Κυκλάδες - ΟΣΥΓΥ: Το πρώτο υβριδικό Συνέδριο είναι γεγονός!

Κόρες

Το 12ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων είναι εδώ... Βρίσκεται στην Πάρο - Αντίπαρο Και μάλιστα είνα έτοιμο για το πρώτο υβριδικό συνέδριο... 

Μετά από διάλειμμα ενός χρόνου λόγω της πανδημίας, το ετήσιο συνέδριο επιστρέφει φέτος και θα πραγματοποιηθεί στα νησιά της Πάρου και της Αντιπάρου από σήμερα Παρασκευή 8 έως την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021. Θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τους 4 Συλλόγους Γυναικών της Περιφερειακής Ενότητας Πάρου-Αντιπάρου: Σύλλογος Γυναικών Αντιπάρου, Σύλλογος Γυναικών Νάουσας Πάρου, Σύλλογος Γυναικών Μάρπησσας και Σύλλογος Γυναικών Πάρου “Αρηίς”.

Το παρόν συνέδριο αποτελεί πλέον ένα θεσμό για την Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων, καθώς υλοποιείται τα 13 τελευταία χρόνια σε διαφορετικά νησιά των Κυκλάδων με εκπροσώπους 16 Συλλόγων Γυναικών από 13 Κυκλαδονήσια.

Η έννοια της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, οι Κυκλάδες και οι σύγχρονες ευρωπαϊκές εξελίξεις, τα βασικά διακυβεύματα της διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς στις Κυκλάδες, η πολιτιστική σημασία των νησιών και νησίδων των Κυκλάδων, οι σύγχρονες προκλήσεις της (τουρισμός, κλιματική κρίση, προσβασιμότητα, νέες τεχνολογίες), η έμφυλη διάσταση με το ρόλο των γυναικών στην ενδυνάμωση των τοπικών χειροτεχνικών παραδόσεων αποτελούν κεντρικές θεματικές του Συνεδρίου.

Ομιλητές και ομιλήτριες δια ζώσης και διαδικτυακά θα βρεθούν κοντά μας ώστε να εμπλουτίσουμε το δημόσιο διάλογο γύρω από τα συγκεκριμένα θέματα!

Ιδιαίτερα αναφορά θα γίνει στα νησιά Πάρο και Αντίπαρο, οι Σύλλογοι των οποίων είναι και οι οικοδεσπότες του Συνεδρίου καθώς και των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΣΥΓΥ μετά το πέρας του Συνεδρίου, Κυριακή 10 Οκτωβρίου. Η τελευταία ενότητα είναι αφιερωμένη στα «Ζωτικά Ζητήματα Διάσωσης & Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» των 2 νησιών.

Ενδεικτικά δίνεται στη δημοσιότητα ένα μικρό μέρος από το πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα του Συνεδρίου:

• Απόδοση τιμής στην αρχαιολόγο κα Φωτεινή Ζαφειροπούλου για την συνολική προσφορά της στη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στις Κυκλάδες και στην κα Μαρουσώ Φαρούπου για την προσφορά της στη διάσωση της λαϊκής παράδοσης της Αντιπάρου

• παρουσίαση της Europeanna (Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Πολιτιστικής Κληρονομιάς). Η e-βιβλιοθήκη, διαθέσιμη και στα ελληνικά, προσφέρει πρόσβαση σε 10 εκατομμύρια ψηφιοποιημένα βιβλία και άλλα έργα της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς!

• Επίσκεψη και ξενάγηση στις αρχαιολογικές ανασκαφές στο νησάκι του Δεσποτικού

Το Συνέδριο θα κλείσει με ένα στρογγυλό τραπέζι & παρεμβάσεις, διά ζώσης και διαδικτυακά, με τίτλο «Οι Σύλλογοι Γυναικών συζητούν με φορείς των Κυκλάδων για το κοινό μας μέλλον», όπου φορείς, Σύλλογοι και Συλλογικότητες μπορούν να τοποθετηθούν με στόχο

# Η Ο.Συ.Γυ.Κυκλάδων ιδρύθηκε το 2013 και συμμετέχουν σε αυτή 16 Σύλλογοι Γυναικών από 13 νησιά (Αμοργός, Άνδρος, Αντίπαρος Κέα, Κύθνος, Μήλος, Μύκονος, Πάρος, Σέριφος, Σίφνος, Σύρος, Τήνος και Φολέγανδρος) και σκοπό της έχει τον συντονισμό της δραστηριότητας των Συλλόγων Γυναικών των Κυκλάδων και την κοινή εκπροσώπησή τους για την επίτευξη των επιδιώξεών τους.

Οι συνδιοργανωτές Σύλλογοι Γυναικών Πάρου (Μάρπησσας, Νάουσας, Πάρου Αρηίς) και Αντιπάρου είναι πολύ ενεργοί τα τελευταία χρόνια με ποικίλες δράσεις και δραστηριότητες φιλανθρωπικές, αναβίωσης ηθών και εθίμων, κοινωνικές, ψυχαγωγικές, τουριστικές, ταξιδιωτικές κ.α.

Με πολλές εκδηλώσεις στο βιογραφικό τους και με τη στήριξη από τους Δήμους Πάρου και Αντιπάρου έχουν αποκτήσει την τεχνογνωσία και την εμπειρία για το βήμα παραπάνω προσθέτοντας στο πλούσιο ενεργητικό τους ένα Πανκυκλαδικό Συνέδριο! Αναμένεται επίσης το συνέδριο να στηριχθεί όπως κάθε χρόνο από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής, το ΚΕΘΙ και το Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ.

# Χορηγοί επικοινωνίας του 12ου Πανκυκλαδικού Συνεδρίου οι εφημερίδες ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ και η Φωνή της Πάρου και ο ραδιοφωνικός σταθμός ΗΧΩ FM.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News