Νάξος - 1ο Γυμνάσιο: και το όνομα αυτού "Ιάκωβος Εμμ. Ψαρράς"

Ήταν και είναι μία ιστορική στιγμή… Το ξέραμε από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η πρόθεση από το σύλλογο διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου… Από την στιγμή που ο Γυμνασιάρχης Στράτος Φουτάκογλου ανέφερε ότι θα διανύσουμε φέτος ένα σχολικό έτος αφιερωμένο στον Ναξιώτη ηθοποιό Ιάκωβο Ψαρρά. Κι έτσι όταν το περασμένο Σάββατο (19/10) έγινε η εκδήλωση (συντονιστής ο γνωστός καθηγητής Σταύρος Σπηλιάκος) όλοι είμαστε βέβαιοι για το αποτέλεσμα: μία γεμάτη ασφυκτικά κόσμο που ήρθε να τιμήσει έναν εκ των κορυφαίων ανθρώπων της Τέχνης… Ένα δικό μας παιδί, που είχε τη τύχη να μαθητεύσει στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου και να αφήσει το στίγμα του στην πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο της Νάξου αλλά όλης της Ελλάδας…  Οπότε; Το γεγονός ότι το πλήρως ανακαινισμένο αμφιθέατρο του Γυμνασίου Νάξου φέρει το όνομα «Ιάκωβος Εμμ. Ψαρρά» είναι η μικρότερη δυνατή τιμή που μπορεί να γίνει…

Όπως έκπληξη και δη όμορφη ήταν η στιγμή που ο Διευθυντής του Γυμνασίου Νάξου απέδωσε τιμητική πλακέτα, στον πρώην πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Αρτέμη Ψαρρό, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσπάθειά του ώστε να ολοκληρωθεί η ανακοίνωση όχι μόνο του αμφιθεάτρου αλλά και η σωστή συντήρηση και κάλυψη των προβλημάτων σε όλο το σχολικό κτήριο…

Ας δούμε όμως πως οι ίδιοι οι μαθητές μέσα από το blog του Γυμνασίου παρουσιάζουν αυτή την «ιστορική» όπως αναφέρουν εκδήλωση

«Ο σύλλογος διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Νάξου έχει αποφασίσει ομόφωνα την ονοματοδοσία του αμφιθεάτρου του σχολείου, με το όνομα «ΙΑΚΩΒΟΣ Εμμ. ΨΑΡΡΑΣ» , για το λόγο αυτό το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στον αείμνηστο Ναξιώτη ηθοποιό, ποιητή και καθηγητή υποκριτικής του Εθνικού Θεάτρου.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από τις αρχές του τόπου, εκπροσώπους φορέων και πολίτες. Στην αρχή της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημ. Λιανός χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους και είπε χαρακτηριστικά «η κοινωνία μας, όφειλε να τιμήσει τον μεγάλο Νάξιο ηθοποιό και το έκανε σήμερα με την ονομασία του αμφιθεάτρου του 1ου Γυμνασίου Νάξου»

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο διευθυντής του σχολείου κ. Στράτος Φουτάκογλου και αφού ευχαρίστησε τα αδέλφια του τιμώμενου Ιάκωβου Ψαρρά κ.κ. Κυριακή Ψαρρά – Παπαγιάννη και Στέφανο Εμμ. Ψαρρά καθώς και τις δυο κόρες του Στέλλα και Δάφνη.   Τόνισε  για τον Ιάκωβο Ψαρρά πως ήταν ένας από τους πιο σπουδαίους Έλληνες ηθοποιούς έχοντας αφήσεις το στίγμα του, με μία επιτυχημένη διαδρομή, στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Σημαντικό για το σχολείο είναι το γεγονός ότι ο μεγάλος αυτός Έλληνας ηθοποιός είχε φοιτήσει στο Γυμνάσιο Νάξου όπου ο πατέρας του Εμμανουήλ Ψαρράς υπηρέτησε ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής για πολλά χρόνια όπου πρόφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες που ήταν συνδεδεμένες με το ζήλο και την αγάπη του για την εκπαίδευση και τον αθλητισμό. Από τα μαθητικά του χρόνια, ο Γιάκουμος, όπως τον έλεγαν οι Ναξιώτες, είχε ξεδιπλώσει το ταλέντο του συμμετέχοντας σε θεατρικές παραστάσεις του σχολείου οι οποίες παρουσιάζονταν στη σκηνή του αμφιθεάτρου του μοναδικού τότε Γυμνασίου της Χώρας Νάξου όπου σήμερα στεγάζεται το 1ο Γυμνάσιο Νάξου.

