Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠαιδείαΝάξος - Εσπερινό Λύκειο: Οι μαθητές αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα...

Νάξος – Εσπερινό Λύκειο: Οι μαθητές αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα…

|

Την αποχή τους από τα μαθήματα ανακοίνωσαν οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων – ανάμεσά τους και οι μαθητές στη Νάξο – Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι για την κίνησή τους αυτή 

Μπορεί τα Λύκεια σε όλη τη χώρα να είναι ανοιχτά από σήμερα και η δια ζώσης εκπαίδευσης να επιστρέφει στην καθημερινότητά μας, όμως, υπάρχουν και μαθητές οι οποίοι αντιδρούν. Και έχουν το δίκιο τους… Μιλάμε για τους μαθητές των Εσπερινών Λυκείων, οι οποίοι εδώ και αρκετές εβδομάδες έχουν ανοίξει μέτωπο με το Υπουργείο Παιδείας. Η αρχή έγινε με την απόφαση για την εισαγωγή μεσούσης της σχολικής χρονιάς της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) που φέρνει σε δύσκολη θέση τους μαθητών των Εσπερινών Λυκείων σε σχέση με τους μαθητές των ημερήσιων σχολείων. Με τη θέσπιση όμως της ΕΒΕ, ακυρώνονται οι ευνοϊκές διατάξεις για τους μαθητές αυτούς που είχε θεσπίσει η πολιτεία με την εξασφάλιση του 1% των θέσεων των εισακτέων σε κάθε πανεπιστημιακό τμήμα και έρχεται εξομοίωση των Εσπερινών και Ημερήσιων Λυκείων, ως προς τους όρους εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και μάλιστα σε μια από τις δυσκολότερες χρονιές λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό.

Επίσης, το σύνολο σχεδόν των μαθητών στα Εσπερινά Λύκεια έχει αποκλειστεί από την επιδότηση των 200 ευρώ για την αγορά tablets κάτι που σίγουρα δεν είναι δίκαιο καθότι οι μαθητές είναι … μαθητές ανεξαρτήτου ηλικίας ή οικονομικής ικανότητες καθότι ως επί τω πλείστον είναι εργαζόμενοι. Και το 3ο θέμα είναι η διά ζώσης εκπαίδευση. Οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων ζητούν την παράταση των διαδικτυακών μαθημάτων μέχρι να υπάρξει πραγματική ύφεση της πανδημίας… Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι είναι μεγάλοι σε ηλικία, έχουν οικογένειες και είναι δεδομένο ότι σε περίπτωση θετικού κρούσματος όχι μόνο θα κλείσει το τμήμα αλλά θα δημιουργηθούν προβλήματα στην οικογένεια και στην εργασία από τη στγμή που θα χαθούν μεροκάματα, το λιγότερο δέκα… 

Για τους λόγους αυτούς (και έχοντας ως αρωγό την απόφαση του Υπουργείου για παράτααση της εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα Πανεπιστήμια, ΙΕΚ και Σχολεία δεύτερης Ευκαιρίας) οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων (ανάμεσά τους και οι μαθητές του Εσπερινού ΓΕΛ Νάξου) ζητούν την εξαίρεση από την διά ζώης εκπαίδευσης. Και η πρώτη αντίδραση είναι η αποχή από τα μαθήματα. Και το ξεκίνημα είναι άμεση. Από σήμερα Δευτέρα 12 Απριλίου οι μαθητές κατεβάζουν… μολύβια, κλείνουν βιβλία και ξεκινούν αποχή… 

Αναλυτικά η επιστολή που έχει ως παραλήπτες τον Διευθυντή του Εσπερινού Λυκείου Νάξου και τον Σύλλογο Διδασκόντων σε απόφαση που ελήφθη στις 10 Απριλίου μέσω τηλεδιάσκεψης του Δεκαπενταμελές Συμβουλίου (στη Νάξο οι μαθητές είναι 26) και η οποία κινείται στο πνεύμα και των υπολοίπων σχολείων σε όλη την Ελλάδα που υπογράφουν την επιστολή… 

“Παρά την κατάθεση του νομοσχεδίου 4777/21, την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, και ουσιαστικά την αποπομπή των Εσπερινών Λυκείων από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, δεν προβήκαμε σε κανενός είδους κινητοποιήσεις. Αντίθετα προσπαθήσαμε με επιστολές και εκκλήσεις προς τους αρμόδιους φορείς να ακουστούμε, ώστε να διορθωθεί η κατάφωρη αδικία που τελείται σε βάρος των Εσπερινών Λυκείων.

Υπό κανονικές συνθήκες τα Λύκεια θα τελούσαν υπό κατάληψη, ακριβώς λόγω της σοβαρότητας του θέματος, αφού η Ε.Β.Ε μας θίγει πολλαπλώς. Αλλά δεν είναι το μόνο θέμα για το οποίο δείξαμε ανοχή στις ενέργειες της κυβέρνησης. Στέρησε το δικαίωμα σε πολλούς μαθητές να προμηθευτούν tablet και laptop είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω οικονομικού υπόβαθρου, ενώ ταυτόχρονα αξιοποίησε την πανδημία ως “ευκαιρία” ώστε να νομοθετήσει σκληρά αντί-εκπαιδευτικά μέτρα. Αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη συγκυρία, η οποία δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο, κρίναμε σκόπιμο να μην προβούμε σε έσχατες λύσεις.

 Και ενώ ανεχόμαστε τη μία αλλαγή μετά την άλλη, μεσούσης της σχολικής χρονιάς, η κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα των Λυκείων τώρα, με το πρόσχημα των πανελληνίων, παρά τις αντιρρήσεις των λοιμωξιολόγων, δυο εβδομάδες πριν από το κλείσιμο των σχολείων για τις διακοπές του Πάσχα και ακολούθως θα απομένουν άλλες τρεις εβδομάδες για την ολοκλήρωση της χρονιάς.

Θεωρούμε λοιπόν αυτή την απόφαση της κυβέρνησης τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. 

Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ, είναι ένα αναξιόπιστο εργαλείο και μια κατεπείγουσα λύση που δεν εγγυάται τη προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού. Επειδή είναι αμφίβολη η ορθή διεξαγωγή του από όλους εμάς, είναι και συνεπακολούθως επίφοβη, έως και επικίνδυνη, η θεώρηση ότι είμαστε υγιείς.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η χρήση των self tests δεν αποτελεί τη λύση για την καταπολέμηση της πανδημίας, καθώς δεν εξασφαλίζεται η ορθή λήψη του δείγματος από τους πολίτες. Ακόμα δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι κάποιος θα δηλώσει στην πλατφόρμα τα αληθή αποτελέσματα του τεστ που θα διενεργήσει μόνος του στο σπίτι ή το ότι όντως έχει κάνει το τεστ που παρέλαβε.

Με όρια ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, αποφάσισαν ότι είναι αδήριτη ανάγκη να επιστρέψουν οι μαθητές του Λυκείου στις τάξεις και τα θρανία, όπου συνωστιζόμαστε 20 και πλέον άτομα μέσα σε 15 τετραγωνικά μέτρα για ώρες. Τα κρούσματα ξεπερνούν πλέον τις 4000, με τους ειδικούς να προβλέπουν ακόμα περισσότερα τις επόμενες ημέρες.

Όλο αυτό το διάστημα της πολύμηνης αναστολής, ειδικά στην εκπαίδευση, βιώνουμε τα τραγικά αποτελέσματα της αναποτελεσματικής διαχείρισης της πανδημίας από το Υπουργείο Παιδείας.

Δεν έχουν μεριμνήσει για τους μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα εξ’ αποστάσεως, πρέπει να πληρούν προϋποθέσεις, οι οποίες ξεπερνούν κάθε ανθρώπινη φαντασία. Δεν έχουν καταλάβει τον κίνδυνο που ελλοχεύει στα τμήματα των Εσπερινών Λυκείων, όπου παρακολουθούν μαθητές, οι οποίοι το πρωί εργάζονται σε κλινικές covid.

Και το βασικότερο δεν έχουν κατανοήσει, ότι στην περίπτωση που νοσήσει κάποιος με covid σε ένα τμήμα, όλοι οι υπόλοιποι μαθητές και το οικογενειακό τους περιβάλλον υποχρεούνται να βγουν σε καραντίνα για 14 ημέρες, απέχοντας έτσι από την εργασία τους.

Είναι, λοιπόν, επικίνδυνο και για εμάς και πρωτίστως για τις οικογένειές μας, αλλά και απολύτως αναποτελεσματικό και αντιπαραγωγικό ως προς τον εκπαιδευτικό λόγο τον οποίο υποτίθεται ότι εξυπηρετεί, διότι θα μας βγάλει εντελώς από τον ρυθμό και την καθημερινότητα που έχουμε χτίσει με τόση δυσκολία έως τώρα.

Δηλώνουμε αδυναμία να αντιληφθούμε την λογική και ζητούμε τη συνέχιση των διαδικτυακών μαθημάτων  τουλάχιστον για δύο ακόμη εβδομάδες έως ότου κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές του Πάσχα ώστε να ξανά εξεταστεί εάν υπάρξει πραγματική ύφεση της πανδημίας. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους το Εσπερινό Λύκειο Νάξου θα προβεί σε αποχή για τα διά ζώσης μαθήματα την Δευτέρα 12 Απριλίου και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί…. 

Καλούμε τους ιθύνοντες της εκπαίδευσης, οι οποίοι σεμνύνονται να επικαλούνται το ανθρωπιστικό ιδεώδες της δια βίου εκπαίδευσης, να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν το παρόν θέμα και να μεριμνήσουν τα δέοντα, ώστε να παραμείνουμε όλοι ασφαλείς.

Απέχουμε από τα μαθήματα διότι,

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΜΕ ΣΕ ΕΣΧΑΤΕΣ ΛΥΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΙ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΝΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΝΑ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ.  ΜΟΙΡΑΙΑ, ΛΟΙΠΟΝ, Η ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΙΘΥΝΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΕΝΑ  ΕΥΛΟΓΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΩΣΤΕ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ, ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΗ ΜΟΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΜΕΣΑ, ΚΑΘΩΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΡΩΤΟΥΜΑΣΤΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ.

Την παρούσα επιστολή συνυπογράφουν επίσης και τα μαθητικά συμβούλια των κάτωθι Εσπερινών Λυκείων: ΓΕ.Λ Αγ. Αναργύρων, 3ο ΕΠΑ.Λ Αγ. Αναργύρων, ΓΕ.Λ Αγρινίου, 5ο ΕΠΑ.Λ Θεσσαλονίκης, ΓΕ.Λ Νάξου Μανώλης Γλέζος, 2ο ΕΠΑ.Λ Αιγίου, 5ο ΕΠΑ.Λ Πατρών, 2ο ΕΠΑ.Λ Αγ. Δημητρίου, ΓΕ.Λ Κομοτηνής, ΓΕ.Λ Ηρακλείου Κρήτης, ΓΕ.Λ Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, ΓΕ.Λ Αλεξανδρούπολης, 3ο ΕΠΑ.Λ Πατρών, ΕΠΑ.Λ Αγρινίου, 4ο ΕΠΑ.Λ Κοζάνης, ΕΠΑ.Λ Κομοτηνής, 3ο ΕΠΑ.Λ Πτολεμαΐδας, ΕΠΑ.Λ Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, 1ο ΓΕ.Λ Αθηνών, ΕΠΑ.Λ Αριδαίας, ΕΠΑ.Λ Ιωαννίνων, ΓΕ.Λ Ρεθύμνου, 4ο ΕΠΑ.Λ Ν. Ιωνίας Βόλου, 4ο ΕΠΑ.Λ Σερρών, 1ο ΕΠΑ.Λ Καλαμαριάς, ΕΠΑ.Λ Κέρκυρας, ΓΕ.Λ Κέρκυρας, 13ο ΕΠΑ.Λ Θεσσαλονίκης, 1ο ΕΠΑ.Λ Ξάνθης 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Οι επιχειρηματίες έχουν τον πρώτο λόγο και καταθέτουν την άποψή τους

The Rhodes Co-Lab: Στην plastic-free εποχή η γνώμη των τοπικών επιχειρήσεων μετράει

Σαντορίνη: Παράταση για οικοδομικές εργασίες και βέβαια πρόστιμα

Έως και 3.600 ευρώ θα καλούνται να πληρώσουν όσοι θα παραβούν τον κανονισμό Καθαριότητας και Εκτέλεσης Οικοδομικών Εργασιών

Χατζημάρκος: Μικροπολιτική επιλογή όσων μιλούν για “εμπάθεια” της Περιφέρειας προς τη Νάξο (video)

Ο Γιώργος Χατζημάρκος - Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου - μιλάει στη "Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3" για τις προτάσεις σχετικά με τις βάσεις του ΕΚΑΒ και τη σχέση Περιφέρειας - Νάξου (video)

Πατ. Θωμάς Συνοδινός: Η μεγάλη ευθύνη να είσαι καλός παπάς και η Αμοργός

Ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού της Αθήνας, π. Θωμάς Συνοδινός, μιλάει για τα παιδικά του χρόνια στην Αμοργό, τη γνωριμία του με τον μακαριστό Χριστόδουλο και στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη του

ΙΝΣΕΤΕ: Θετικά και αρνητικά σχόλια από τους επισκέπτες την περσινή (2023) χρονιά

Ελληνικά ξενοδοχεία | ΙΝΣΕΤΕ: Τα θετικά και αρνητικά σχόλια των επισκεπτών το 2023 - Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα

Νάξος και Ιος τα νησιά που για το 2024 τρέχουν με αύξηση (+10%) στις προκρατήσεις για το 2024

Οι επόμενοι κυρίαρχοι στις Κυκλάδες: Τα 2 νησιά που έχουν ήδη αύξηση 10% σε κρατήσεις και «εξαφάνισαν» Μύκονο-Σαντορίνη

Κλειστές για τέσσερις ημέρες οι τράπεζες. Ποιος ο λόγος;

Γιατί κλείνουν για 4 ημέρες οι τράπεζες – Τι θα γίνει με τις συντάξεις Απριλίου και τη μισθοδοσία

Μύκονος: Ιδιώτες έκαναν δωρεά και αρχίζει η ασφαλτόστρωση

Δωρεά ασφαλτόστρωσης δρόμων κατόπιν αιτήσεως ιδιωτών - Ποιοι και γιατί;

Υπερτουρισμός: “Φάντασμα” που πλανάται πάνω από Μύκονο – Σαντορίνη

Απειλεί και την Ελλάδα το φάντασμα του υπερτουρισμού – Σαντορίνη, Μύκονος τα μεγαλύτερα προβλήματα

Νάξος: Αδεια για ένα νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στο νησί

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο - Σε ποια περιοχή

Νοσοκομείο Νάξου: Επιασε δουλειά ο Γυναικολόγος, και πάλι στη Νάξο ο Κων/νος Πατσούρας

Μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου μετά από αναζήτηση ετών.

Πανναξιακός ΑΟ: Το αντίο στην “ψυχάρα” τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Ο Πανναξιακός ΑΟ αποχαιρετά τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη - Πως θα τον τιμήσει

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Βαθρακοκοίλης

Πένθος στη Νάξο για την απώλεια του Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Αγιος Αρσένιος – Πολιτιστικός Σύλλογος: Πρόσκληση (17/03) για χορό με τους Κορδελάτους

Οι Κορδελάτοι του Αγίου Αρσενίου προσκαλούν τους φίλους σε χορό στην πλατεία του χωριού..

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων : Κυριακή στις Τρίποδες με Κορδελάτους (video)

Στις Τρίποδες σήμερα (17/03) χορεύουν οι Κορδελάτοι (video)

Νοσοκομείο Νάξου: Αύριο (15/03) αναλαμβάνει υπηρεσία ο μόνιμος γυναικολόγος

Αναλαμβάνει από αύριο 15/3 υπηρεσία ο μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου

Νάξος – Απείρανθος: Κουδουνάτοι σε …δράση το μεσημέρι της Κυριακής (video)

Η Γαλήνη Μπαρδάνη μας μεταφέρει μέσω της "Ραδιοφωνίας Κυκλάδων" στην Απείρανθο για το έθιμο των Κουδουνάτων - Η πρόσκληση από την Ελένη Ελευθερίου μέσα από τα κοτσάκια της

Αποκριές 2024: Ολες οι εκδηλώσεις του τετραημέρου στη Νάξο

Παρασκευή 15 Μαρτίου - Κ. Δευτέρα 18 Μαρτίου .. Ολες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Aegean Air: Από 1η Ιουνίου απευθείας σύνδεση Νάξος – Θεσσαλονίκη

Νέες συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με Νάξο και Άμστερνταμ μέσω της Aegean Air