Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαιδείαΚόσμος: Ελληνικό χέρι στο ταξίδι στον Ηλιο

Κόσμος: Ελληνικό χέρι στο ταξίδι στον Ηλιο

|

Ο αστροφυσικός και αναπληρωτής επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής Γιάννης Ζουγανέλης προσμένει πάνω από μία δεκαετία αυτήν τη στιγμή – Ο «Solar Orbiter» – ξεκίνημα το πρωι της Κυριακής – θα βρεθεί σε απόσταση 42 εκατ. χλμ. από τον Ηλιο, όπου η ηλιακή ακτινοβολία είναι 13 φορές πιο έντονη από αυτήν που δεχόμαστε στη Γη.

Ο χρόνος στο ακρωτήριο Κανάβεραλ μετράει αντίστροφα. Το πρωί της Κυριακής, ο δορυφόρος «Solar Orbiter» θα μεταφερθεί στην πλατφόρμα εκτόξευσης της NASA, για να ξεκινήσει λίγες ώρες αργότερα το μακρύ ταξίδι του. Ο αστροφυσικός και αναπληρωτής επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής Γιάννης Ζουγανέλης προσμένει πάνω από μία δεκαετία αυτή τη στιγμή και προσδοκά ότι τα δεδομένα που θα συλλεχθούν θα συμβάλουν στη λύση μεγάλων μυστηρίων της ηλιακής δραστηριότητας.

Δεν θα είναι ο πρώτος δορυφόρος που θα προσεγγίσει τον Ηλιο, ούτε ο πρώτος που θα πετάξει πάνω από τους πόλους του. Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη η αποστολή του σκάφους της NASA «Parker Solar Probe», ενώ το σκάφος «Ulysses» είχε περάσει από τους πόλους του Ηλιου στο παρελθόν. Κανένα από τα δύο, όμως, δεν είχε εξοπλιστεί με τηλεσκόπιο. «Για πρώτη φορά θα έχουμε εικόνες από τόσο κοντά», λέει ο κ. Ζουγανέλης σε τηλεφωνική συνομιλία του με την «Καθημερινή», από τη Φλόριντα.

Ο «Solar Orbiter» θα βρεθεί σε απόσταση 42 εκατ. χλμ. από τον Ηλιο. Ετσι ορίζεται το «κοντά» (η μέγιστη απόσταση μεταξύ Γης και δορυφόρου θα φτάσει τα 300 εκατομμύρια χιλιόμετρα). Σε εκείνο το σημείο, πάντως, οι συνθήκες είναι πολύ εχθρικές. Η ηλιακή ακτινοβολία είναι έως και 13 φορές πιο έντονη από αυτή που δεχόμαστε στη Γη. «Τα όργανα ενός δορυφόρου μπορούν να λειτουργήσουν συνήθως μέχρι τους 50 βαθμούς Κελσίου. Ο φακός των τηλεσκοπίων λειτουργεί ως δίαυλος από τον οποίο θα περάσει η θερμότητα. Εκεί όπου θα βρεθεί ο δορυφόρος, η θερμοκρασία θα φθάσει τους 520 βαθμούς Κελσίου. Δεν θα άντεχαν τα ηλεκτρονικά του συστήματα και τα όργανα εάν δεν εξοπλίζαμε το δορυφόρο με μια ειδική θερμική ασπίδα», λέει ο Ελληνας αστροφυσικός.

Για την αποστολή συνεργάζονται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και η NASA. Το συνολικό κόστος της φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ και τα επιστημονικά όργανα που θα χρησιμοποιηθούν έχουν κατασκευαστεί από ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Ο κ. Ζουγανέλης είναι ένας εκ των δύο εκπροσώπων του ESA στην τετραμελή ομάδα των επιστημονικά υπεύθυνων της αποστολής. Οπως εξηγεί ο ίδιος, ο βασικός ρόλος του είναι να συντονίζει τους επιστήμονες που θα συμμετέχουν στις αναλύσεις των δεδομένων. Ακόμη, θα είναι υπεύθυνος για τον προγραμματισμό των επιστημονικών παρατηρήσεων.

Αξιοποιώντας τη βαρύτητα της Γης και της Αφροδίτης, ο δορυφόρος θα κατευθυνθεί προς τον Ηλιο. Τον Ιούνιο του 2020 αναμένεται να φθάσει σε απόσταση 75 εκατ. χλμ. και με κάθε τροχιά θα πλησιάζει όλο και πιο κοντά. Ο Νοέμβριος του 2021 θεωρείται το επίσημο ξεκίνημα της αποστολής.

Κάθε πληροφορία που θα συλλέγεται, όμως, λόγω της απόστασης, θα ταξιδεύει πολύ αργά από τον «Solar Orbiter» πίσω στη Γη. «Μπορεί να χρειαστούν και έξι μήνες για να κατεβάσουμε μία εικόνα, ανάλογα και με το σημείο όπου θα βρίσκεται ο δορυφόρος. Οταν θα έχουμε χαμηλή ροή δεδομένων, θα καλούμαστε να αποφασίζουμε τι ακριβώς πρέπει να παρατηρήσουμε και ο ρόλος μου είναι να συντονίσω αυτές τις λειτουργίες», λέει ο κ. Ζουγανέλης.

Ψάχνοντας απαντήσεις

Οπως εξηγεί ο Ελληνας αστροφυσικός, η παρατήρηση των πόλων του Ηλίου μπορεί να προσφέρει σημαντικές απαντήσεις στους ερευνητές. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα φαινόμενο δυναμό που δημιουργεί το μαγνητικό πεδίο του Ηλίου. Γνωρίζουμε ότι αλλάζει πολικότητα κάθε 11 χρόνια. Αλλά τα μοντέλα που έχουμε αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να μας δώσουν όλες τις πληροφορίες και εξηγήσεις, γιατί δεν έχουμε μέχρι σήμερα πολλές παρατηρήσεις», λέει. Τα δεδομένα που θα συλλέξουν μπορεί να βοηθήσουν, μεταξύ άλλων, στην καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που δημιουργούν τον ηλιακό άνεμο.

Η Ελλάδα δεν συμμετείχε στον σχεδιασμό κάποιου εκ των οργάνων που βρίσκονται στον δορυφόρο. Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Ζουγανέλης, η χώρα μας διαθέτει πολλούς ηλιακούς επιστήμονες, οι οποίοι θα μπορούσαν τα επόμενα χρόνια να ασχοληθούν με την ανάλυση δεδομένων της αποστολής.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Σαόνησος” θα αναχωρήσει τη Κυριακή (21/04) από τη Σύρο

Αλλαγή ημέρας και ώρας για το αυριανό δρομολόγιο του "Σαόνησος" - Πως είναι το πρόγραμμα

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...