Νάξος: Εκτακτη Γενική Συνέλευση Εκπαιδευτικών γιατί "το Υπουργείο δεν αντέχει το ...50-50"

Το θέμα των διορισμών όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα με αποτέλεσμα όλοι να βρίσκονται σε εγρήγορση. Μάλιστα, σήμερα, ο Υπουργός Παιδείας κος Γαβρόγλου μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων αναφέρθηκε στο θέμα τονίζοντας ανάμεσα στα άλλα «Θα υπάρχουν διορισμοί με μόνον την προϋπηρεσία και το πτυχίο; Ή θα υπάρχουν και με άλλα κριτήρια;» Και οι εκπαιδευτικοί από τη πλευρά τους προχωρούν την Παρασκευή (11/11) σε απεργιακή κινητοποίηση ενώ σήμερα,  Τετάρτη 9 Ιανουαρίου, τα μέλη του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων θα πραγματοποιήσουν μετά από αίτημα του Διοικητικού Συμβουλίου, έκτακτη Γενική Συνέλευση. Βασικό θέμα, το νέο σύστημα διορισμών, με το Διοικητικό Συμβούλιο στην ανακοίνωσή του (υπογράφεται από την πρόεδρο κα Ελένη Φάρκωνα και Γραμματέα Σοφία Αναματερού) να αναφέρει «Γίνεται αντιληπτό  ότι το 50-50 για το οποίο κραύγαζε ο Υπουργός δεν αφορά 50% στην προϋπηρεσία και 50% στα ακαδημαϊκά κριτήρια μαζί με τα κοινωνικά. Αφορά μόνο στην προϋπηρεσία και τα ακαδημαϊκά κριτήρια».

Η Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα στο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου στη Χώρα Νάξου ενώ για τα μέλη στις Μικρές Κυκλάδες, υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης μέσω Skype… Και τέλος, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης όσα μέλη του Συλλόγου μας επιθυμούν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Παρασκευής 11/1/2018 και να μεταβούν στην Αθήνα θα το δηλώσουν, καθώς ο Σύλλογος προτίθεται να καλύψει μέρος των εξόδων.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση με θέμα: «Εκτακτη Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019»

Και αναφέρει: «Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Η απάντησή μας απέναντι στο νέο σύστημα διορισμών που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση (σκοπεύει να το ψηφίσει στα μέσα του Γενάρη), το οποίο συνθλίβει την προϋπηρεσία, απαξιώνει τα πτυχία και οδηγεί χιλιάδες αναπληρωτές συναδέλφους στην απόλυση και στην μεταξύ τους διάλυση και κατηγοριοποίηση.

Στο νέο σύστημα διορισμού που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, υπάρχουν πολλά αδιευκρίνιστα σημεία. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα και να λάβουμε θέση ενώπιον των μελών μας, ώστε να ακολουθήσει ψήφισμα στην έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου μας. Υπάρχουν  κάποια δεδομένα και αρκετές ασάφειες, για τις οποίες έχουμε ενημερωθεί  μέσα από κάποιες πρώτες διαδικτυακές δημοσιεύσεις  (δεν πρέπει συνάδελφοι να μείνουμε μόνο σε αυτές).

Καμία διευκρίνιση δεν υπάρχει για την ιδιωτική προϋπηρεσία. Αυτό που καταφέραμε να πληροφορηθούμε, με κάθε επιφύλαξη, είναι ότι θα συνεχίσει να προσμετράται με βάση τον ισχύοντα νόμο, δηλαδή μόνο σε περίπτωση απόλυσης και με τουλάχιστον 2 συνεχόμενα έτη προϋπηρεσίας.

 Γίνεται αντιληπτό  ότι το 50-50 για το οποίο κραύγαζε ο Υπουργός δεν αφορά 50% στην προϋπηρεσία και 50% στα ακαδημαϊκά κριτήρια μαζί με τα κοινωνικά. Αφορά μόνο στην προϋπηρεσία και τα ακαδημαϊκά κριτήρια.

