Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαιδείαΝάξος: Δέκα χρόνια από την δολοφονία του 15χρονου Αλέξη

Νάξος: Δέκα χρόνια από την δολοφονία του 15χρονου Αλέξη

|

Στη Νάξο χθες, Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου κυκλοφόρησε ανακοίνωση από την Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου…και η οποία έχει ως τίτλο ” Δέκα χρόνια από την εξέγερση του Δεκέμβρη” και κάνει αναφορά στα δρώμενα εκείνης της περιόδου σημειώνοντας ανάμεσα στα άλλα ”  Μια εξέγερση ενάντια στην κρατική βαρβαρότητα που δολοφονεί ακόμα και παιδιά, ενάντια στα αδιέξοδα που δημιουργεί το κυρίαρχο σύστημα –πολιτικό και οικονομικό- στη ζωή των φτωχών και των καταπιεσμένων”. 

Σαν σήμερα, στις 6 Δεκέμβρη 2008, ο ειδικός φρουρός της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδας Κορκονέας δολοφονεί τον δεκαπεντάχρονο Αλέξη Γρηγορόπουλο στην οδό Τζαβέλλα στα Εξάρχεια. Την δολοφονία του Γρηγορόπουλου ακολούθησαν διαδηλώσεις και πορείες μαθητών και νέων σε όλη την Ελλάδα κυρίως στις μεγαλύτερες πόλεις, όπως την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα, τα Χανιά, την Κομοτηνή, τον Βόλο, τη Ρόδο, τη Μυτιλήνη, την Κέρκυρα και το Αγρίνιο. Αλλά και στο εξωτερικό. Πορείες διαμαρτυρίας, που διοργανώθηκαν το ίδιο βράδυ του περιστατικού και την επομένη, οδήγησαν σε μεγάλες υλικές καταστροφές γραφείων, καταστημάτων, δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων. Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην Αθήνα.  Η εξέγερση του Δεκέμβρη 2008 εκτός από το να υπενθυμίσει στην κοινωνία τη διαχρονική αγριότητα του κράτους, ανέδειξε τη βαρβαρότητα της «ουδετερότητας» και έβαλε τέλος στην εποχή των φτηνών δικαιολογιών. 

Και στη Νάξο χθες, Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου κυκλοφόρησε ανακοίνωση από την Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου…και η οποία έχει ως τίτλο ” Δέκα χρόνια από την εξέγερση του Δεκέμβρη” και κάνει αναφορά στα δρώμενα εκείνης της περιόδου σημειώνοντας ανάμεσα στα άλλα ”  Μια εξέγερση ενάντια στην κρατική βαρβαρότητα που δολοφονεί ακόμα και παιδιά, ενάντια στα αδιέξοδα που δημιουργεί το κυρίαρχο σύστημα –πολιτικό και οικονομικό- στη ζωή των φτωχών και των καταπιεσμένων”.  Προσθέτει ότι ” Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει για τα καλά στην ελληνική κοινωνία. Τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και τα συστημικά κόμματα έπαιξαν τον άθλιο ρόλο τους στην κανονικοποίηση του φασιστικού λόγου αντιμετωπίζοντας τα κηρύγματα μίσους των νεοναζί και των διάφορων ακροδεξιών σαν μια ακόμα φωνή που την πρόβαλαν με προθυμία” και καταλήγει ” Δέκα χρόνια μετά τη δολοφονία του μαθητή νεολαίου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Δέκα χρόνια από μια εμβληματική εξέγερση της νεολαίας που συμπαρέσυρε μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας ενάντια στην κρατική καταστολή και έθεσε και πάλι ζητήματα γύρω από το σύστημα καταπίεσης και εκμετάλλευσης, ενάντια στο κράτος και τον καπιταλισμό που γεννούν την αδικία, τη φτώχεια, τον ρατσισμό, τον φασισμό, τους πολέμους. Οι μνήμες αυτής της εξέγερσης είναι ζωντανές μέσα στους ακηδεμόνευτους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες του σήμερα, στις αυτοοργανωμένες αντιστάσεις απέναντι στην εξαθλίωση και τον ολοκληρωτισμό που επιβάλλει το καθεστώς.

• Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
• ΚΑΝΕΝΑ ΕΘΝΟΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ, ΚΑΝΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ
• ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, 
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ

Αναλυτικά η ανακοίνωση / προκήρυξη αναφέρει: “Στις 6 Δεκέμβρη κλείνουν δέκα χρόνια από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον μπάτσο Κορκονέα στα Εξάρχεια. Δέκα χρόνια από τη μεγαλειώδη εξέγερση που ακολούθησε τη δολοφονία, με τη νεολαία, κυρίως τους μαθητές, σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Μια εξέγερση ενάντια στην κρατική βαρβαρότητα που δολοφονεί ακόμα και παιδιά, ενάντια στα αδιέξοδα που δημιουργεί το κυρίαρχο σύστημα –πολιτικό και οικονομικό- στη ζωή των φτωχών και των καταπιεσμένων. 
Δυο χρόνια μετά ήρθε η εποχή των μνημονίων. Το κράτος και ο καπιταλισμός οδήγησαν σε μαζική βίαιη εξαθλίωση τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων αυτής της γωνιάς του πλανήτη. Οι αντιστάσεις ήταν μεγάλες αλλά η καταστολή και η αγριότητα του κράτους ακόμα μεγαλύτερη. Εκείνη ακριβώς την περίοδο το κράτος επιστράτευσε και το βαθύ κράτος: τους φασίστες. Οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής από μια ασήμαντη συμμορία απαίδευτων τραμπούκων της νύχτας πριμοδοτήθηκε, χρηματοδοτήθηκε από επιχειρηματίες και στελεχώθηκε (και από στρατιωτικούς και αστυνομικούς) για να μπορέσει να παίξει τον επιθυμητό ρόλο, να στρέψει την οργή όχι ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο αλλά στους ξένους, στους ανθέλληνες, στους αριστερούς και τους αναρχικούς. Και η «δουλειά» τους πήγαινε καλά, έφτιαξαν μηχανισμό και πραγματοποιούσαν συστηματικές επιθέσεις με τάγματα εφόδου σε μετανάστες, συνδικαλιστές και ανυπότακτους νεολαίους, μέχρι τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα. Και αν για ένα διάστημα όλη η συμμορία αγωνιούσε για την επιβίωσή της, μόλις κατάλαβε ότι το σύστημα δεν έχει πρόθεση να την εξαφανίσει –αφού είναι σάρκα από τη σάρκα του- σήμερα ανασυντάσσεται και επανέρχεται. 
Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει για τα καλά στην ελληνική κοινωνία. Τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και τα συστημικά κόμματα έπαιξαν τον άθλιο ρόλο τους στην κανονικοποίηση του φασιστικού λόγου αντιμετωπίζοντας τα κηρύγματα μίσους των νεοναζί και των διάφορων ακροδεξιών σαν μια ακόμα φωνή που την πρόβαλαν με προθυμία. Παράλληλα, ο ακροδεξιός εσμός έστησε τα δίκτυα της μαύρης προπαγάνδας του μέσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, instagram κλπ). 
Και κάπως έτσι φτάνουμε στα μαζικά και χωρίς δυνατότητα απάντησης sms που υποκινούν τους μαθητές να πάνε «στα… 15μελές», -όχι βέβαια ότι έγιναν τέτοιες διαδικασίες – για να κινητοποιηθούν για τη Μακεδονία, για τον φασίστα Κατσίφα και προωθώντας τον αλυτρωτισμό στη Βόρεια Ήπειρο. Μια μικρή μειοψηφία σχολείων ανταποκρίθηκε, οι περισσότεροι μαθητές για να χάσουν μάθημα, και μια ακόμα πιο μικρή μειοψηφία μαθητών γιατί πράγματι «έφαγαν» τα εθνικιστικά παραμύθια που τους σερβίρει χρόνια τώρα το κυρίαρχο σύστημα –οι συντηρητικοί παπάδες, εκπαιδευτικοί, γονείς.

