Λειψοί: Με κενά σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και ...χαιρετίσματα κύριε Γαβρόγλου

Τις τραγικές συνέπειες από την υποστελέχωση του διδακτικού προσωπικού των σχολείων βιώνουν οι Λειψοί ως αποτέλεσμα της κατάργησης του άρθρου του νομοσχεδίου σχετικά με τη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών στις δυσπρόσιτες περιοχές. Όπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας https://www.naxospress.gr/arthro/politiki/leipsoi-diamartyria-dimarhoy-kai-anentimo-kai-politika-anithiko που είχε φροντίσει να στείλει στις αρχές του έτους, ο Δήμαρχος Λειψών κ. Φώτης Μάγγος αντιδρώντας άμεσα στη καταδικαστική αυτή απόφαση, «ηθικός αυτουργός» θεωρείται ο τότε Υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου με την εντελώς ακατανόητη απόφασή του να καταργηθεί το κίνητρο της διπλής μοριοδότησης στους εκπαιδευτικούς των μικρών και απομακρυσμένων νησιών των δυσπρόσιτων περιοχών.

Η κατάργηση αυτή είχε ως δυσάρεστη κατάληξη να μην καλυφθούν τα κενά, είτε λόγω παραιτήσεων, είτε λόγω  προτίμησης άλλων περιοχών αφού εξέλειπε πλέον το ισχυρό κίνητρο του διπλασιασμού των μορίων στα φύσει και θέσει δυσπρόσιτα σχολεία, παρά τις προσλήψεις αναπληρωτών που προηγήθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμος Λειψών, που κινητοποιήθηκε άμεσα και αντέδρασε εντόνως,  δεν έλαβε ποτέ απάντηση από τις αρμόδιες αρχές. «Κύριε Γαβρόγλου χαιρετίσματα! Αυτή τη στιγμή στα σχολεία του νησιού μας δεν υπάρχουν καθηγητές Φυσικής Αγωγής, Ξένων Γλωσσών, Φυσικής, Καλλιτεχνικών και Πληροφορικής τη στιγμή που την περσινή χρονιά, που ίσχυε η διπλή μοριοδότηση, από την ημέρα του αγιασμού, δεν υπήρχε κανένα κενό σε κανένα σχολείο μας» δήλωσε αναφορικά με το θέμα, ο Δήμαρχος Λειψών κ. Φώτης Μάγγος, ενώ απευθυνόμενος στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ανέφερε «Παρακαλούμε το Υπουργείο να προχωρήσει γρήγορα στην Γ' φάση πρόσληψης αναπληρωτών και στο επόμενο διάστημα να επαναφέρει με νομοθετική ρύθμιση τα κίνητρα στις δυσπρόσιτες περιοχές, προκειμένου την επόμενη χρονιά να μην παρουσιαστεί το ίδιο πρόβλημα στο σύνολο των μικρών νησιών του Αιγαίου, όπως φέτος.»

Αναλυτικά η επιστολή του Δημάρχου Λειψών την 7η Οκτωβρίου αναφέρει:  

Κύριε Γαβρόγλου χαιρετίσματα!!!

Με 7 κενά σε δημοτικό και γυμνάσιο αυτή τη στιγμή το νησί των Λειψών. Ηθικός αυτουργός, όπως είχαμε αναφέρει στις αρχές του έτους με επιστολή διαμαρτυρίας στον τότε υπουργό κ. Γαβρόγλου είναι ο ίδιος, με την εντελώς ακατανόητη απόφασή του να καταργηθεί το κίνητρο της διπλής μοριοδότησης στους εκπαιδευτικούς των μικρών και απομακρυσμένων νησιών των δυσπρόσιτων περιοχών. Η κατάργηση αυτή είχε ως συνέπεια, ενώ έγιναν προσλήψεις αναπληρωτών, να μην καλυφθούν τα κενά, είτε λόγω παραιτήσεων είτε λόγω προτίμησης άλλων περιοχών αφού εξέλειπε πλέον το ισχυρό κίνητρο του διπλασιασμού των μορίων στα φύσει και θέσει δυσπρόσιτα σχολεία. Και παρόλη την έντονη αντίδραση μας δεν είχαμε καν λάβει μία απάντηση.

Αυτή τη στιγμή στα σχολεία του νησιού μας δεν υπάρχουν καθηγητές Φυσικής Αγωγής, Ξένων Γλωσσών, Φυσικής, Καλλιτεχνικών και Πληροφορικής τη στιγμή που την περσινή χρονιά, που ίσχυε η διπλή μοριοδότηση, απ την ημέρα του αγιασμού δεν υπήρχε κανένα κενό σε κανένα σχολείο μας. Παρακαλούμε το υπουργείο παιδείας να προχωρήσει γρήγορα στην γ’ φάση πρόσληψης αναπληρωτών και στο επόμενο διάστημα να επαναφέρει με νομοθετική ρύθμιση τα κίνητρα στις δυσπρόσιτες περιοχές προκειμένου την επόμενη χρονιά να μην παρουσιαστεί το ίδιο πρόβλημα στο σύνολο των μικρών νησιών του Αιγαίου όπως φέτος"