Τα κοινωνικά κριτήρια αποτελούν ξεχωριστή επιπλέον κατηγορία για την οποία, όπως όλοι γνωρίζουμε, ανακοινώθηκαν μόνο οι άξονες, δηλαδή ο αριθμός των τέκνων και η αναπηρία. Το Υπουργείο μελετά αν θα μπει κάποια ποσόστωση επί των προσλήψεων ή μοριοδότηση, με τις πιθανότητες να κλίνουν προς τη μοριοδότηση των παραπάνω αξόνων.

Όπως φαίνεται η επιτυχία στον ΑΣΕΠ και τα διπλά μόρια των δυσπρόσιτων χάνονται, εκτός κι αν αλλάξει κάτι στο τελικό σχέδιο ή μετά την διαβούλευση. Αναμένεται να ανακοινωθούν διευκρινίσεις για τα κοινωνικά κριτήρια και για την ειδική αγωγή, για την οποία επίσης υπάρχει σκοτάδι. Το μοναδικό που  διαδίδεται σε σχέση με τους ΠΕ71& ΠΕ70ΕΑΕ και τους ΠΕ61& ΠΕ60ΕΑΕ είναι ότι δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα η εικόνα τους σε αυτά που ισχύουν για το βασικό τους πτυχίο και το μεταπτυχιακό.

Πρέπει να δοθούν διευκρινίσεις για τα σεμινάρια, ενώ η γνώση χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών αφορά το Α' επίπεδο και τα πιστοποιητικά που γίνονται αποδεκτά από τον ΑΣΕΠ. Το χρονοδιάγραμμα είναι να τεθεί άμεσα σε διαβούλευση (αφού βγουν οι διευκρινίσεις) και να ψηφιστεί αρχές Ιανουαρίου.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, πρέπει να μας προβληματίσει όλους η χρονική στιγμή των ανακοινώσεων.

 Για την υποβάθμιση της προϋπηρεσίας, τον βαθμό του πτυχίου και των ακαδημαϊκών προσόντων γενικότερα, αλλά και για όλα τα υπόλοιπα θα τοποθετηθούμε αναλυτικά στην έκτακτη γενική συνέλευση, ενώ παράλληλα θα σας  σταλεί στα προσωπικά σας email κείμενο που αφορά την θέση  του Δ.Σ του Συλλόγου μας Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων απέναντι στο νέο σύστημα διορισμών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Είναι η πιο κρίσιμη στιγμή των αναπληρωτών συναδέλφων τα τελευταία 10 χρόνια και οφείλουμε όλοι μας με αγωνιστικότητα και σοβαρότητα να είμαστε ενωμένοι απέναντι σε αυτό που θα ακολουθήσει. Είναι προφανές, ότι η  αδιοριστία έχει δημιουργήσει πολλές υποομάδες συναδέλφων και κανένα σύστημα διορισμού δεν πρόκειται να μας ικανοποιήσει όλους. Χρειάζεται κοινός αγώνας απέναντι σε όλους και ειδικά στους συναδέλφους που στηρίζουν τη δημόσια εκπαίδευση όλα αυτά τα χρόνια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Το κρίσιμο αυτό θέμα αφορά όλους μας, και τους μόνιμους εκπαιδευτικούς και τους αναπληρωτές.

Ο Σύλλογος μας συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου στις 6μμ στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου και καλεί όλους τους συναδέλφους σε μαζική συμμετοχή, ώστε να καταλήξουμε σε ψήφισμα.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης όσα μέλη του Συλλόγου μας επιθυμούν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Παρασκευής 11/1/2018 και να μεταβούν στην Αθήνα θα το δηλώσουν, καθώς ο Σύλλογος προτίθεται να καλύψει μέρος των εξόδων.

Για τα μέλη του Συλλόγου μας που υπηρετούν στην Ηρακλειά, τη Σχοινούσα, τη Δονούσα, τα Κουφονήσια και την Αμοργό υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθήσουν την συνέλευση μέσω Skype. Όποιος συνάδελφος ενδιαφέρεται, μπορεί να μας ενημερώσει στο mail του Συλλόγου ([email protected]).

Παρακαλούμε να  νημερωθούν όλα τα μέλη μας για το κρίσιμο αυτό ζήτημα".