Κυκλάδες: Διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών για τα ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια

".... Οι εφοπλιστές της ακτοπλοΐας, «αξιοποιώντας» αναλόγως το θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει για λογαριασμό τους όλες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ για την απελευθέρωση των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο επέβαλαν δύο διαδοχικές αυξήσεις (η προηγούμενη αύξηση ήταν τον Απρίλη του 2019), αυξάνοντας τις τιμές των εισιτήριων πάνω από 14%, ενώ δεν αποκλείεται να επιβληθούν και παραπέρα αυξήσεις. Σαν να μην έφταναν οι απανωτές αυξήσεις των τελευταίων 5 χρόνων (από τον Ιούλη του 2015) που εκτίναξαν τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων περίπου κατά 31% ή όλα όσα τσεπώνουν από τις παχυλές επιδοτήσεις για τις λεγόμενες άγονες γραμμές και τις έμμεσες επιδοτήσεις μέσω του "μεταφορικού ισοδύναμου". 

Για τις νέες αυξήσεις οι εφοπλιστές φέρνουν ως πρόσχημα το νέο καύσιμο με λιγότερο θείο που είναι ακριβότερο, δείχνοντας ποιος τελικά πληρώνει τη περίφημη «πράσινη οικονομία» τους. Σήμερα, οι νησιώτες και οι εργαζόμενοι στα νησιά μπορούν καλύτερα να δουν τις συνέπειες αυτής της πολιτικής σε βάρος τους και να συνειδητοποιήσουν ότι οι ανάγκες τους για φθηνές, ασφαλείς, τακτικές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με σύγχρονα πλοία, βρίσκονται σε αντίθεση με τη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στην ακτοπλοΐα και τη πολιτική που τη στηρίζει με κάθε τρόπο. ... "

Ποιος το λέει αυτό; Μα ο εκπαιδευτικός κλάδος των νησιών στις Κυκλάδες και δη η Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων, που με ανακοίνωσή τους εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία του για τις αυξήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Δηλώνουν την αντίθεσή τους στην αύξηση των ναύλων, δηλώνοντας ότι τόσο οι εκπαιδευτικοί, όσο και οι νησιώτες διεκδικούν ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με ασφαλή σύγχρονα καράβια καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς επίσης μείωση των εισιτηρίων, διατήρηση και παραπέρα διεύρυνση των εκπτώσεων των εισιτηρίων στις ευπαθείς ομάδες, στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, καθώς και δωρεάν μετακίνηση για τους φοιτητές, στρατιώτες και ΑΜΕΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων αναφέρει: 

"Νέες αυξήσεις - φωτιά στα ήδη πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και ναύλα οχημάτων, που μπορεί να φτάνουν και το 10%, επιβάλουν ανενόχλητοι οι εφοπλιστές τη νέα χρονιά , συνεχίζοντας την επιδρομή στο ήδη άγρια λεηλατημένο λαϊκό εισόδημα για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους και επιβεβαιώνοντας τι έχουν να περιμένουν τα λαϊκά στρώματα από την «ανάπτυξη για όλους» που επαγγέλλεται η κυβέρνηση της ΝΔ.

Οι εφοπλιστές της ακτοπλοΐας, «αξιοποιώντας» αναλόγως το θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει για λογαριασμό τους όλες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ για την απελευθέρωση των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο επέβαλαν δύο διαδοχικές αυξήσεις (η προηγούμενη αύξηση ήταν τον Απρίλη του 2019), αυξάνοντας τις τιμές των εισιτήριων πάνω από 14%, ενώ δεν αποκλείεται να επιβληθούν και παραπέρα αυξήσεις. Σαν να μην έφταναν οι απανωτές αυξήσεις των τελευταίων 5 χρόνων (από τον Ιούλη του 2015) που εκτίναξαν τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων περίπου κατά 31% ή όλα όσα τσεπώνουν από τις παχυλές επιδοτήσεις για τις λεγόμενες άγονες γραμμές και τις έμμεσες επιδοτήσεις μέσω του "μεταφορικού ισοδύναμου".

Για τις νέες αυξήσεις οι εφοπλιστές φέρνουν ως πρόσχημα το νέο καύσιμο με λιγότερο θείο που είναι ακριβότερο, δείχνοντας ποιος τελικά πληρώνει τη περίφημη «πράσινη οικονομία» τους.

Σήμερα, οι νησιώτες και οι εργαζόμενοι στα νησιά μπορούν καλύτερα να δουν τις συνέπειες αυτής της πολιτικής σε βάρος τους και να συνειδητοποιήσουν ότι οι ανάγκες τους για φθηνές, ασφαλείς, τακτικές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με σύγχρονα πλοία, βρίσκονται σε αντίθεση με τη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στην ακτοπλοΐα και τη πολιτική που τη στηρίζει με κάθε τρόπο.

Είναι στο χέρι μας, με τους συντονισμένους αγώνες μας, να διεκδικήσουμε ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που θα εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των εφοπλιστών διεκδικώντας εδώ και τώρα μείωση της τιμής των εισιτηρίων , να παρθούν μέτρα για την τακτική και απρόσκοπτη σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ των νησιών, με δρομολόγια που θα εξυπηρετούν όλη τη διάρκεια του χρόνου συνολικά τόσο την τουριστική κίνηση όσο και τις ανάγκες των κατοίκων των νησιών με ασφαλή σύγχρονα καράβια, χειμώνα - καλοκαίρι. Διατήρηση και παραπέρα διεύρυνση των εκπτώσεων των εισιτηρίων στις ευπαθείς ομάδες (συνταξιούχους, άνεργους, πολύτεκνους κ.ά.). Γενναίες εκπτώσεις στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς . Δωρεάν μετακινήσεις για φοιτητές, στρατιώτες, ΑΜΕΑ».

Οι εκπαιδευτικοί των νησιών που χρόνια παλεύουν για φτηνές μετακινήσεις με εκπτώσεις στα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών πρέπει να δυναμώσουν τον αγώνα τους δίπλα στον νησιωτικό λαό.

Η Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων καλεί όλες τις νησιωτικές ΕΛΜΕ της χώρας σε αγωνιστικό συντονισμό για τα ζητήματα αυτά".

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News