Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαιδείαΝάξος: 6ο Μαθητικό Συνέδριο και δυναμικό παρών από τους μαθητές του Γυμνασίου...

Νάξος: 6ο Μαθητικό Συνέδριο και δυναμικό παρών από τους μαθητές του Γυμνασίου Βίβλου

|

Συμμετοχή του Γυμνασίου Βίβλου Νάξου με τέσσερις μαθητές (συνοδεία δύο εκπαιδευτικών) στο 6ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο στη Βενετία – Πότε έγινε, ποιο ήταν το θέμα της παρουσίασης και οι εντυπώσεις των μαθητών (φωτογραφίες) 

Το σχολείο μας, Γυμνάσιο Βίβλου Νάξου, συμμετείχε με επιτυχία στο 6ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο «Η ιστορία συναντά τις Τέχνες, τα Γράμματα και την Τεχνολογία: Ο Άνθρωπος και η Διαδρομή του από την Αναγέννηση στο Σύγχρονο Πολιτισμένο Κόσμο», που διεξήχθη στη Βενετία από τις 29 Νοεμβρίου έως την 01η Δεκεμβρίου 2019. Τέσσερις (04) μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και συγκεκριμένα, οι Βρεττός Νικόλαος, Ισμαϊλάι Ροδία, Μανδηλαράς Γιάννης και Ναυπλιώτης Γιάννης συνεργάστηκαν υπό την καθοδήγησή μας, για να παρουσιάσουν τις «Πολιτιστικές επιδράσεις των Ενετών στις βενετοκρατούμενες περιοχές της Ελλάδας Κρήτη, Επτάνησα και Κυκλάδες».

Η περίληψη της εργασίας των μαθητών μας είναι η ακόλουθη: «Η κυριαρχία των Ενετών στον ελλαδικό χώρο, μολονότι ξεκίνησε το 1204 (έτος κατάληψης της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους και την επακόλουθη διανομή των βυζαντινών εδαφών, Partitio terrarum Imperii Romaniae) και έληξε το 1797 (έτος κατάλυσης της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας), δεν ήταν ενιαία χρονικά ούτε γεωγραφικά. Η μακροχρόνια συμβίωση Ενετών και Ελλήνων στις περιοχές της Κρήτης, των Επτανήσων και των Κυκλάδων είχε ως αποτέλεσμα την επαφή του ελληνο-βυζαντινού και του δυτικού-ρωμαϊκού πολιτισμού. Οι επιδράσεις του πολιτισμού των Ενετών εντοπίζονται σε πολλούς τομείς των γεωγραφικών περιοχών που μελετώνται στην παρούσα εργασία. Ειδικότερα, αρχικά, για την Κρήτη, αντικείμενο μελέτης της εργασίας αποτέλεσαν οι βενετικές πολιτιστικές επιδράσεις στην αρχιτεκτονική (κάστρα, πύργοι, δημόσιες κρήνες), στη ζωγραφική («κρητική σχολή ζωγραφικής»), στη μουσική («καντάδες»/«σερενάτες») και στη λογοτεχνία. Στη συνέχεια, για τα Επτάνησα, η εργασία επικεντρώνεται στις πολιτιστικές επιρροές των Ενετών στην αρχιτεκτονική (κάστρα, πύργοι), στη ζωγραφική («ουρανίες ή τα «σοφίτα» εκκλησιών), στη μουσική (επτανησιακή καντάδα), στα ήθη και έθιμα των Επτανησίων και στη γαστρονομία. Τέλος, για τις Κυκλάδες, επίκεντρο έρευνας της εργασίας αποτέλεσαν οι ενετικές πολιτιστικές επιδράσεις στα νησιά του «Δουκάτου του Αιγαίου» ή «Δουκάτου του Αρχιπελάγους» ή αλλιώς, «Δουκανήσου» και κυρίως, οι πολιτιστικές επιρροές στη Νάξο (πρωτεύουσα του τότε νησιωτικού κρατιδίου) στην αρχιτεκτονική (κάστρα, πύργοι, ενετικά οικόσημα), στα τοπωνύμια, στα ονόματα, στα επώνυμα των κατοίκων και στη θρησκεία (καθολικό δόγμα στη Σύρο και στη Νάξο, δυτικά ονόματα αγίων στη Σύρο)». 

Η παρουσίαση της εργασίας των παραπάνω μαθητών έγινε στην κεντρική αίθουσα του Teatro Corso την 1η Δεκεμβρίου 2019 , παρουσία του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, κ. Νικολάου Κούκη και άλλων μελών της εν λόγω Οργανωτικής Επιτροπής, παρουσία επίσης της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Παιδείας, κας Αναστασίας Γκίκα και πλήθους εκπαιδευτικών και μαθητών σχολείων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Κωνσταντινούπολης.

79268486_505938743340323_2768189280781074432_n.jpg

Χαιρετισμός της Γενικής Γραμματέως του Υπ. Παιδείας, κας Γκίκα. Δίπλα της ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, κ. Κούκης

Υπόσχεση για συμμετοχή του χρόνου 

Ήταν η πρώτη φορά που το σχολείο μας έλαβε μέρος σε μία μαθητική διοργάνωση τέτοιου βεληνεκούς, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 150 σχολεία από όλη την Ελλάδα (σ.σ. τρία από τις Κυκλάδες), την Κωνσταντινούπολη, καθώς επίσης σχολεία από την Ιταλία.

Ήταν μία ευκαιρία για τους μαθητές του σχολείου μας να συνεργαστούν μεταξύ τους, για να παράγουν εργασία και να την παρουσιάσουν σε ευρύ κοινό – ακροατήριο, προβάλλοντας, μεταξύ άλλων, τον τόπο τους, τις Κυκλάδες. 

Οι μαθητές μας παρακολούθησαν επίσης άλλες μαθητικές συμμετοχές με κείμενα, θεατρικά και μουσικά δρώμενα και επικοινώνησαν με συνομηλίκους τους ανταλλάσσοντας προβληματισμούς στο πλαίσιο διαμόρφωσης ενός δικτύου διαρκούς μαθητικής επικοινωνίας, που ήταν άλλωστε εξαρχής ο στόχος του συνεδρίου, δίνοντας την υπόσχεση να ξανασυναντηθούν την επόμενη χρονιά στο 7ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο που θα διεξαχθεί σε άλλη πόλη με καινούρια θεματολογία.

78855915_584215242323407_5946163912419311616_n.jpg

Φωτογραφία των μαθητών με τους συνοδούς καθηγητές, κ. Θεοδοσίου Δημήτρη και κα Αξαοπούλου Μαρία, μετά την επιτυχή παρουσίαση της εργασίας τους έξω από το Teatro Corso

Πέραν του συνεδρίου, οι μαθητές άδραξαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε τρεις σημαντικές πόλεις της Αναγέννησης, την Πάντοβα, τη Βενετία και τη Βερόνα, γεμίζοντας το μυαλό τους με γνώσεις, όμορφες εικόνες και γλυκές αναμνήσεις.

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, κ. Νικόλαος Κούκης, δήλωσε σχετικά με τη συμμετοχή του σχολείου μας : «Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη συμμετοχή του Γυμνασίου Βίβλου Νάξου στο 6ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο. Η Βενετία αποδείχθηκε ο τόπος της δημιουργικής έκφρασης δεκάδων σχολείων από την Ελλάδα και την Ιταλία, τα οποία παρουσίασαν τις εργασίες τους, τα θεατρικά δρώμενα, τις μουσικές αποδόσεις με κεντρικό θεματικό άξονα την Αναγέννηση, «την πιο ωραία περίοδο του ανθρώπινου πολιτισμού». Οι μαθητές του σχολείου σας είχαν την ευκαιρία να συνυπάρξουν με μαθητές άλλων σχολείων, να εκπροσωπήσουν το νησί σας σε ένα σπουδαίο μαθητικό συνέδριο, να συνεργαστούν και να αλληλεπιδράσουν δημιουργικά. Και όλα αυτά, μέσα σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον πλουραλιστικό, δημιουργικό, το οποίο νοηματοδοτούσε η επιθυμία μαθητών και καθηγητών να δείξουν το αποτέλεσμα της πολύμηνης προετοιμασίας τους και να χαρούν από τη συμμετοχή και τον έπαινο από τους συμμαθητές τους  των άλλων σχολείων. Βασική φιλοσοφία του συνεδρίου μας είναι η ενθάρρυνση της συμμετοχής, ο δημιουργικός πειραματισμός και η αυτοβελτίωση, η οποία επιτυγχάνεται με την κατάλληλη προετοιμασία και τη βελτίωση των παρουσιάσεών τους στο επόμενο συνέδριο. Ελπίζω ότι η παρουσία σας θα έχει διάρκεια και ότι θα γίνετε «μέλος» της μεγάλης οικογένειας των Ευρωπαϊκών Μαθητικών Συνεδριών. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από όλη τη χώρα μαρτυρούν την παιδαγωγική και οργανωτική επιτυχία της προσπάθειάς μας διά της οποίας οι μαθητές διαμορφώνουν μια ευρύτερη ματιά για τον κόσμο και εμπλουτίζουν το πνευματικό και ψυχικό τους σύμπαν».

78938571_2448032212130221_4269367834921926656_n.jpg

Αναμνηστική φωτογραφία των μαθητών με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία

Κλείνοντας, εκ μέρους του Γυμνασίου μας, εμείς, οι υπεύθυνοι επιβλέποντες εκπαιδευτικοί (σ.σ. Δημήτρης Θεοδοσίου – Διευθυντής του Σχολείου, καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Μαρία Αξαοπούλου – Φιλόλογος) της παραπάνω συμμετοχής του Γυμνασίου Βίβλου Νάξου, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Οργανωτική Επιτροπή και ιδιαίτερα, τον κ. Νικόλαο Κούκη για την ευκαιρία που έδωσε στο σχολείο μας να συμμετάσχει στο συνέδριο αυτό, παρά τον μικρό αριθμό των συμμετεχόντων μαθητών, χαρίζοντάς τους απλόχερα μια αξέχαστη εκπαιδευτική εμπειρία. Τον ευχαριστούμε επίσης για την εγκάρδια υποδοχή που μας έκανε, καθώς και για την εν γένει άρτια διοργάνωση του συνεδρίου. Ευχόμαστε σε όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής καλή συνέχεια και επιτυχία στο έργο τους!

Δελτίο Τύπου από το Γυμνάσιο Βίβλου Νάξου 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...