Κυκλάδες: Εληξε η κατάληψη του ΓΕΛ και ΕΠΑΛ στη Τήνο, έκκληση να σταματήσει στη Σύρο

Σχεδόν τρακόσια σχολεία (αν και όχι όλα στο σύνολό τους, καθότι λόγω κορωνοϊού έχουμε αναστολή λειτουργίας τμημάτων) αυτή τη στιγμή έχουν ... λουκέτο στην πόρτα τους. Και μιλάμε σε πανελλαδικό επίπεδο με βάση την κατάσταση που έχει δώσει το Υπουργείο Παιδείας... Η Πανδημία έχει προκαλέσει το κλείσιμο 86 σχολείων ή τμημάτων αυτών ενώ τα υπόλοιπα 200 σχολεία τελούν από κατάληψη. Τι γίνεται στις Κυκλάδες; Χθες το απόγευμα έγινε γνωστό ότι η κατάληψη στο ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Τήνου (βρίσκονται στο ίδιο κτήριο) ολοκληρώθηκ και σήμερα επιστρέφουν κανονικά οι μαθητές στην καθημερινότητά τους ενώ στην Σύρο, χθες είχαμε παρέμβαση και ανοιχτή επιστολή των διδασκόντων του ΕΠΑΛ Σύρου προς μαθητές και κηδεμόνες για την αναστολή ή παύση της κατάληψης στο σχολείο που έχει ξεκινήσει από το βράδυ της Κυριακής...

Τι αναφέρει η επιστολή που φέρει την υπογραφή του Διευθυντή της σχολικής μονάδας; Προσυπογράφει και ο Σύλλογος καθηγητών του ΕΠΑΛ, και με την οποία γίνεται γνωστό προς τους μαθητές μία σειρά μέτρων που έχουν ληφθεί από τη σχολική μονάδα για την προστασία της υγείας ιδιαίτερα των μαθητών, κάνοντας παράλληλα γνωστό ότι τόσο η Διεύθυνση όσο και οι καθηγητές βρίσκονται στο πλευρό τους, προκειμένου να ικανοποιηθούν όσα από τα αιτήματά τους παραμένουν σε εκκρεμότητα.

"Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες

Απαντώντας στα αιτήματα που έχετε θέσει ως λόγους της κατάληψης έχουμε να σας επισημάνουμε τα εξής, προσπαθώντας να θέσουμε τέλος σε αυτή τη δυσάρεστη για όλους κατάσταση, ενημερώνοντας παράλληλα και τους γονείς/κηδεμόνες σας

- Πριν το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, το σχολείο μας, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην υγεία και ασφάλεια των μαθητών/τριών, κηδεμόνων και εκπαιδευτικών, φρόντισε για τη διενέργεια προληπτικού διαγνωστικού μοριακού ελέγχου στους εκπαιδευτικούς του σχολείου, με τα αποτελέσματα να προκύπτουν αρνητικά.

- Έχετε ενημερωθεί από τους εκπαιδευτικούς που μπήκαν στις τάξεις σας και το Δ/ντη για τα μέτρα προστασίας και υγιεινής που πρέπει να τηρούνται στο σχολείο (χρήση μάσκας και αντισηπτικού, πλύσιμο χεριών, αποφυγή συνωστισμού κλπ.)

- Διαμορφώθηκαν ξεχωριστά διαλείμματα από το ΓΕ.Λ για την αποφυγή συνωστισμού, ενώ στα κυλικεία τοποθετήθηκαν αυτοκόλλητες ταινίες στο πάτωμα για τήρηση αποστάσεων.

- Στο σχολείο μας σε αντίθεση με άλλα, όλα τα τμήματα γενικής παιδείας είναι αριθμού μικρότερου των 23 μαθητών, 19-20 μαθητές στη Α’ και Β΄ τάξη και 21-22 στη Γ’ τάξη, καθώς δημιουργήθηκε ακόμη ένα τμήμα γενικής παιδείας, 14 αντί 13 πέρυσι, με τον ίδιο περίπου συνολικό αριθμό μαθητών. Αυτό έγινε για την αποφυγή συνωστισμού, κυρίως στην Α’ και Β’ τάξη που οι ώρες μαθημάτων γενικής παιδείας είναι περισσότερες, εκμεταλλευόμενοι όλα τα περιθώρια διαθέσιμων αιθουσών του σχολείου.

- Ως προς τη χρήση μάσκας, υπενθυμίσουμε ότι είναι υποχρεωτική για όλους (μαθητές/καθηγητές/βοηθητικό προσωπικό) στους εσωτερικούς χώρους και μέσα στις σχολικές αίθουσες βάση νόμου, ενώ πέρα από τα διαλείμματα θα δίνεται η δυνατότητα σε μαθητές/τριες για ολιγόλεπτο διάλειμμα μάσκας.

- Στο σχολείο μας ανέλαβαν υπηρεσία και εργάζονται 2 καθαρίστριες με πλήρες ωράριο για τη διαρκή και σχολαστική απολύμανση-καθαριότητα των χώρων, από την αρχή της χρονιάς.

- Στο σχολείο υπάρχει πυρασφάλεια, τόσο στις αίθουσες όσο και τα εργαστήρια, που ανανεώνεται κάθε χρόνο από το Δήμο.

- Ως προς τη συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών, έχουν γίνει ήδη 2 αντίστοιχα έγγραφα αιτήματα προς τις Τ.Υ του Δήμου (το πρόσφατο τέλη Αυγούστου) για επισκευή-συντήρηση σε πορτοπαράθυρα, σοβάδες, χρωματισμούς, ηλεκτρικά, αθλητικές εγκαταστάσεις.

- Έχει δρομολογηθεί σε συνεργασία με τον τομέα πληροφορικής η επέκταση του internet σε όλες τις αίθουσες του ΕΠΑ.Λ για αναβάθμιση της διδασκαλίας με χρήση ΤΠΕ.

- Επιπλέον θα γίνει άμεσα προμήθεια νέου αθλητικού εξοπλισμού για τις ανάγκες του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής σύμφωνα με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

- Τα τελευταία χρόνια το σχολείο εκσυγχρονίζεται διαρκώς σε Η/Υ και εργαστηριακό εξοπλισμό.

Όπως γνωρίζετε και ήδη έχετε ενημερωθεί η κατάληψη σχολικού χώρου και η παρακώλυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι ποινικό αδίκημα και τιμωρείται ακόμη και αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα, ιδιαίτερα αν παρατηρείται συνωστισμός και δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, η χρήση μάσκας κλπ.

Οι μαθητές/τριες της Γ’ τάξης που επιθυμούν να συμμετέχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις χάνουν πολύτιμο μαθησιακό χρόνο. Επιπλέον σχολική κατάληψη που διαρκεί πάνω από 3 ημέρες, αναπληρώνεται με μαθήματα σε αργίες, γιορτές, Σάββατα, επέκταση σχολικού έτους, υποχρεωτικά.

Τέλος, αυξάνεται η πιθανότητα της υποχρεωτικής σύγχρονης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης για όλους/ες σας.

Εμείς προσπαθούμε να επιλύσουμε τα ζητήματα με παιδαγωγικό και δημοκρατικό τρόπο. Ήδη την ημέρα του Αγιασμού σας ανακοινώσαμε ότι χρειαζόμαστε τη συμπαράσταση, τη δική σας αλλά και των γονέων σας, για να τηρήσουμε όλοι με προσοχή τις συνθήκες υγιεινής και ασφαλείας που προβλέπουν τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα και να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τους κινδύνους, καθώς οι εκπαιδευτικοί δεν είμαστε γιατροί ή νοσηλευτές και πολλοί από εμάς ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Καθώς λοιπόν τα περισσότερα βασικά αιτήματά σας έχουν ήδη ικανοποιηθεί ή πρόκειται να ικανοποιηθούν, σας καλούμε να σταματήσετε τώρα την κατάληψη και να προσέλθετε στις τάξεις για μάθημα που είναι και ο σκοπός που βρίσκεστε στο σχολείο.

Εμείς ως σύλλογος καθηγητών ΕΠΑ.Λ υποσχόμαστε να βοηθήσουμε στην πραγματοποίηση των αιτημάτων σας για τη βελτίωση του σχολείου και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως άλλωστε κάνουμε πάντα και αποτελεί προτεραιότητά μας, με το σχολείο ανοικτό.

Αλλιώς συνεχίζοντας την κατάληψη, χάνετε το δίκιο σας και το μόνο που πετυχαίνετε είναι χάσιμο πολύτιμων μαθησιακών ωρών που κάποια στιγμή τη φετινή χρονιά θα αναπληρωθούν υποχρεωτικά, ενώ παράλληλα διακινδυνεύετε την υγεία σας, την υγεία των γονιών σας, των φίλων σας και των καθηγητών σας".

Ζαχαράκη: Φθίνει το κίνημα

Σε πανελλαδικό επίπεδο όπως αναφέραμε, σε 200 ανέρχονται τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη, μόλις δέκα ημέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όπως δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη. Ωστόσο, μιλώντας στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6, η Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε πως βλέπει "να φθίνει το κίνημα αυτό. Πιστεύω ότι η θέση των παιδιών είναι μέσα στην τάξη και οι μεγαλύτερες μάχες δίνονται με ανοιχτά τα σχολεία".

Αναφερόμενη στα αιτήματα των μαθητών σημείωσε ότι "αυτό που συμβαίνει μέσα στις σχολικές μονάδες υπό κατάληψη έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό με αιτήματα που έχουν διακινηθεί στην Ελλάδα και κάποια που έχουν τοπικά χαρακτηριστικά. Αυτό που έχει δοθεί ως κατεύθυνση σε διευθυντές σχολείων και διευθυντές εκπαίδευσης είναι να εξηγήσουν στα παιδιά τις νέες συνθήκες και γιατί έχουν επιβληθεί αυτά τα μέτρα".

Να σημειώσουμε τέλος, ότι η ΟΛΜΕ επανέλαβε το αίτημά της για πραγματοποίηση δωρεάν μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ στο σύνολο των εκπαιδευτικών όλης της επικράτειας. Αναφέροντας μάλιστα ότι σχεδόν δύο εβδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων καθημερινά διαπιστώνονται κρούσματα κορονοϊού σε αρκετά σχολεία σε όλη την Ελλάδα, η ΟΛΜΕ τονίζει ιδιαίτερα την ανάγκη διενέργειας δωρεάν τεστ για όλους τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι υπηρετούν σε σχολικές μονάδες που εξαιτίας της πανδημίας έκλεισαν ή θα κλείσουν ολοκληρωτικά ή μερικά.

Επιπλέον, η ΟΛΜΕ επαναλαμβάνει τις θέσεις της σχετικά με την λειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας, οι οποίες είναι:

- Μείωση μαθητών ανά τμήμα ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές.

- Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

- Να δοθεί δωρεάν ο αναγκαίος αριθμός μασκών σε καθημερινή βάση σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ και φωτογραφία από την ιστοσελίδα koinignomi.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News