Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαιδείαΝάξος - Αμοργός - Μικρές Κυκλάδες: Περί συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων

Νάξος – Αμοργός – Μικρές Κυκλάδες: Περί συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων

|

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων με βάση το θέμα των ημερών, τις συγχωνεύσεις μονάδων (τμήματα) – Ανακαλείται η απόφαση για το 3ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου 

“Είναι πρωτοφανές για την εκπαιδευτική διαδικασία και την παιδαγωγική επιστήμη οι μαθητές, που έχουν ξεκινήσει τα μαθήματά τους, να υποχρεωθούν ν’ αλλάξουν εκπαιδευτικό και τμήμα με δυσχερέστερες συνθήκες, καθώς μιλάμε για συγχωνεύσεις τμημάτων. Παράλληλα, αναγκάζονται πολλοί νεοδιόριστοι και μόνιμοι συνάδελφοι σε υποχρεωτικές μετακινήσεις, ανατρέποντας τον εργασιακό και οικογενειακό τους προγραμματισμό. Επιτέλους, στο Υπουργείο Παιδείας οφείλουν να καταλάβουν πως πίσω από τους αριθμούς που εμφανίζονται στο MySchool, υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται για να επιβιώσουν με πενιχρούς μισθούς και εν μέσω ενός τεράστιου κύματος ακρίβειας”.

Μέρος της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων με βάση το θέμα των ημερών, τις συγχωνεύσεις μονάδων (τμήματα) στα σχολεία. Υπάρχει άλλωστε το πρόσφατο παράδειγμα του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νάξου όπου τα τρία τμήματα της Ε’ Δημοτικού έγιναν δύο …  Και το ευχάριστο είναι ότι είναι σε διαδικασία η παραμονή των τριών τμημάτων με την συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Βλέπετε, όταν υπάρχει η καλή διάθεση και ο διάλογος όλα μπορούν να λυθούν… 

Πρέπει όμως να υπάρχει η επαγρύπνηση.. Και όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος (φέρει την υπογραφή της προέδρου Ελένης Φάρκωνα και της γραμματέας Σοφίας Αναματερού) “Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας καταδικάζει τις αυταρχικές πολιτικές που συρρικνώνουν κι αποδυναμώνουν το Δημόσιο Σχολείο, που βάζουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο την υγεία όλων μας, που αναστατώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία εν μέσω πανδημίας, ένα μήνα αφότου έχουν ξεκινήσει τα σχολεία κι ενώ ήδη έχουν ιδιαίτερα αυξημένη κι ανούσια γραφειοκρατία”.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση (συνυπογράφουν και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία Κυκλάδων:  Άνδρου , Κέας , Κύθνου και Σερίφου «Θεόφιλος Καΐρης» / Σαντορίνης, Θήρας & Νήσων /  Πάρου –Αντιπάρου «Π. Καλλιέρος» και  Σύρου – Τήνου – Μυκόνου)

“Τα τελευταία 24ωρα στις τοπικές κοινωνίες επικρατεί αναβρασμός με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης να υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας. Από την Παρασκευή που στάλθηκε το περιβόητο excel με τα τμήματα που κοκκινίζουν «ως ελλειμματικά», βρισκόμαστε μπροστά σε μία βόμβα που αλλάζει τη φυσιογνωμία της Εκπαίδευσης.Το Υπουργείο Παιδείας χωρίς καμία δικαιολογία ανακοίνωσε τη συγχώνευση εκατοντάδων τμημάτων σε όλη τη χώρα, προσπαθώντας με αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις να καλύψει τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών (6000) που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα.Οι συγχωνεύσεις τμημάτων γινόταν πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς , όχι «εν κινήσει».

Το μεσημέρι της Τρίτης  12  Οκτωβρίου, όπως ενημερωθήκαμε από Διευθυντή Δημοτικού σχολείου ευθύνης του Συλλόγου μας, γίνεται αναφορά, για την ξαφνική συγχώνευση τμημάτων της Έ δημοτικού από 3 (τρία) σε 2 (δύο), εν μέσω σχολικής χρονιάς.Οι  γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου πραγματοποίησαν συγκέντρωση, ενώ εξέφρασαν  την αγανάκτηση τους με έγγραφο προς την οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στην “απρόσμενη, αδικαιολόγητη κίνηση του Υπουργείου να υποβαθμίσει εν τω μέσω της σχολικής χρονιάς και της Πανδημίας το σχολείο”.

Μια χρόνια που η πανδημία καλά κρατεί, με την περσινή σχολική χρονιά χαμένη ουσιαστικά λόγω των εξ αποστάσεων μαθημάτων, το υπουργείο προσπαθεί να υποβαθμίσει τη μάθηση, να υποβαθμίσει τη ζωή της σχολικής κοινότητας και κατ’ επέκταση των οικογενειών.

Μία ακόμη απαράδεκτη, αντιπαιδαγωγική, άκρως επικίνδυνη υγειονομικά, βεβιασμένη κίνηση, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μεγαλύτερη διασπορά του Covid_19 εντός των εκπαιδευτικών δομών, σε δυσχερέστερες συνθήκες μάθησης και διδασκαλίας, σε αναπροσαρμογή προγραμμάτων, τοποθετήσεων εκπαιδευτικών, αναθέσεων. Κι όλα αυτά ένα μήνα αφού έχει ξεκινήσει το διδακτικό έτος.

Η ηγεσία του Υπουργείου προκειμένου να καλύψει τα δικά της «κενά», βαφτίζει ως «εξορθολογισμό» τις παραπάνω ενέργειές της. Η εμμονή της με τους αριθμούς άγγιξε ακόμη και τον ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Αγωγής, συμπυκνώνοντας και τσουβαλιάζοντας όλες τις περιπτώσεις.

Είναι πρωτοφανές για την εκπαιδευτική διαδικασία και την παιδαγωγική επιστήμη οι μαθητές, που έχουν ξεκινήσει τα μαθήματά τους, να υποχρεωθούν ν’ αλλάξουν εκπαιδευτικό και τμήμα με δυσχερέστερες συνθήκες, καθώς μιλάμε για συγχωνεύσεις τμημάτων. Παράλληλα, αναγκάζονται πολλοί νεοδιόριστοι και μόνιμοι συνάδελφοι σε υποχρεωτικές μετακινήσεις, ανατρέποντας τον εργασιακό και οικογενειακό τους προγραμματισμό. Επιτέλους, στο Υπουργείο Παιδείας οφείλουν να καταλάβουν πως πίσω από τους αριθμούς που εμφανίζονται στο MySchool, υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται για να επιβιώσουν με πενιχρούς μισθούς και εν μέσω ενός τεράστιου κύματος ακρίβειας.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας καταδικάζει τις αυταρχικές πολιτικές που συρρικνώνουν κι αποδυναμώνουν το Δημόσιο Σχολείο, που βάζουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο την υγεία όλων μας, που αναστατώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία εν μέσω πανδημίας, ένα μήνα αφότου έχουν ξεκινήσει τα σχολεία κι ενώ ήδη έχουν ιδιαίτερα αυξημένη κι ανούσια γραφειοκρατία.

Καλούμε όλους/όλες τους συναδέλφους/φισσες, τους γονείς και κηδεμόνες, τους βουλευτές και την τοπική αυτοδιοίκηση, σε ένα κοινό αγώνα για να μην εφαρμοστεί αυτή η απαράδεκτη απόφαση.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας  να ανακαλέσει την απόφαση συγχωνεύσεων και να αναλάβει, επιτέλους, τις ευθύνες του προσλαμβάνοντας τον απαιτούμενο αριθμό αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Καλούμε τη ΔΟΕ να καταγγείλει τις μεθοδεύσεις της πολιτικής των συγχωνεύσεων της Υπουργού, του αυταρχισμού και της αλαζονείας, να απαιτήσει να παύσουν οι αντιπαιδαγωγικές και υγειονομικά προβληματικές ενέργειες των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, που οδηγούν σε συγχωνεύσεις τμημάτων και συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης.

katagrafi.png

Tην ανακοίνωση του Συλλόγου μας συνυπογράφουν τα Πρωτοβάθμια Σωματεία των Κυκλάδων:

# Άνδρου , Κέας , Κύθνου και Σερίφου «Θεόφιλος Καΐρης»

# Σαντορίνης, Θήρας & Νήσων

# Πάρου –Αντιπάρου «Π. Καλλιέρος»

# Σύρου – Τήνου – Μυκόνου


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ιταλία – Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών: “Βρήκαμε τον τάφο του Πλάτωνα”

«Ετάφη δε και Πλάτων...» - Ερευνα υποδεικνύει την Ακαδημία Πλάτωνος ως τελευταία κατοικία του φιλοσόφου

Νηστεία: Εύκολοι και νόστιμοι συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε

Ιδανικοί συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε την περίοδο της νηστείας

Γ. Βρούτσης: Παραδίδει αύριο την ολυμπιακή φλόγα στους Γάλλους

O αναπλ. Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Amorgos Trail Challenge: Συνδιοργανωτής ο Δήμος Αμοργού

Ο Δήμος Αμοργού συνδιοργανωτής του 7ου Amorgos Trail Challenge

Σχολεία: Κλείνουν αύριο για τις εορτές του Πάσχα, πότε ανοίγουν;

Κλείνουν τα σχολεία λόγω Πάσχα - Πότε ανοίγουν; - Χρονοδιάγραμμα έως τις εξετάσεις

Aegean Air: Οι Ελληνες φέτος το Πάσχα πάνε Ικαρία και Σητεία (!!!)

AEGEAN: Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το Πάσχα – Στους top προορισμούς εσωτερικού Κέρκυρα, Ικαρία, Σητεία και στο εξωτερικό Μαρόκο

Χ. Θεοχάρης: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις

Τι αναφέρει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης για φορολογικές δηλώσεις, POS και τέλη κυκλοφορίας

Κέα – Εθελοντική αιμοδοσία: Συγκεντρώθηκαν 100 μονάδες αίματος

Εθελοντική Αιμοδοσία Απριλίου 2024 – Ένα ελπιδοφόρο αποτέλεσμα

ΠΟΕΔΗΝ: Οι ελλείψεις στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της νησιωτικής Ελλάδας

Ανησυχία για τις ελλείψεις που καταγράφει η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ - Τι αναφέρει για τις Κυκλάδες

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα