Νάξος - 2ο Γυμνάσιο: Εμπειρία ζωής συνάντηση μαθητών με τον συγγραφέα Πάτρικ Νες

Γυμνάσιο Νάξου

"Η συγκίνησή μας ήταν απερίγραπτη, όταν τα παιδιά είχαν διαδικτυακή επικοινωνία στα αγγλικά με τον ίδιο τον συγγραφέα για μία ώρα το απόγευμα της Τρίτης 12 Απριλίου 2022 στον χώρο του σχολείου. Η χαρά τους ήταν μεγάλη, καθώς ο συγγραφέας με πολλή ταπεινότητα και χιούμορ απάντησε στις ερωτήσεις τους, όπως τι τον επηρέασε κι έγινε συγγραφέας, από πού αντλεί έμπνευση, πώς αντιμετωπίζει τις αρνητικές κριτικές, ποια η στάση του απέναντι στη διαφορετικότητα, πώς «έχτισε» τους ήρωές του, ενώ τους συμβούλεψε να μην παύσουν ποτέ να προσπαθούν στη ζωή τους και να γράψουν κάποτε –γιατί όχι;- και οι ίδιοι το δικό τους βιβλίο ζωής".

Ποια παιδιά; Ποιος συγγραφέας; Και γιατί επικοινωνία απόγευμα;   «Ο Πάτρικ Νες είναι ένας εξωπραγματικά καλός συγγραφέας». Τζον Γκριν , «Ένα μοναδικό αριστούργημα». Publishers Weekly «Μοναδικό… Καθηλωτικό, συγκινητικό και αριστοτεχνικά γραμμένο». The Times «Όμορφο, θαρραλέο και συμπονετικό, το Τέρας Έρχεται καταφέρνει να μιλήσει για την εσωτερική οδύνη με τρόπο απλό και ταυτόχρονα πολύ βαθύ. Το κείμενο δονείται από σπαράγματα αληθινής ζωής». Independent

Πάμε από την αρχή.... Ααα ξεκινώντας ανάποδα να πούμε ότι οι βρετανοί λάτρεψαν τον Πάτρικ Νες και τη μεγαλύτερη επιτυχία του... Και μετά περνάμε στα παιδιά του 2ου Γυμνασίου Νάξου, όπου από την αρχές του 2021 είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Αμερικανοβρετανό συγγραφέα Πάτρικ Νες.

Ο λόγος; Το βιβλίο που έχει γράφει "Το τέρας έρχεται" και αποτέλεσμα θέμα μαθήματος για τα παιδιά της Νάξου.... Με την αρωγή και του Κέντρου Πρόληψης "Θησέας Κυκλάδων" επί δύο και πλέον μήνες εντός των σχολικών ωρών, έγινε η σχετική ενημέρωση και φτάσαμε πριν από μερικές ημέρες, την 12η Απριλίου να επικοινωνήσουν με τον συγγραφέα Πάτρικ Νες.  Η διαφορά ώρας (Ελλάδα - Αμερική) έφερε τα παιδιά σε απογευματινή συνεδρία, που όμως όπως φάνηκε το διασκέδασαν καθότι βγήκαν κερδισμένα από μία τέτοια επαφή,...  Και περιμένουμε την επόμενη δράση τους...  

Αναλυτικά, η ενημέρωση από το Β' Γυμνάσιο Νάξου για τη σχετική δράση με τον γνωστό συγγραφέα Πάτρικ Νες αναφέρει: 

«Το 2ο Γυμνάσιο της Νάξου καλεί ένα τέρας»: έτσι ξεκίνησε αρχές Οκτωβρίου 2021 η ηλεκτρονική αλληλογραφία μας με τους συνεργάτες του πολύ γνωστού Αμερικανοβρετανού συγγραφέα Πάτρικ Νες, ο οποίος σήμερα ζει κι εργάζεται στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ.

Και το αναγνωστικό ταξίδι μέσα από το βιβλίο «Το τέρας έρχεται» των εκδ. Πατάκη με το τμήμα Γ2 του σχολείου μας ξεκίνησε πριν από 2,5 μήνες με πολύ ενθουσιασμό και προσδοκίες.

Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί νιώθουμε ότι καταφέραμε, με την πολύτιμη αρωγή και στήριξη του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ», να προσεγγίσουμε με τους/τις 25 μαθητές και μαθήτριές μας ευαίσθητα θέματα, όπως τον ρατσισμό, τον σχολικό εκφοβισμό, την ανίατη ασθένεια, τον χειρισμό της απώλειας, την ταυτότητα του εφήβου, τη φιλία, την ενσυναίσθηση, κ.ά., μέσα σε κλίμα ασφάλειας και σεβασμού.  

gimnas2.jpg

Η συγκίνησή μας ήταν απερίγραπτη, όταν τα παιδιά είχαν διαδικτυακή επικοινωνία στα αγγλικά με τον ίδιο τον συγγραφέα για μία ώρα το απόγευμα της Τρίτης 12 Απριλίου 2022 στον χώρο του σχολείου.

Η χαρά τους ήταν μεγάλη, καθώς ο συγγραφέας με πολλή ταπεινότητα και χιούμορ απάντησε στις ερωτήσεις τους, όπως τι τον επηρέασε κι έγινε συγγραφέας, από πού αντλεί έμπνευση, πώς αντιμετωπίζει τις αρνητικές κριτικές, ποια η στάση του απέναντι στη διαφορετικότητα, πώς «έχτισε» τους ήρωές του, ενώ τους συμβούλεψε να μην παύσουν ποτέ να προσπαθούν στη ζωή τους και να γράψουν κάποτε –γιατί όχι;- και οι ίδιοι το δικό τους βιβλίο ζωής.

Το όλο εγχείρημα αναμένεται να ολοκληρωθείμε την επίσκεψη τον Μάιο στο σχολείο της κ. Κλειώς Κουνδουράκη, ψυχολόγου του “Θησέα Κυκλάδων”, η οποία μέσα από παιχνίδια καταστάσεων και ρόλων θα επεξεργαστεί με τα παιδιά την έννοια της ευθύνης, των στερεοτύπων, της διαχείρισης αρνητικών συναισθημάτων και δύσκολων καταστάσεων, κ.ά., με απώτερο στόχο τη συγκρότηση μιας δυνατής και ισορροπημένης ταυτότητας, στοιχείο πολύ σημαντικό για τον έφηβο". 

Το τέρας έρχεται 

Με αφορμή την εξαιρετική ταινία (με πρωταγωνιστές τους: Σιγκούρνι Γουίβερ, Φελίσιτυ Τζόουνς, Λίαμ Νίσον) που προβλήθηκε στους κινηματογράφους το φθινόπωρο 2016, επανακυκλοφόρησε το πολυβραβευμένο βιβλίο σε μία έκδοση χωρίς εικονογράφηση.

Στη Μεγάλη Βρετανία κέρδισε –για πρώτη φορά στην ιστορία!– τα δύο σημαντικότερα βραβεία για παιδικά–εφηβικά βιβλία, το Carnegie Medal για το κείμενο του Νες και το Greenaway Medal για τις εικόνες του Κέι.

Στη Γερμανία τιμήθηκε με το Jugendliteraturpreis, το σημαντικότερο βραβείο για εφηβικά βιβλία. Έχει μεταφραστεί σε 38 χώρες. 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News