Να γίνετε εσείς το παράδειγμα για εμάς, τους μεγαλύτερους

Από το 2014 με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, η πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού. Μπορεί να κόβουμε ώρες από το εβδομαδιαίο πρόγραμμα, να μην έχουμε γυμναστές στα περισσότερα από τα σχολεία, αλλά Ημέρα Αθλητισμού στα σχολεία έχουμε. Και υποτίθεται ότι γίνεται μία προσπάθεια από το υπουργείο ώστε να αφυπνιστούν οι μαθητές αλλά και η κοινωνία σχετικά με τη σημασία του αθλητισμού στην καθημερινότητά μας…  Την ημέρα αυτή δεν πραγματοποιούνται μαθήματα στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, αλλά διεξάγονται ενδοσχολικοί αγώνες αθλοπαιδιών, που συνδέονται με ένα κεντρικό «θεματικό άξονα» ευρύτερου μαθησιακού πεδίου, που υλοποιείται μέσα από τον σχολικό αθλητισμό. Βασική επιδίωξη της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν «να αποκομίζουν από την κάθε διοργάνωση τα ιδιαίτερα στοιχεία της ευρύτερης παιδείας, που ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει μέσω της συμμετοχής, της προσπάθειας, του συναγωνισμού και της προσωπικής υπέρβασης». Και φέτος, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, το βασικό θέμα είναι  «Νοιώσε τη χαρά της άθλησης χωρίς το άγχος της νίκης και το φόβο της αποτυχίας: Αθλητισμός- Δικαίωμα για όλους».  Και θα γίνουν αθλητικές και κινητικές δραστηριότητες οι οποίες θα αποφασιστούν από τους Συλλόγους Διδασκόντων και θα πραγματοποιηθούν εντός σχολικού ωραρίου με την 3η «Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού» να επιδιώκεται να είναι ανοικτή στην ευρύτερη κοινωνία.

Μαργαρίτης: Να γίνεται παράδειγμα

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων είχαμε και το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού Ιωάννη Μαργαρίτη, ο οποίος τονίζει την ανάγκη ώστε η σημερινή ημέρα να λειτουργήσει ως εφαλτήριο μίας νέας ουσιαστικής ζωής που θα επιτρέψει χώρο στην άσκηση σε καθημερινή βάση και ζητάει από τα παιδιά να γίνουν αυτά παράδειγμα προς μίμηση ώστε οι «μεγαλύτεροι» έστω και με καθυστέρηση να ασχοληθούν…

Αναλυτικά το μήνυμα αναφέρει «Η πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Ημέρα του Σχολικού Αθλητισμού, από το Υπουργείο Παιδείας, όχι ως μια μέρα δίχως μάθημα αλλά ως μια ευκαιρία για προβληματισμό, παρακίνηση και γιατί όχι ενεργοποίηση  μικρών και μεγάλων  (μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων, φορέων, κ.λ.π.).

Όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη του αθλητισμού αλλά ελάχιστοι ασχολούμαστε με αυτόν. Θεωρούμε τις αθλητικές δραστηριότητες ως δευτερευούσης σημασίας. Προέχουν  οι εξωσχολικές δράσεις που σχετίζονται με τόσα άλλα εκτός του αθλητισμού, η πολύωρη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, η υπερβολική έκθεση μας μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης, κ.ά. Η καθιστική ζωή κερδίσει ολοένα και περισσότερο έδαφος.

Ας γίνει η σημερινή μέρα το εφαλτήριο μια νέας πιο ουσιαστικής ζωής που θα αφήνει χώρο στην άσκηση.   Αν δεν καταφέραμε να γίνουμε το καλό παράδειγμα για σας, ας αντιστρέψουμε τους ρόλους και ας γίνετε εσείς μικροί μας φίλοι το παράδειγμα προς μίμηση, όσον αφορά και την ενασχόληση με τον αθλητισμό. Εμείς υποσχόμαστε να σας στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Εύχομαι κάθε μέρα να είναι μια μέρα γιορτής για τον αθλητισμό».

Βραβεύσεις

Και βέβαια να σημειώσουμε ότι στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται αυτή την ημέρα, το 2ο Γυμνάσιο της Χώρας Νάξου προσπαθεί να τιμήσει πρόσωπα που έχουν γράψει τη δική τους ιστορίας στον χώρο του αθλητισμού της Νάξου. Πέρυσι, είχαν κάνει την … έκπληξη με την βράβευση του Γιάννη Ξενάκη, βετεράνου αθλητή σήμερα κυρίως σε αθλήματα στίβου και κολύμβησης, αλλά με ένδοξο παρελθόν στο Μοντέρνο Πένταθλο που τον έφεραν μία ανάσα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και κάνουμε αυτή την αναφορά στο συγκεκριμένο πρόσωπο, γιατί ελάχιστοι από τους μαθητές τον γνώριζαν. Κάτι που είχε εντυπωσιάσει την Μαρία Μπεμπέτσου – Τζαννίνη, που επίσης είχε βραβευτεί την ίδια ημέρα από το σύλλογο καθηγητών του σχολείου. Φέτος, τιμούνται δύο μεγάλοι και ένας μικρός. Μεγάλοι είναι ο Μανώλης Σαντοριναίος, ο πιο γνωστός αθλητής κλασικού αθλητισμού στην σύγχρονη ιστορία της Νάξου, ο άνθρωπος σύμβολο στο ΔΑΚ Νάξου και η ψυχή του Ναξιακού. Επίσης, ο Βασίλης Βαλληνδράς. Οι νεώτεροι μπορεί να τον γνωρίζουν ως ταξιδιωτικό πράκτορα αλλά πόσοι θυμούνται ότι όχι μόνο διετέλεσε πρόεδρος του Πανναξιακού αλλά και ήταν από τους πρωταγωνιστές που βοήθησαν ώστε σήμερα να έχουμε το ΔΑΚ Νάξου… Και τέλος στο πρόσωπο του Γιώργου Βερύκοκκου τιμώνται όσοι μαθητές συνδυάζουν άριστες επιδόσεις στο σχολείο και τον αθλητισμό… 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News