Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠαιδείαΙος: Θέρμανση και πόσιμο νερό στα σχολεία του νησιού

Ιος: Θέρμανση και πόσιμο νερό στα σχολεία του νησιού

|

“… Δεν μπορούσα να δεχτώ ότι είναι δυνατόν μικρά παιδιά του Νηπιαγωγείου να ξεπαγιάζουν στο σχολείο χωρίς θέρμανση. Ούτε ότι μαθητές και μαθήτριες δεν έχουν στο σχολείο μια βρύση να πιουν καθαρό νερό. Όσα αλλού θεωρούνται αυτονόητα, δεν δέχομαι να λείπουν από τα παιδιά μας. Γι΄αυτό κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους τα προσφέρουμε. Δεν σταματάμε εδώ φυσικά. Συνεχίζουμε την προσπάθεια, για μια Ίο όπως αξίζει σε εμάς και στα παιδιά μας».  Αυτό αναφέρει ο Δήμαρχος Ιητών Γκίκας Γκίκας μέσω δελτίου Ενημέρωσης και με αφορμή το γεγονός ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ώστε σε όλα τα σχολεία του Δήμου να υπάρχει θέρμανση και πόσιμο νερό για τους μαθητές. Κάτι που ενδεχομένως σε άλλα νησιά να είναι αυτονόητο, αλλά σε μερικές περιοχές της Ελλάδας μοιάζει ως κάτι το ξεχωριστό και χρήζει αναφοράς.. 

Ας δούμε λοιπόν τι αναφέρει το σχετικό δελτίο ενημέρωσης της 27ης Ιανουαρίου από τον Δήμο Ιητών…   

“Με μια σειρά από πρωτοβουλίες του Δήμου Ιητών, μέρα με τη μέρα γίνονται και καλύτερες οι συνθήκες στα σχολεία των παιδιών μας. Ήδη, τις πρώτες μέρες επαναλειτουργίας των σχολείων μετά τις γιορτές, οι μαθήτριες και οι μαθητές μας, αλλά και οι εκπαιδευτικοί φυσικά, είχαν κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις. Συγκεκριμένα:

– Στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο, εγκαταστάθηκαν και λειτουργούν από ένα μηχάνημα παροχής πόσιμου νερού. Κάθε μηχάνημα έχει ενσωματωμένο φίλτρο, λειτουργεί σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας, έχει δυνατότητα παραγωγής έως και 60 λίτρων νερού την ώρα, ενώ λειτουργεί και ως δεξαμενή αποθήκευσης. Αποτελεί δηλαδή μια πιστοποιημένη, ανεξάντλητη πηγή πεντακάθαρου, πόσιμου νερού, για όλα τα παιδιά μας και τους δασκάλους τους.

Με τη λειτουργία των νέων μας μηχανημάτων, επιτυγχάνουμε διπλό όφελος για το νησί μας. Όχι μόνο εξασφαλίζουμε δωρεάν πεντακάθαρο νερό στα σχολεία μας, αλλά μειώνουμε και τη χρήση πλαστικών φιαλών μιας χρήσης, προστατεύοντας το περιβάλλον.

– Στο παράρτημα του Νηπιαγωγείου, λύσαμε επιτέλους το σοβαρό πρόβλημα θέρμανσης που υπήρχε. Εγκαταστάθηκε νέο σύστημα θέρμανσης με ηλεκτρικό λέβητα και θερμαντικά σώματα πάνελ, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε θέρμανση και ζεστό νερό. Η νέα εγκατάσταση βελτίωσε αισθητά τις συνθήκες χρήσης του χώρου, με άμεση απόδοση σε θέρμανση, αθόρυβη λειτουργία και οικονομία κατανάλωσης.

– Επιπλέον, με άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Περιφερειάρχη κ.Χατζημάρκο, εξασφαλίσαμε την ένταξη έργου για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου μας, στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Το έργο περιλαμβάνει την αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης με κεντρική αντλία θερμότητας αέρα  νερού υψηλών θερμοκρασιών, την αντικατάσταση λαμπτήρων με ενεργειακά αποδοτικότερους, την αντικατάσταση κουφωμάτων και την εγκατάσταση συστήματος BEMS.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 176.500 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «Αειφορική Ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων» του Ε.Π. «Νότιο Αιγαίο» του ΕΣΠΑ 2014-2020 και θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Σχετικά με όλα τα παραπάνω, ο Δήμαρχος Ιητών κ. Γκίκας Γκίκας δήλωσε: «Τα παιδιά μας είναι το μέλλον αυτού του τόπου. Το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε, είναι να τους εξασφαλίζουμε ανθρώπινες συνθήκες για να πηγαίνουν στο σχολείο και να μαθαίνουν γράμματα σε αυτά, αλλά και στις δασκάλες και στους δασκάλους τους.

Δεν μπορούσα να δεχτώ ότι είναι δυνατόν μικρά παιδιά του Νηπιαγωγείου να ξεπαγιάζουν στο σχολείο χωρίς θέρμανση. Ούτε ότι μαθητές και μαθήτριες δεν έχουν στο σχολείο μια βρύση να πιουν καθαρό νερό. Όσα αλλού θεωρούνται αυτονόητα, δεν δέχομαι να λείπουν από τα παιδιά μας. Γι΄αυτό κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους τα προσφέρουμε. Δεν σταματάμε εδώ φυσικά. Συνεχίζουμε την προσπάθεια, για μια Ίο όπως αξίζει σε εμάς και στα παιδιά μας.»

Φωτογραφία από την εφημερίδα “Καθημερινή” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν