Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠαιδείαΚαθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου στους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στην ψηφιακή διακυβέρνηση

Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου στους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στην ψηφιακή διακυβέρνηση

|

O διεθνής οίκος Apolitical δημοσίευσε τη λίστα των 100 πιο σημαντικών ανθρώπων στην ψηφιακή διακυβέρνηση – Ανάμεσά τους, ο Γιάννης Χαραλαμπίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του  Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής, με έδρα τη Σάμο. 

Το όνομα Γιάννης Χαραλαμπίδης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου μπορεί να μην λέει τίποτα σε αρκετούς… Ομως, στην Πανεπιστημιακή κοινότητα και δη στον τομέα της Πληροφορικής και των Επικοινωνιακών Συστημάτων λέει .. .πολλά και σημαντικά. Το 2014 ετήσιο διεθνές συνέδριο IFIP International Electronic Government Conference ανακοινώθηκε η λίστα με τους 50 συγγραφείς στον τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με βάση την παραγωγικότητα σε δημοσιεύσεις τα τελευταία 15 χρόνια.  Στη λίστα βρέθηκαν 6 καθηγητές ΑΕΙ από την Ελλάδα, (2 του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, 2 του Παν. Νκεδονίας και 2 του ΕΜΠ) και στο Νο 6 (και Νο 1 Ελληνας), ο Γιάννης Χαραλαμπίδης… 

Μάλιστα είχε δηλώσει ότι «Η ποιότητα ζωής των πολιτών μπορεί να βελτιωθεί με τρόπους που δεν μπορείτε να φαντασθείτε αν αξιοποιήσουμε τα ανοικτά δεδομένα της διοίκησης, όμως γι’ αυτό χρειάζεται να δημιουργήσουμε οικοσυστήματα αξιοποίησής τους από πολίτες, ενώσεις πολιτών, επιχειρήσεις κ.λπ.», Και η δήλωση αυτή είχε γίνει με βάση το γεγονός ότι ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου είχε ως ερευνητικά ενδιαφέροντα τους τομείς της ανοικτής διακυβέρνησης, της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συστημάτων του Δημοσίου και της κατασκευής συστημάτων και μεθοδολογιών ηλεκτρονικής συμμετοχής πολιτών και επιχειρήσεων στη διακυβέρνηση.

Σήμερα; Με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να χαρακτηρίζεται ως ένα από τα καλύτερα στο κόσμο για την … ηλικία του (σε σχετική λίστα όσων έχουν ιδρυθεί τα τελευταία 50 χρόνια) ο Γιάννης Χαραλαμπίδης λαμβάνει μία ακόμη διάκριση..  Στις 8 Αυγούστου 2018 ο διεθνής οίκος Apolitical δημοσίευσε τη λίστα των 100 πιο σημαντικών ανθρώπων στην ψηφιακή διακυβέρνηση, με βάση την επιρροή που έχουν στον καθορισμό των εξελίξεων, σε παγκόσμια κλίμακα. Και σωστά μαντάψατε… Είναι στη λίστα.   Και έρχεται ως κρίκος σε σειρά άλλων διακρίσεων όπως αναφέραμε και νωρίτερα: 2ο βραβείο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό eGovernment, διάκριση ως ο 8ος σημαντικότερος συγγραφέας στο πεδίο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, 3 φορές πρώτο βραβείο στο διεθνές συνέδριο IFIP-eGOV.

Για την διεθνή αυτή διάκριση ενός από τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου –με σχολές και τμήματα σε όλο το Αιγαίο- έβγαλε ανακοίνωση και το ίδιο το Πανεπιστήμιο. Μάλιστα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγητής Στέφανος Γκρίτζαλης δήλωσε σχετικά: «Η αναγνώριση της υψηλής αξίας Ελλήνων ακαδημαϊκών σε διεθνές επίπεδο, μόνο να συμβάλλει μπορεί στην πρόοδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Ελλάδα. Ειδικά στο πεδίο της διακυβέρνησης, δείχνει ότι δημιουργούνται σημαντικοί πόλοι τεχνογνωσίας στα Ελληνικά ΑΕΙ, που μπορούν να διοχετεύσουν μοναδική γνώση και εμπειρία για ένα πολύ κρίσιμο θέμα, που αφορά όλη την κοινωνία. Είμαστε περήφανοι, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου αλλά και στο Αιγαίο γενικότερα, που έχουμε ανθρώπους της επιστημονικής ωριμότητας και ακαδημαϊκής εξωστρέφειας του κυρίου Χαραλαμπίδη».

Αλλά, ο Γιάννης Χαραλαμπίδης πέραν όλων των άλλων είναι και ένας από τους στυλοβάτες της κίνησης των startups στην Ελλάδα και έχει συμβάλει όσο λίγοι ακαδημαϊκοί στην μετεξέλιξη της startup σκηνής σε ένα πραγματικό οικοσύστημα καινοτομίας. 

Ο ίδιος – απόφοιτος του Βαρβάκειου (1985) αλλά και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών – 1991 και Διδακτορικό Δίπλωμα πάλι από το ίδιο τμήμα το 1995) είναι σήμερα επικεφαλής (επιστημονικός υπεύθυνος) του Κέντρου Έρευνας για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση- ένα φορέα μελέτης, εκπαίδευσης, σχεδιασμού και υποστήριξης της εφαρμογής σύγχρονων προσεγγίσεων και μεθοδολογιών για τη διακυβέρνηση, σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο- αλλά και CEO της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας Πανεπιστημίου Αιγαίου Α.Ε που έχει αναλάβει υπό την διαχείριση της και τα ενσώματα αλλά και τα άυλα περιουσιακά στοιχεία ( τα τελευταία παρουσιάζουν και θα παρουσιάζουν από εδώ και εμπρός το μεγαλύτερο ενδιαφέρον). Ο 50χρονος Χαραλαμπίδης είναι πέραν όλων αυτών των ιδιοτήτων ένας ενεργός και μάχιμος πολίτης. Όποιος έχει το χρόνο και την διάθεση ας επισκεφτεί το blog του στη διεύθυνση https://www.charalabidis.gr/. Μάλιστα, η τελευταία ανάρτηση του – Ηλεκτρονική έκδοση εισιτηρίων – Η Περίπτωση “ΚΤΕΛ”- είναι από κάθε άποψη απολαυστική.

Αλλά, ας επιστρέψουμε στη διάκριση: Στην σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου διαβάζουμε: «Η λίστα της Apolitical στοχεύει να δείξει τη διεθνή εξάπλωση του πεδίου της ηλεκτρονικής ή ψηφιακής διακυβέρνησης, και περιλαμβάνει άτομα από όλες τις ηπείρους που εργάζονται για το μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Η λίστα δημιουργήθηκε μέσω της πρότασης υποψηφίων από εμπειρογνώμονες και υψηλά στελέχη κρατών, επιχειρήσεων και διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του ΟΟΣΑ, του Open Government Partnership, του Ινστιτούτου Alan Turing, της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται προσωπικότητες όπως ο εμπνευστής του διαδικτύου Tim Berners Lee, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Malcolm Turnbull, η πρωτοπόρος επιχειρηματίας Martha Lane Fox, και υψηλά στελέχη κυβερνήσεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης από χώρες όπως η Εσθονία, η Δανία, η Σουηδία, η Ινδία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς.

Η διάκριση είναι για τον κ. Χαραλαμπίδη «αποτέλεσμα συστηματικής ερευνητικής, εφαρμοστικής και εκπαιδευτικής προσπάθειας, με διεθνή προσανατολισμό, που συντελείται στο Κέντρο Έρευνας για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Πάντα μέσα από τη χαρά της συνεργασίας με καθηγητές, ερευνητές και φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και κόντρα σε όχι ολίγες αντιξοότητες».

Δείτε τη λίστα των 100 πιο σημαντικών ανθρώπων στην ψηφιακή διακυβέρνηση: https://apolitical.co/lists/digital-government-world100

 

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Οι επιχειρηματίες έχουν τον πρώτο λόγο και καταθέτουν την άποψή τους

The Rhodes Co-Lab: Στην plastic-free εποχή η γνώμη των τοπικών επιχειρήσεων μετράει

Σαντορίνη: Παράταση για οικοδομικές εργασίες και βέβαια πρόστιμα

Έως και 3.600 ευρώ θα καλούνται να πληρώσουν όσοι θα παραβούν τον κανονισμό Καθαριότητας και Εκτέλεσης Οικοδομικών Εργασιών

