Νάξος - 2ο Δημοτικό : Χρώμα απέκτησε η ψυχή στις σχολικές αίθουσες

«Ένα σχολείο γεμάτο χρώματα!!! 2ο Δημοτικό Σχολείο Χώρας Νάξου!!!! Τα βιβλία, η θάλασσα και το φως των Κυκλάδων ήταν η έμπνευσή μου!!!» Ποιος το λέει αυτό; Και με ποια αφορμή; Ο λόγος στην Λία Κουτελιέρη, εικαστικό και εκπαιδευτικό με καταγωγή από τη Νάξο που δραστηριοποιείται στην Αθήνα και μάλιστα αυτές τις ημέρες «τρέχει» καθότι έχει μπει στην τελική ευθεία το διεθνές γκράφιτι «Μικρό Παρίσι των Αθηνών» (από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 1 Δεκεμβρίου) και με βασικό θέμα «Cabarets du monde / Καμπαρέ του κόσμου»… Γι αυτά όμως θα μιλήσουμε αργότερα..

Τώρα, επιστρέφουμε στον … τόπο του εγκλήματος. Στη Νάξο και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο που χάρη στην έμπνευση του διευθυντή του, Νίκου Καστελάνου, απέκτησε χρώμα αλλά και μικρές ιστορίες. «Άρωμα από αλφαβητάρι έχει παντού αυτό το σχολείο...!!! Ζωγραφίζοντας έκανα περίπατο μέσα στα πιο όμορφα σχολικά βιβλία!!! Το ίδιο θέλω και για τους θεατές του...το ίδιο και για τους μαθητές του!!!»

Αυτό αναφέρει η Λία Κουτελιέρη. Μία εικαστικός που λατρεύει το γκράφιτι και μάλιστα και στην Αθήνα, όπου διδάσκει το χρώμα έχει μπει για τα καλά στα Δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.. Βέβαια, στις Κυκλάδες, υπάρχουν περιορισμοί. Στο χρώμα: Λευκό κι Μπλε. Και η κα Κουτελιέρη τους σεβάστηκε απόλυτα… Όσον αφορά τους εξωτερικούς χώρους. Γιατί εντός του σχολείου και δη στους κοινόχρηστους χώρους, οι ιστορίες από τα παλιά αλφαβητάρια μεταφέρουν μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς σε άλλες παλιές εποχές. Ρομαντικές; Ίσως. Σίγουρα όμως ξεχωριστές….

«τα παιδιά θα μπουν σ' ένα ολοκαίνουριο σχολείο, γεμάτο ζωγραφική κι άρωμα μιας άλλης εποχής...!!! Εγώ αισθάνομαι ήδη υπέροχα εδώ μέσα... στον παραμυθένιο κόσμο που ζωγραφίζω...!!!

Η κα Κουτελιέρη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Aegean Voice 107.5 και στην εκπομπή Carpre Diem ανέφερε ότι αποδέχθηκε με μεγάλη χαρά και συγκίνηση αυτή την πρόταση καθώς θεωρεί τα αλφαβητάρια μεταφέρουν σπουδαία ιστορία και τόνισε την ανάγκη ώστε οι τοίχοι όλων των σχολείων να έχουν χρώματα ώστε να ομορφαίνει η καθημερινότητα των παιδιών. «Και ζωγράφιζα...Και ζωγράφιζα για τα παιδιά...Και σταματημό δεν είχα...!!!  Για τα παιδιά...για τους μεγάλους...για την γαλήνη της ψυχής μου...!!! Κι άφηνα εκεί μέρος της ψυχής μου...!!!»

Αυτό που την … ενόχλησε, ήταν ο ελάχιστος δυνατός χρόνος προετοιμασίας και εργασίας καθότι μέσα σε λιγότερο από δεκαπέντε (15) ημέρες έπρεπε να δημιουργήσει και να παραδώσει δεκαοκτώ (18) γκράφιτι… 

Μάλιστα, δεν απέκλεισε την συνέχεια του έργου και την επόμενη χρονιά έχοντας ως … όπλο την θετική ανταπόκριση του κόσμου αλλά και την αρωγή του Δήμου στην προσπάθεια που έγινε και επιδοκιμάστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη διάρκεια του φετινού αγιασμού, στο άνοιγμα της σχολικής χρονιάς…

Και όπως τόνισε στον επίλογο της κουβέντας … Χρώματα κι αρώματα ζωγράφισα για τα μικρά και τα μεγάλα παιδιά εδώ, στην όμορφη Νάξο !!! ) Γαληνεύει το βλέμμα...!!! Ζωγραφική παντού...!!! 2ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου...!!! Ένα ολόκληρο σχολείο ζωγραφισμένο με τα μάτια, την ψυχή και το δεξί μου χέρι...Κάποτε και το αριστερό...!!! 

Ακούστε τη συνέντευξη και προσέξτε μερικά από τα γκράφιτι που κοσμούν το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου