Νάξος – Εσπερινό Λύκειο: "Μην μας κόβεται τα φτερά για ένα καλύτερο μέλλον"

Από τον αγιασμό ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

Εσπερινό Λύκειο Νάξου... Εδρεύει στο Γενικό Λύκειο και έχει βρει το ρυθμό του προσφέροντας στους μαθητές του (ενήλικούς) το δικαίωμα της δεύτερης ευκαιρίας... Οι περίπου 50 μαθητές απολαμβάνουν τα μαθήματά τους, όπως μας πληροφορούν οι μαθητές, η εκπαίδευση - παρά τα προβλήματα ελέω κορωνοϊού - είναι ευχάριστη κι αυτό γιατί και οι δύο ... πλευρές (μαθητές και εκπαιδευτικοί) έρχονται με διάθεση στο σχολείο και δεν θέλουν να χάσουν ούτε λεπτό... 

Κι αυτό το χαμόγελο μοιάζει να έχει εξαφανιστεί.. Ο λόγος; Μα το γεγονός ότι έρχεται ο νέος Νόμος για την Παιδεία που ανατρέπει τα πάντα στη ζωή τους... Ουσιαστικά πυροβολεί τα όνειρα αυτών των παιδιών.  Μπορεί οι περισσότεροι να θέλουν το περίφημο χαρτί της αποφοίτησης του Λυκείου, αλλά δεν θα πουν όχι και στην προοπτική της συνέχισης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσα από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ποιος άλλωστε έχει γευτεί τη χαρά της γνώσης και δεν θέλει κάτι περισσότερο. 

Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα δεδομένα και μεσούσης μίας δύσκολης σχολικής χρονιάς έρχεται η κατάργηση του δικαιώματος συμμετοχής των υποψηφίων των Εσπερινών λυκείων σε ξεχωριστές πανελλαδικές εξετάσεις πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με το σύστημα του «1%». Τους βάζει δηλαδή να βρεθούν απέναντι στους μαθητές των Γενικών (ημερήσιων) Λυκείων και να συναγωνιστούν επί ίσοις όροις. Είναι δυνατόν; Περισσότερο με τρικλοποδιά στα όνειρά τους ...  Και τα παιδιά του Εσπερινού Λυκείου Νάξου με ανακοίνωσή τους αυτό ουσιαστικά λένε... Μην κόβεται τα όνειρά μας..

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρει:

«Το Εσπερινό Λύκειο αποτελεί για ολόκληρες δεκαετίες την διέξοδο ενήλικων ή ανήλικων τους οποίους δεν ευνόησαν οι συνθήκες για ολοκλήρωση των σπουδών τους στα πρωινά λύκεια.

Εργαζόμενοι, άνθρωποι που θελήσαμε να δώσουμε στον εαυτό μας μια ακόμα ευκαιρία στην εκπαίδευση καταφύγαμε εδώ, αφιερώνοντας τον ελάχιστο χρόνο που μας παραμένει στην μόρφωση. Πολλοί από εμάς ήρθαμε με στόχο την εισαγωγή μας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με θέληση για πραγματοποίηση του εφηβικού μας ονείρου.

Κι όμως η Πολιτεία επιδιώκει την εξίσωση μας με τους μαθητές των πρωινών λυκείων, κόβοντας μας τα φτερά και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Χωρίς να υπολογίζει τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενοι, οικογενειάρχες και μαθητές ταυτόχρονα, έρχεται να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο το έργο μας, το οποίο ήταν ήδη αρκετά δύσκολο, με πιθανότητες 1% στην διεκδίκηση διαθέσιμων θέσεων στα ανώτατα ιδρύματα, εισήγαγε έτσι ένα νέο νομοσχέδιο με τίτλο: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».

Νομοσχέδιο όπου η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα διαμορφώνεται με ενιαίο τρόπο απ' τον μέσο όρο (Μ.Ο) των επιδόσεων των υποψήφιων στα τέσσερα (4) εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο.

Όπως συμπεραίνουμε, η βάση θα καθορίζεται απ΄ τους μαθητές των πρωινών ΓΕΛ και τις επιδόσεις τους αφού υπερτερούν σε αριθμό. Η Πολιτεία παραμένει αδιάφορη επικαλούμενη «ισότητα» μεταξύ άνισων μαθητικών κοινοτήτων, πετώντας μας έξω απ' την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το ποτήρι όμως έχει ξεχειλίσει, Εσπερινά Λύκεια από όλη την Επικράτεια συσπειρώνονται ενάντια στην περιθωριοποίηση που επιβάλλει το ΥΠΑΙΘ. Μαζί αντιτασσόμαστε και εμείς!!!

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ

την άμεση τροπολογία του νομοσχεδίου, εξαίρεση των Εσπερινών Λυκείων από την ενιαία βάση εισαγωγής και να ισχύσει βάση που θα διαμορφώνεται απ΄ τις επιδόσεις των μαθητών των Εσπερινών σχολείων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News