Προς απάντησή τους παραθέτουμε την ανακοίνωση που έβγαλε σχολείο από τη Φλώρινα γύρω από το ζήτημα των ημερών:

« Δεν απαντάμε στον εθνικισμό με εθνικισμό, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους συμμαθητές μας στα Σκόπια, στη Βουλγαρία ή την Αλβανία
Με ομόφωνη απόφαση του μαθητικού δυναμικού συμφωνήσαμε να καταλάβουμε το σχολείο. Ως κύριο αίτημα έχουμε την έλλειψη μαθηματικού καθώς έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες και ακόμα αναμένουμε… Σχετικά με την πανελλαδική διαμαρτυρία, το σχολείο μας είναι κάθετο για τους παραπάνω λόγους:
• Δεν απαντάμε στον εθνικισμό με εθνικισμό, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους συμμαθητές μας στα Σκόπια, στη Βουλγαρία ή την Αλβανία.
• Όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών που είναι κακή και για τους δύο λαούς, καθώς βάζει τους ΝΑΤΟϊκούς φονιάδες των λαών να σουλατσάρουν με τις βάσεις τους στις χώρες μας.
• Αυτά τα καλέσματα δεν είναι όμως και ανώνυμα, μιας και προπαγανδίζονται από ακροδεξιές οργανώσεις, και από τους υπόδικους φασίστες βουλευτές τους και από μια σειρά φασιστικούς λογαριασμούς και προφίλ στα social media τα οποία επικροτούν τις στάσεις αυτές.
Το σχολείο μας δε θα υιοθετήσει καμία τέτοια στάση.
Με εκτίμηση, Επιτροπή κατάληψης »

Ευτυχώς πολλά σχολεία με αντιφασιστικές καταλήψεις και διαδηλώσεις τίμησαν την παράδοση αντίστασης της νεολαίας. Μια παράδοση που στην πιο πρόσφατη ιστορία ξεκινάει από τους μαθητές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου του ’73, τις μαθητικές κινητοποιήσεις του ’91 με τον δολοφονημένο από τους ακροδεξιούς καθηγητή Τεμπονέρα, τη μαζική αντιφασιστική διαδήλωση το ’93 όταν οι νεοναζί είχαν χαράξει σβάστικα στο μέτωπο(!) μιας μαθήτριας, την αντίσταση στο νόμο Γαβρόγλου και την τελευταία αντιφασιστική διαδήλωση που έγινε στις 29 Νοέμβρη ως διαφοροποίηση από τις εθνικιστικές καταλήψεις. 
Δεν πάει πολύς καιρός από τις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν αυτοοργανωμένες μαθητικές ομάδες για πραγματικά προβλήματα της ζωής των νεολαίων. Οι αντιδράσεις ενάντια στο νόμο Γαβρόγλου που θέτει περισσότερους ταξικούς φραγμούς στους φτωχούς φοιτητές για μεταπτυχιακό, που θεσπίζει τα πτυχία πολλών ταχυτήτων, που προωθεί την κατάργηση πολλών τμημάτων σχολών, που μετατρέπει την Γ’ Λυκείου σε εντατικό φροντιστήριο για τις εξετάσεις σε βάρος της ουσιαστικής παιδείας, ήταν σφοδρές. Μπροστά στην έλλειψη προοπτικής των νέων που βγαίνουν πτυχιούχοι άνεργοι, με μισθούς πείνας έρμαια στην στυγνή εκμετάλλευση που τους περιμένει, ή με μόνη προοπτική τη μετανάστευση, διαμορφώθηκε ένα μέτωπο αγώνα.
Δέκα χρόνια μετά τη δολοφονία του μαθητή νεολαίου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Δέκα χρόνια από μια εμβληματική εξέγερση της νεολαίας που συμπαρέσυρε μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας ενάντια στην κρατική καταστολή και έθεσε και πάλι ζητήματα γύρω από το σύστημα καταπίεσης και εκμετάλλευσης, ενάντια στο κράτος και τον καπιταλισμό που γεννούν την αδικία, τη φτώχεια, τον ρατσισμό, τον φασισμό, τους πολέμους.

Οι μνήμες αυτής της εξέγερσης είναι ζωντανές μέσα στους ακηδεμόνευτους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες του σήμερα, στις αυτοοργανωμένες αντιστάσεις απέναντι στην εξαθλίωση και τον ολοκληρωτισμό που επιβάλλει το καθεστώς.

• Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
• ΚΑΝΕΝΑ ΕΘΝΟΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ, ΚΑΝΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ
• ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, 
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου

 


 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο