριθμού των εισακτέων σε υψηλόβαθμες σχολές, κυρίως στις μεγάλες πόλεις.

Κατανοούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ο χώρος της παιδείας στις μέρες μας και συγκεκριμένα αυτά που για το Υπουργείο Παιδείας αποτελούν κριτήρια για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης, όπως ο αριθμός των μελών Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού και προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής εργαστηρίων σε ορισμένα τμήματα όπως Ιατρικής, Βιολογίας, Μηχανικών. Όμως θεωρούμε ταυτόχρονα την απόφαση αυτή άδικη, αφού λήφθηκε λίγο καιρό πριν τις Πανελλήνιες εξετάσεις και λίγες μέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας για συμμετοχή των υποψηφίων στις εξετάσεις αυτές. Ως συνέπεια αυτής της απόφασή σας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι η αδυναμία δήλωσης των υποψηφίων 5ου μαθήματος, που θα έδινε τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε ένα ακόμη πεδίο. Επίσης, η συγκεκριμένη απόφαση σας τη συγκεκριμένη στιγμή πλήττει την ευαίσθητη ψυχολογία του υποψηφίου, εντείνοντας του το άγχος ανατρέποντάς του ταυτόχρονα τον προγραμματισμό και τους στόχους του. Νιώθει «ξεκρέμαστος», ανασφαλής και εγκλωβισμένος.

Ταυτόχρονα, ως γονείς, αναρωτιόμαστε για τη χρονική στιγμή της λήψης αυτής της απόφασης. Θα την κατανοούσαμε αν λάμβανε χώρα στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, που θα έδινε στον υποψήφιο τη δυνατότητα «ελιγμού», επιλογής δηλαδή, 5ου μαθήματος και φυσικά τη δυνατότητα να θέσει στόχους και να προγραμματίσει τη μελέτη του. Αναρωτιόμαστε κατά πόσο είναι δίκαιο για τους υποψηφίους αυτής της σχολικής χρονιάς να παίρνονται αποφάσεις βαρύτητας στερώντας τους τη δυνατότητα επιλογής επιπλέον μαθημάτων.

Με την παρούσα επιστολή σας παρακαλούμε να κατανοήσετε την αναστάτωση και απογοήτευση που έχει προκληθεί στους υποψήφιους των Πανελληνίων εξετάσεων, που ζητούν την στήριξη και μέριμνα της Πολιτείας στον πρώτο μεγάλο αγώνα τους για επαγγελματική αποκατάσταση και να ανακαλέσετε τη συγκεκριμένη απόφαση».

Να σημειώσουμε ότι η παρούσα επιστολή κοινοποιήθηκε επίσης στους: Δ/νση Δ/μιας Εκπαίδευσης, Περιφέρεια Ν.Αιγαίου, Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων - Μαθητών Ελλάδας και στους βουλευτές Κυκλάδων κ.Νικόλαο Μανιό, κ.Ιωάννη Βρούτση, κ.Αντώνιο Συρίγο, κ.Νικόλαο Συρμαλένιο

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News