Χατζημάρκος: Μικροπολιτική επιλογή όσων μιλούν για “εμπάθεια” της Περιφέρειας προς τη Νάξο (video)

Ο Γιώργος Χατζημάρκος - Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου - μιλάει στη "Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3" για τις προτάσεις σχετικά με τις βάσεις του ΕΚΑΒ και τη σχέση Περιφέρειας - Νάξου (video)

Πατ. Θωμάς Συνοδινός: Η μεγάλη ευθύνη να είσαι καλός παπάς και η Αμοργός

Ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού της Αθήνας, π. Θωμάς Συνοδινός, μιλάει για τα παιδικά του χρόνια στην Αμοργό, τη γνωριμία του με τον μακαριστό Χριστόδουλο και στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη του

ΙΝΣΕΤΕ: Θετικά και αρνητικά σχόλια από τους επισκέπτες την περσινή (2023) χρονιά

Ελληνικά ξενοδοχεία | ΙΝΣΕΤΕ: Τα θετικά και αρνητικά σχόλια των επισκεπτών το 2023 - Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα

Νάξος και Ιος τα νησιά που για το 2024 τρέχουν με αύξηση (+10%) στις προκρατήσεις για το 2024

Οι επόμενοι κυρίαρχοι στις Κυκλάδες: Τα 2 νησιά που έχουν ήδη αύξηση 10% σε κρατήσεις και «εξαφάνισαν» Μύκονο-Σαντορίνη

Κλειστές για τέσσερις ημέρες οι τράπεζες. Ποιος ο λόγος;

Γιατί κλείνουν για 4 ημέρες οι τράπεζες – Τι θα γίνει με τις συντάξεις Απριλίου και τη μισθοδοσία

Μύκονος: Ιδιώτες έκαναν δωρεά και αρχίζει η ασφαλτόστρωση

Δωρεά ασφαλτόστρωσης δρόμων κατόπιν αιτήσεως ιδιωτών - Ποιοι και γιατί;

Υπερτουρισμός: “Φάντασμα” που πλανάται πάνω από Μύκονο – Σαντορίνη

Απειλεί και την Ελλάδα το φάντασμα του υπερτουρισμού – Σαντορίνη, Μύκονος τα μεγαλύτερα προβλήματα

Νάξος: Αδεια για ένα νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στο νησί

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο - Σε ποια περιοχή

Νοσοκομείο Νάξου: Επιασε δουλειά ο Γυναικολόγος, και πάλι στη Νάξο ο Κων/νος Πατσούρας

Μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου μετά από αναζήτηση ετών.

Πανναξιακός ΑΟ: Το αντίο στην “ψυχάρα” τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Ο Πανναξιακός ΑΟ αποχαιρετά τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη - Πως θα τον τιμήσει

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Βαθρακοκοίλης

Πένθος στη Νάξο για την απώλεια του Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Αγιος Αρσένιος – Πολιτιστικός Σύλλογος: Πρόσκληση (17/03) για χορό με τους Κορδελάτους

Οι Κορδελάτοι του Αγίου Αρσενίου προσκαλούν τους φίλους σε χορό στην πλατεία του χωριού..

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων : Κυριακή στις Τρίποδες με Κορδελάτους (video)

Στις Τρίποδες σήμερα (17/03) χορεύουν οι Κορδελάτοι (video)

Νοσοκομείο Νάξου: Αύριο (15/03) αναλαμβάνει υπηρεσία ο μόνιμος γυναικολόγος

Αναλαμβάνει από αύριο 15/3 υπηρεσία ο μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου

Νάξος – Απείρανθος: Κουδουνάτοι σε …δράση το μεσημέρι της Κυριακής (video)

Η Γαλήνη Μπαρδάνη μας μεταφέρει μέσω της "Ραδιοφωνίας Κυκλάδων" στην Απείρανθο για το έθιμο των Κουδουνάτων - Η πρόσκληση από την Ελένη Ελευθερίου μέσα από τα κοτσάκια της

Αποκριές 2024: Ολες οι εκδηλώσεις του τετραημέρου στη Νάξο

Παρασκευή 15 Μαρτίου - Κ. Δευτέρα 18 Μαρτίου .. Ολες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Aegean Air: Από 1η Ιουνίου απευθείας σύνδεση Νάξος – Θεσσαλονίκη

Νέες συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με Νάξο και Άμστερνταμ μέσω της Aegean Air