Νάξος - ΔΑΦΝΗ: Μια ντουζίνα καλεσμένοι με βάση το πρόγραμμα Yenesis

Νάξος

Στη Νάξο φιλοξενήθηκε η 6η συνάντηση εργασίας του ευρωπαϊκού έργου Youth Employment Network for Energy Sustainability in Islands (YENESIS).

Το YENESIS στηρίζει την ενίσχυσητης απασχόλησης νέων νησιωτών ηλικίας 25 - 29 ετών, οι οποίοι βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης, σε πράσινα επαγγέλματα.

Τα εν λόγω επαγγέλματα αφορούν τους τομείς της ενεργειακής απόδοσης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του βιώσιμου τουρισμού και της βιώσιμης κινητικότητας.

Στο έργο συμμετέχει το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) δίνοντας την ευκαιρία σε 12 νησιώτες/τισσες από 11 μέλη του να επιμορφωθούν στους τέσσερις τομείς του έργου, να εργαστούν για ένα μήνα στο εξωτερικό, να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους ιδέα και να ταξιδέψουν στη Νορβηγία προκειμένου να έρθουν σε επαφή με καλές πρακτικές πράσινων επιχειρήσεων.

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και πρόεδρος του ΔΑΦΝΗ, Δημήτρης Λιανός, χαιρέτισε τους Ευρωπαίους νησιώτες εταίρους από την Κύπρο, τη Νορβηγία, την Εσθονία, την Ιταλία, την Κροατία, την Ισπανία και την Πορτογαλία τονίζοντας την αναγκαιότητα για την ανάπτυξη των πράσινων επαγγελμάτων, ώστε να δημιουργηθούν κατάλληλες νέες θέσεις εργασίας, προκειμένου να παραμείνουν οι νέοι στα νησιά, εργαζόμενοι σε τομείς που διασφαλίζουν τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξή τους.

Η ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την πράσινη μετάβαση σε μια σύγχρονη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και ανταγωνιστική οικονομία, η οποία θα διασφαλίζει την ευημερία και την υγεία των πολιτώνπαρέχοντας παράλληλα εγγυήσεις για την ποιότητα των νησιωτικών οικοσυστημάτων.

Στο πλαίσιο της συνάντησης οι Ευρωπαίοι νησιώτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ξενάγηση στο Κάστρο της Χώρας, να γευματίσουν στον Κυνίδαρο, να επισκεφτούν τα αρχαία λατομεία μαρμάρου (περιοχή Φλεριό Μέλανες) και το ελαιοτριβείο των Εγγαρών. Έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις εκτιμώντας τις ομορφιές του νησιού αναγνωρίζοντας τη σημαντική δυνατότητά του για ανάπτυξη δραστηριοτήτων βιώσιμου τουρισμού.

Νάξος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News