Μετά το πρώτο ...κουδούνι , η απεργία (15/09)

Εντάξει.... καλό το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά αλλά θα υπάρχει και ...δεύτερο; Οι εκπαιδευτικοί έχουν διαφορετική γνώμη όπως όλα δείχνουν. Και σε  24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρά την Πέμπτη (15/09) η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, όπως είχε εξαγγείλει από τις αρχές Σεπτέμβρη, ενάντια στο νέο τύπο ολοήμερου σχολείου που εγκαθίδρυσε η κυβέρνησης. Ανάμεσα στις καταγγελίες της ΔΟΕ είναι πως διαλύει το ολοήμερο νηπιαγωγείο και επιβάλλει το 25ωρο, με τις ρυθμίσεις για την προσχολική αγωγή να «απέχουν πολύ από την παιδαγωγική θεώρηση της λειτουργίας του στοχεύοντας αποκλειστικά στον περιορισμό των αναγκών σε νηπιαγωγούς και το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων σε πλήρη εναρμόνιση με τα μνημόνια», ενώ καθώς το υπουργείο ευαγγελίζεται επέκταση του θεσμού του ολοήμερου, οι δάσκαλοι σημειώνουν πως υποβαθμίζει το ρόλο του. Μάλιστα για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί και διαμαρτυρία μπροστά στο υπουργείο Παιδείας στις 12.30μμ. Το σταθερό αίτημα αφορά την άμεση απόσυρση των υποργικών αποφάσεων για το νέο δημοτικό και νηπιαγωγείο.

Και η κυβέρνηση… θριαμβολογεί

Εν μέσω της θύελλας με την οποία ξεκινά η σχολική χρονιά και προκαλεί πονοκέφαλο σε δασκάλους, γονείς και μαθητές, ο Α. Τσίπρας ξεχνάει τα αριστεία και μοιράζει άριστα 20 στον υπουργό Παιδείας και το Μαξίμου εκδίδει ανεπίσημο διθυραμβικό ενημερωτικό σημείωμα στο οποίο αναφέρει εν είδει απολογισμού.

Το σημείωμα αναφέρει:

"Όλα τα σχολεία έχουν ανοίξει στην ώρα τους (πλην Θάσου) 

Άνοιξαν σε όλη την περιφέρεια και στην παραμεθόριο, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα χωριά.

 Όλα τα βιβλία – 24 εκατομμύρια τόμοι- έχουν σταλεί στα σχολεία από τον Ιούλιο. (Βιβλία Κανονικά και όχι φωτοτυπίες..)

Για πρώτη φορά έχουν γίνει τόσες πολλές προσλήψεις αναπληρωτών τόσο νωρίς. Συνολικά θα προσληφθούν 20.800 αναπληρωτές ως το τέλος του μήνα.

Έχουν καλυφθεί πρώτες από όλες, οι ανάγκες σε καθηγητές στον πολύ ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Αγωγής, όπως ορίζει και ο νόμος. (Αλλά δεν είχε γίνει ποτέ ως τώρα).

Στην Ειδική Αγωγή έχουν δημιουργηθεί 20% περισσότερα Τμήματα Ένταξης από πέρσι, λειτουργούν 23 νέα Σχολεία, καθώς και 12 Λυκειακές Τάξεις στα υπάρχοντα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια. Έχουν ενισχυθεί τα σχολεία με Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό για ΑμΕΑ (Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί). Έτσι, διπλασιάζεται ο αριθμός των γενικών σχολείων όπου τα παιδιά θα μπορούν να έχουν εξειδικευμένη παράλληλη στήριξη. Δημιουργήθηκε νέος τύπος Ειδικού Επαγγελματικού Σχολείου, με φοίτηση 8 χρόνων, για να μπορούν τα παιδιά αυτά να εργάζονται και να διαφυλάσσεται η αυτοεκτίμησή και η αυτοπεποίθησή τους.

Έχει γενικευθεί το Ολοήμερο Σχολείο. (Από το 1/3 των δημοτικών, που λειτουργούσαν ως ολοήμερα μέχρι πέρσι). Όλα τα σχολεία θα μπορούν να λειτουργούν ως ολοήμερα, με κοινό πρόγραμμα, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η διδασκαλία Αγγλικών.

Φέτος, έχουμε περισσότερα τμήματα νηπιαγωγείων.

Επεκτείνεται, φέτος σε όλη τη χώρα το Πρόγραμμα Εκμάθησης Κολύμβησης για παιδιά Δημοτικού, στο οποίο θα συμμετέχουν όλα τα σχολεία που απέχουν ως 25 χιλιόμετρα από κολυμβητήριο.

Λειτουργεί πρόγραμμα δημιουργίας Τμημάτων Υποδοχής Παιδιών Προσφύγων στα σχολεία, για την ένταξη τους στο εκπαιδευτικό σύστημα. 800 επιπλέον αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα απασχοληθούν εδώ.

Ψηφίστηκε νόμος που επαναφέρει τα εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και διασφαλίζει ξανά ένα προστατευτικό πλαίσιο απέναντι σε αυθαιρεσίες για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Έχει καταργηθεί από πέρσι ο αποκλεισμός των παιδιών των ΕΠΑΛ από τα Πανεπιστήμια και διασφαλίσαμε πως στον χρόνο της εργασιακής άσκησής τους θα έχουν πλήρη δικαιώματα".

Επίλογος; Και ζήσαμε καλά εμείς και εκείνοι ....καλύτερα 

Με πληυροφορίες από το capital.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News