Κυκλάδες - Πανελλαδικές: Περισσότεροι από χίλιοι οι υποψήφιοι, που θα εξεταστούν οι μαθητές των Μικρών Κυκλάδων

Λύκειο Νάξου

Ξεκινούν σήμερα οι Πανελλήνιες 2021 με τους μαθητές των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) να εξετάζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία. Οι υποψήφιοι των ημερήσιων και εσπερινών επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ) στις Πανελλήνιες 2021 αρχίζουν αύριο, Τρίτη, με τα Νέα Ελληνικά. Φέτος, πάνω από 100.000 υποψήφιοι συμμετέχουν στις εξετάσεις και ο συνολικός αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανέρχεται σε 77.415, μειωμένος κατά 550 θέσεις σε σχέση με πέρυσι.

Σχετικά με την επιχειρησιακή προετοιμασία για τις εξετάσεις, τις ενέργειες για την πρόληψη της διασποράς, αλλά και τα στοιχεία σχετικά με τους φετινούς υποψήφιους και τα εξεταστικά κέντρα, είχε αναφερθεί στην εφημερίδα "Κοινή Γνώμη" ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, κ. Ξενοφών Βαμβακερός. Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος στα νησιά των Κυκλάδων πρόκειται να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις 735 παιδιά, προερχόμενα από τα Γενικά Λύκεια και 416 παιδιά προερχόμενα από τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Συγκεκριμένα για το νησί της Σύρου, στις πανελλήνιες θα συμμετέχουν 109 παιδιά από το Γενικό Λύκειο και 86 από το ΕΠΑΛ. Σε Παγκυκλαδικό επίπεδο φέτος υπάρχουν 10 εξεταστικά κέντρα στα νησιά για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, ενώ φέτος είναι λιγότερα τα εξεταστικά κέντρα για τα Γενικά Λύκεια, λόγω κτιριακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες σχολικές μονάδες.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τον κ. Βαμβακερό, υποψήφιοι από τα Κουφονήσια και τη Δονούσα θα μετακινηθούν στη Νάξο, από την Ανάφη στη Θήρα, του Ιδιωτικού ΓΕΛ Μυκόνου στο δημόσιο ΓΕΛ Μυκόνου, του ΓΕΛ Κιμώλου στο ΓΕΛ Μήλου, της Σερίφου στη Σίφνο, της Φολεγάνδρου και της Σικίνου στην Ίο, του ΕΠΑΛ Σίφνου στη Μήλο. Όσον αφορά δε στα Εσπερινά ΕΠΑΛ, θα εξεταστούν στις δομές των ημερήσιων ΕΠΑΛ. Αναφορικά με τα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια, οι υποψήφιοι θα μεταβούν στα εξεταστικά κέντρα των οικείων ΕΠΑΛ.

Μάλιστα, στη Σύρο διαμορφώθηκε ειδικό εξεταστικό κέντρο για τους υποψηφίους όλων των Κυκλάδων (22 άτομα) που θα εξεταστούν προφορικά, πέραν όσων επέλεξαν, λόγω ευκολίας στις μετακινήσεις, να εξεταστούν στην Αττική. Όπως τόνισε ο κ. Βαμβακερός, ο ίδιος επικοινώνησε με τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα άτομα που έχουν επιλέξει εξεταστικά κέντρα της Αττικής, θα είναι εγγεγραμμένα και θα αναμένονται εκεί για τις εξετάσεις τους. Καθησύχασε βέβαια, υπογραμμίζοντας ότι οι υποψήφιοι, που εξετάζονται προφορικά, ακόμη κι αν βρεθούν σε λάθος εξεταστικό κέντρο, γίνονται δεκτοί με τα στοιχεία τους και το σύστημα ενημερώνεται αυτόματα και άρα δεν υπάρχει πρόβλημα για την εγκυρότητα της βαθμολόγησής τους.

Τέλος, αναφορικά με τα εξεταστικά κέντρα, ο κ. Βαμβακερός ενημέρωσε, πως για την εξέταση του ειδικού μαθήματος των Αγγλικών, για το οποίο οι υποψήφιοι όλων των Κυκλάδων έπρεπε να μεταβούν στη Σύρο, υπήρξε μέριμνα, ώστε να υπάρξει και δεύτερο εξεταστικό κέντρο στη Σαντορίνη. Έτσι, οι υποψήφιοι των νοτίων Κυκλάδων θα μεταβούν στο εξεταστικό κέντρο της Θήρας για την εξέτασή τους στα Αγγλικά, ενώ οι υπόλοιποι στο εξεταστικό κέντρο της Σύρου. Εξαίρεση, θα αποτελέσουν οι υποψήφιοι που έχουν επιλέξει να εξεταστούν σε περισσότερα ειδικά μαθήματα, καθώς για τα υπόλοιπα ειδικά, η εξέταση πραγματοποιείται σε κέντρα της Αττικής και ως εκ τούτου επέλεξαν να μετακινηθούν στην πρωτεύουσα και για το ειδικό μάθημα των Αγγλικών. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι μετακινήσεις των υποψηφίων σε εξεταστικά κέντρα εκτός των οικείων νησιών τους, αποζημιώνονται από την πολιτεία, με ένα ποσό της τάξεως περίπου των 300 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News