Η έλλειψη στέγης διώχνει τους εκπαιδευτικούς

Μπήκε ο Νοέμβρης, αλλά το Νηπιαγωγείο της Οίας παραμένει υποστελεχωμένο, με τους γονείς να διαμαρτύρονται με επιστολή τους προς το Υπουργείο Παιδείας και την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, ζητώντας να προσληφθεί άμεσα νηπιαγωγός. Η έλλειψη νηπιαγωγού έχει ως αποτέλεσμα τη μη λειτουργία του ολοήμερου τμήματος, για το οποίο έχουν κάνει αίτηση να το παρακολουθήσουν 23 νήπια. Μάλιστα, στην σχετική επιστολή ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου της Οίας ασκεί πιέσεις, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά, προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά και το ολοήμερο και ο προγραμματισμός να οριστικοποιηθεί, εξυπηρετώντας τους δεκάδες γονείς, οι οποίοι μέχρι στιγμής, ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα. Σημειώνουν δε ότι λείπει νηπιαγωγός για το ολοήμερο τμήμα, όταν μάλιστα έχουν αιτηθεί για να το παρακολουθήσουν 23 νήπια», ενώ παράλληλα τονίζεται, ότι η εν λόγω μονάδα, «είναι και το μοναδικό νηπιαγωγείο στις Κυκλάδες που παραμένει υποστελεχωμένο». Ο Σύλλογος ρίπτει βαριές ευθύνες στους ιθύνοντες, σημειώνοντας, πως «θεωρούμε απαράδεκτη την μέχρι τώρα αδυναμία σας και ζητάμε να φροντίσετε άμεσα για την πρόσληψη νηπιαγωγού, ώστε να λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας και εμείς ως γονείς».

Αχ αυτή η στέγαση 

Δύο ημέρες αργότερα έρχεται χείρα βοηθείας από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, όπου δίνει στη δημοσιότητα μέσω επιστολής τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί με πρώτο και καλύτερο αυτό της …στέγης.  Όπως αναφέρεται στην επιστολή, από την αρχή του σχολικού έτους στις Κυκλάδες έχουν πραγματοποιηθεί τρεις φάσεις προσλήψεων αναπληρωτών νηπιαγωγών. Στην πρώτη φάση (9 Σεπτεμβρίου) προσελήφθησαν 88 νηπιαγωγοί, εκ των οποίων 6 αρνήθηκαν την πρόσληψή τους, στη δεύτερη φάση (27 Σεπτεμβρίου) 12, εκ των οποίων 1 αρνήθηκε την πρόσληψή της και στην τρίτη φάση (14 Οκτωβρίου) προσελήφθη 1 νηπιαγωγός αποκλειστικά για το ολοήμερο τμήμα του Νηπιαγωγείου Οίας, η οποία επίσης δεν αποδέχτηκε την πρόσληψή της, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε την τοποθεσία του διορισμού της. Το κενό του Νηπιαγωγείου στην Οία είναι το μοναδικό που παραμένει σε ολόκληρο τον νομό Κυκλάδων και έχει δοθεί ξανά στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με την ελπίδα ότι θα καλυφθεί, εφόσον γίνει αποδοχή της πρόσληψης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις προτίμησης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, τα κενά των σχολείων σε Μύκονο και Σαντορίνη είναι τα τελευταία στις επιλογές τους και ο λόγος είναι οι εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Συγκεκριμένα, παρατηρείται και καταγράφεται συστηματική δυσκολία ως προς την εύρεση στέγης. Ακόμη όμως και όταν βρεθεί κατοικία, αυτή α) μισθώνεται συχνά με δυσανάλογο για την οικονομική κατάσταση των εκπαιδευτικών μίσθωμα με αποτέλεσμα να στοιβάζονται 3 και 4 εκπαιδευτικοί σε μικρά δωμάτια και β) οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται σε πρόωρη αποχώρηση πριν τη λήξη του σχολικού έτους, προκειμένου να είναι διαθέσιμη η κατοικία για την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

“Κύριο μέλημα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κυκλάδων είναι η προάσπιση του δικαιώματος των παιδιών των νησιών μας σε ένα σύγχρονο, καλά στελεχωμένο δημόσιο σχολείο που θα παρέχει ποιοτικό εκπαιδευτικό έργο. Ωστόσο, παράλληλα με την πολιτεία οφείλουν οι τοπικές κοινωνίες και οι τοπικοί φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, ώστε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί, όπως το υψηλό κόστος ζωής και η εύρεση στέγης, να μην αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες σχετικά με τις προτιμήσεις για την τοποθέτησή τους” καταλήγει η επιστολή.

Με πληροφορίες από το atlantea.news

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News