Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠαιδείαΚυκλάδες: 200 τα κενά στην εκπαίδευση, τη Δευτέρα (16/09) διαμαρτυρία

Κυκλάδες: 200 τα κενά στην εκπαίδευση, τη Δευτέρα (16/09) διαμαρτυρία

|

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στη Σύρο, τη Δευτέρα από την Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων – Αιτία; Τα 200 κενά στην εκπαίδευση (Γενική και Ειδική) στο Νομό με σημείο αναφοράς το Γυμνάσιο Μυκόνου 

Μπορεί στις Κυκλάδες να άνοιξαν τα σχολεία την περασμένη Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το ζήτημα, όμως, δεν είναι η τελετή αγιασμού, αλλά η σωστή λειτουργία του σχολείου με την κάλυψη των προβλεπόμενων ωρών διδασκαλίας… Και όπως λέει η Α’ ΕΛΜΕ, μάλλον αυτό – η κάλυψη των ωρών διδασκαλίας – δεν είναι εφικτό. Ο λόγος;  Τα περίπου 200 κενά εκπαιδευτικών στο Νομό τόσ στη Γενική όσο και στην Ειδική Εκπαίδευση. Κι αυτό γίνεται γνωστό μέσω καταγγελίας από την Α΄ ΕΛΜΕ, με ανακοίνωσή της. Κατά συνέπεια, ολόκληρα σχολεία υπολειτουργούν. Η Α’ ΕΛΜΕ ζητά την άμεση κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών σε γενική και ειδική αγωγή, ενώ καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στη Σύρο, τη Δευτέρα στη 13:30 μ.μ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση-καταγγελία:

Λίγες μέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και παρά τις εξαγγελίες της Υπουργού για έγκαιρη κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των εκπαιδευτικών κενών σε όλη την Ελλάδα, τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Κυκλάδων παρουσιάζουν τουλάχιστον 200 κενά σε γενική και ειδική αγωγή, καθώς και σε ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, σε όλες τις ειδικότητες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες πολλά από τα σχολεία της περιοχής μας δεν μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά, όπως είναι φυσικό.

Ενδεικτικά και μόνο στη Μύκονο λείπει σχεδόν το μισό εκπαιδευτικό προσωπικό από το νησί, στο Γυμνάσιο του νησιού (το μεγαλύτερο σχολείο των Κυκλάδων με 406 μαθητές) δεν υπάρχει μαθηματικός, στο ΓΕΛ και στο ΕΠΑΛ του νησιού δεν υπάρχουν καθηγητές για πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. 

Ταυτόχρονα στη δήθεν μεταμνημονιακή εποχή , την εποχή της “κανονικότητας”, όπως χαρακτηριστικά την αναφέρουν οι εκφραστές της νέας κυβέρνησης, η υποβάθμιση της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών, των καλλιτεχνικών και της πληροφορικής για λόγους αυστηρά δημοσιονομικούς, έχει ως αποτέλεσμα σε διάφορα νησιά των Κυκλάδων, τα μαθήματα αυτά να διδάσκονται ελάχιστα ή και καθόλου. Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά η εκπαίδευση και οι μαθητές μας στη νησιωτική Ελλάδα βιώνουν τον αποκλεισμό από τη πρόσβαση στη γνώση και ιδιαίτερα από τα ειδικά μαθήματα αυτά που προωθούν την ανάπτυξη ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων.  

Τα χιλιάδες εκπαιδευτικά κενά και οι σοβαρές ελλείψεις στην εκπαίδευση μπορούν να λυθούν μόνο με ένα τρόπο: ΜΕ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΜΕΣΑ.

Ύστερα μάλιστα από τις συμπτύξεις και συγχωνεύσεις τμημάτων με 30 μαθητές ανά εκπαιδευτικό, τις αλλαγές στη διδασκαλία των ξένων γλωσσών, αναμένονται και οι επικείμενες αλλαγές για το Νέο Λύκειο ( Γαβρόγλου), που έχουν αρχίσει ήδη να επιφέρουν επιπρόσθετες μειώσεις και συγχωνεύσεις στις ειδικότητες των εκπαιδευτικών και νέα υποβάθμιση του μορφωτικού αγαθού και του δημόσιου σχολείου. 

Οι εκπαιδευτικές ανάγκες όμως δεν υπολογίζονται με βάση τις ανάγκες και τις συνθήκες της αγοράς ούτε με το διαθέσιμο εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά με βάση τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης, του δημόσιου σχολείου και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας. 

Απέναντι σε όλους τους σχεδιασμούς για ένα “φτηνό” και υποβαθμισμένο δημόσιο σχολείο εμείς συνεχίζουμε στο δρόμο της αντίστασης.  Ο κόσμος της εκπαίδευσης, οι εργαζόμενοι και οι γονείς θα υπερασπιστούν το δημόσιο σχολείο. Θα ακυρώσουμε στην πράξη, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, κάθε πολιτικό σχεδιασμό που υπονομεύει το μέλλον της νέας γενιάς. Για τα παιδιά μας δεν θα χαριστούμε σε κανένα διαχειριστή των σκληρών πολιτικών “λιτότητας” και περικοπών στην δημόσια παιδεία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: 

Κάλυψη όλων των κενών και των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών μας. 

Άμεσα μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών 

20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια! Ανατροπή των Υ.Α. για τη συγκρότηση τμημάτων τομέων και ειδικοτήτων ΕΠΑΛ, Ομάδων Προσανατολισμού στα ΓΕΛ, για τη συγκρότηση των ξενόγλωσσων τμημάτων και των τμημάτων παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες/ΕΑΕ.

Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και Ενισχυτική Διδασκαλία σε όλα τα σχολεία

Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη, στη 13:30 μ.μ. στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη Σύρο, για το ζήτημα των εκπαιδευτικών κενών και των ολιγομελών τμημάτων στις Κυκλάδες.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν