Νάξος: Εγκαινιάζεται το ΚΔΑΠ ΜΕΑ (16/01) στον Άγιο Θαλλέλαιο

Είναι το καλοκαίρι του 2015… Όταν ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης ανακοινώνει ότι το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ενηλίκων με αναπηρίες (ΚΔΑΠ ΜΕΑ) δεν είναι ένα απλό όραμα αλλά πραγματικότητα… « «Η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή, αφού προσθέτουμε ακόμη ένα λιθαράκι στις κοινωνικές δομές που λειτουργούν στο Δήμο μας, ένα δίκτυο που μεγαλώνει και γίνεται ολοένα ισχυρότερο, προσφέροντας διέξοδο και καλύπτοντας τις ανάγκες των δημοτών μας. Η ανάγκη στήριξης των συνανθρώπων μας αλλά και το υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο έδωσε την αφορμή να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε το ΚΔΑΠ ΜΕΑ, του οποίου η λειτουργία έχει καθαρά ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Δίνεται, έτσι, διέξοδος στους νέους και νέες που όταν ολοκληρώσουν το σχολείο, αναγκάζονται να μένουν στο σπίτι καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας και αποτελεί ανάσα στους εργαζόμενους γονείς τους. Θέλω να ευχαριστήσω όλους, όσοι εργάστηκαν για την υλοποίηση του οράματος αυτού, καθώς και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που ενέκρινε το αίτημά μας».

Και την προσεχή Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018 έρχεται η ώρα των επίσημων εγκαινίων κι ενώ η κοινωνική δομή λειτουργεί κανονικά και απρόσκοπτα από το περασμένο καλοκαίρι… Και όπως διαβάζουμε στην σχετική ανακοίνωση του Δήμου «  Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση προσκαλούν όλους στα εγκαίνια τα οποία θα τελέσει ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικος, την Τρίτη 16 Ιανουαρίου και ώρα 6:00 το απόγευμα». Και το κτήριο βρίσκεται στον Άγιο Θαλλέλαιο και αποτελεί πρότυπο εγκαταστάσεων για τα παιδιά και τους ενήλικους που έχουν ανάγκη …

Η ίδρυση και λειτουργία του ΚΔΑΠ ΜΕΑ αποτέλεσε μια συλλογική προσπάθεια του Δήμου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης, η οποία ξεκίνησε στις αρχές της  δεκαετίας όταν η δημοτική αρχή ανέδειξε την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός κέντρου απασχόλησης για άτομα με ειδικές ανάγκες, όταν αυτά ολοκληρώσουν το σχολείο, δίνοντας διέξοδο τόσο στα ίδια τα άτομα που ήταν αναγκασμένα να μένουν στο σπίτι καθώς και στις οικογένειές τους. Η υλοποίηση της ιδέας προχώρησε βήμα βήμα, με δαιδαλώδη προσπάθεια όλων για την εξασφάλιση των αναγκαίων αδειοδοτήσεων τόσο του χώρου στέγασης, καθώς και της ίδρυσης της δομής αυτής. Και σκοπός της συγκεκριμένης κοινωνικής δομής είναι η ασφαλής απασχόληση και η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των ατόμων με αναπηρίες μέσα από ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες ή μέσα από οργανωμένες ομάδες εργαστηρίων καθώς και η εξυπηρέτηση των γονέων και των οικογενειών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News