Με την πνευματική καθοδήγηση των καθηγητών του Δημήτρη Καραβία (μουσικός) και των Τεχνικών Γιώργου Βαλαβάνη ανεβάζουν στη μόνιμη σκηνή του Αμφιθεάτρου Γυμνασίου Νάξου πλήθος θεατρικών παραστάσεων στις οποίες πρωταγωνιστούσε τότε ως μαθητής έχοντας πάντα στο πλευρό του τον συμμαθητή και φίλο του Γιώργο Β. Κοντοπίδη. Ανήσυχο πνεύμα από τα νεανικά του χρόνια, ο Ιάκωβος Ψαρράς συμμετείχε με το Νίκο Κεφαλληνιάδη και το Γιώργο Τζαννετή στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού «Μαθητικός Πυρσός». Είχε ασχοληθεί  με την ποίηση και δείχνοντας την έφεσή και το ταλέντο του σε αυτή τη μορφή της τέχνης του λόγου,  πολλά από τα ποιήματά του είχαν δημοσιευτεί ξεκινώντας από την εποχή εκείνη στο μαθητικό έντυπο. Δύο από τα ποιήματα αυτά απήγγειλαν οι μαθήτριες της Γ’ τάξης Δωροθέα Σαμαρά και Καλυψώ Βάβουλα.

Ο κ. Φουτάκογλου επίσης επεσήμανε πόσο σημαντική ήταν η νέα κατασκευή της σκηνής του αμφιθεάτρου η οποία απουσίαζε από το χώρο 20 ολόκληρα χρόνια. Σημαντική ήταν η συμβολή του τότε αντιδημάρχου κ. Δημ. Λιανού (σημερινού Δημάρχου) καθώς και του τ. προέδρου της σχολικής επιτροπής κ. Αρτέμη Ψαρρού στον οποίο απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα για την συνεισφορά του αυτή στο σχολείο αλλά και την εν γένει ανακαίνιση του κτιρίου.

Ο Ιάκωβος Ψαρράς τελειώνει το Γυμνάσιο Νάξου το 1954 και την ίδια χρονιά θα γίνει δεκτός στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Συνεργάστηκε με μεγάλους δασκάλους, όπως ο Θάνος Κωτσόπουλος και ο Δημήτρης Χορν, και εντάχθηκε στη θεατρική οικογένεια του Εθνικού στη δεκαετία του 1950. Αργότερα, βρέθηκε στο Θέατρο Τέχνης κοντά στον Κάρολο Κουν ενώ έκανε καριέρα και στο ελεύθερο θέατρο συνεργαζόμενος αρχικά με την Έλλη Λαμπέτη. Το 1976, ο Ιάκωβος Ψαρράς επανεντάχθηκε στο Εθνικό Θέατρο με πρόσκληση του Αλέξη Μινωτή, που τον είχε δει να παίζει δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη στην παράσταση της «Όπερας της Πεντάρας» σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασσέν. Διετέλεσε επίσης καθηγητής στο εθνικό μας Θέατρο διδάσκοντας υποκριτική από το 1982 έως το 2007 ενώ είχε έντονη παρουσία σε αρχαίες τραγωδίες. Στην μεγάλη οθόνη πρωταγωνίστησε σε μια σειρά παραστάσεων στη γνωστή τότε σειρά «το θέατρο της Δευτέρας» ενώ ενσάρκωσε τον Παναγιωτάκη στην θρυλική τηλεοπτική σειρά «Μαντάμ Σουσού». Το τηλεοπτικό κύκνειο άσμα του ήταν η σειρά «ΑlmaLibre» που γυρίστηκε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στη Νάξο.

Τα στοιχεία αυτά από τη ζωή και το έργο του παρουσίασαν ανάγλυφα οι εισηγητές της εκδήλωσης κ.κ. Κατσουρού Σοφία, φιλόλογος, η οποία έδωσε έμφαση στην περίοδο των μαθητικών χρόνων του Ιακ. Ψαρρά καθώς και ο Κωνσταντίνος Ψαρράς, μέλος της ευρύτερης οικογένειας, παιδαγωγός. Εντυπωσιακή ήταν η παρουσίαση του Δρ. Σταύρου Σπηλιάκου ο οποίος είχε συγκεντρώσει πλούσιο υλικό εικόνας και ήχου από το Εθνικό Θέατρο και το αρχείο της ΕΡΤ. Οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν για μία και πλέον ώρα αποσπάσματα από θεατρικές παραστάσεις του, τηλεοπτικές σειρές, κινηματογραφικές ταινίες και την τελευταία παράσταση του με την Ανδρομάχη, στο αθλοθέατρο του Φιλωτιού που φέρει και το όνομα του πατέρα του Εμμανουήλ Ψαρρά.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης έγιναν τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας που φέρει το όνομά του και έχει τοποθετηθεί στην είσοδο του αμφιθεάτρου. Τα αποκαλυπτήρια έκαναν από κοινού οι κύριου Δημ. Λιανός, Δήμαρχος και Στράτος Φουτάκογλου, Διευθυντής του σχολείου είναι δε προσφορά του κυρίου Γιώργου Κοντοπίδη (Μάρμαρα Νάξου) ο οποίος επιμελήθηκε την κατασκευή της.

Στο τέλος προσφέρθηκε κέρασμα με την φροντίδα του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων»