Νάξος - Φιλώτι: "δεν ξεχνάμε, τιμάμε αυτούς που θυσιάστηκαν για εμάς" (video)

Οι Φιλωτίτες δεν ξεχνούν τους ήρωες τους! Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις 11 Αυγούστου διοργάνωσαν λαμπρή τελετή στο ηρώο του χωριού υπέρ των πεσόντων Φιλωτιτών στο πεδίο των μαχών.

Της Ελένης Μουστάκη (*)

Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ηρωικά πεσόντων Φιλωτιτών, στην οποία χωροστάτησε ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, ο ιερέας του Φιλωτίου Ιωάννης Μανιός και ο ιερέας Δωρόθεος.

Στη συνέχεια ακολούθησε «το προσκλητήριο νεκρών» όπου αναγιγνώστηκαν τα ονόματα όλων των ηρώων των μαχών. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου απο τον πρόεδρο του Συλλόγου Φιλωτιτών Ιωάννη Μανιό και ενός λεπτού σιγή υπερ των πεσόντων.  Το ενδιαφέρον της βραδιάς αποτέλεσαν τα στοιχεία που είχαν συλλεχθεί, ώστε να είναι δυνατή η εξιστόρηση των προσωπικών ιστοριών των δύο Φιλωτιτών ηρώων, σε μια ενδελεχή ομιλία για τη ζωή τους και τις οικογένειες τους, απο τους Ιωάννη Γλυμακόπουλο, Χαρίλαο Μανιό και Αντώνη Τζιώτη.

Ο πρώτος ήρωας, λοιπόν, του οποίου μάθαμε τα κατορθώματα σε αυτήν την αξιοσέβαστη εκδήλωση, ήταν ο λοχίας πεζικού Δημήτρης Μουστάκης, στο παρατσούκλι Δρακιός. Ήταν το μόνο παιδί της οικογενείας που ζούσε, καθώς τα πέντε προγενέστερα είχαν πεθάνει. Όλες οι ελπίδες των γονιών ειχαν στηριχθεί πάνω του, αφού ήταν μάλιστα και φοιτητής νομικής, καλέστηκε όμως να πολεμήσει στο Αλβανικό Μετωπο κι έχασε τη ζωή του 2 μήνες αργότερα, στις 21 Δεκεμβρίου του 1940, στα στενά της Κλεισούρας. Ένα έτος αργότερα στην Παναγία του Φιλωτίου τελείται η επιμνημόσυνη δέηση για τον άτυχο λοχία και αναγιγνώσκεται λόγος απο τον αείμνηστο δάσκαλο Μανώλη Ψαρρά, ο οποίος δεν διστάζει να επιρρίψει βέλη εναντιών των κατακτητών, ενώπιον των Ιταλών στρατιωτών, ανακάμπτοντας το θάρρος των Ελλήνων για λευτεριά!

Ο δεύτερος ήρωας για τον οποίο έγινε λόγος ήταν ο δεκανέας πεζικού Στέφανος Δεμενεόπουλος γιος του Μανώλη Δεμενεόπουλου και της Ειρήνης Προμπονά της γριάς Κουρούπενας όπως ήταν ξακουστή, η οποία δεν έπαψε ποτέ να κλαίει για τον γιο της, τον οποίο θεωρούσε ζωντανό, αναμένοντας κάθε μέρα πως θα επιστρέψει, αφού τα παλικάρια που επιστρατεύτηκαν το 1919 για την Μ. Ασία θεωρούνται αγνοούμενα, καθώς δεν βρέθηκαν ποτέ τα σώματα τους. Κι ο καημός του πατέρα βέβαια άσβηστος, ο οποίος πέθανε στα 60 του χρόνια απο το μαράζι του. Ο συγκληρωτός του Στεφάνου Δεμενεόπουλου, ο Δημήτρης Αντωνίου Μουστάκης - Σκαμπελοδημήτρης, σώθηκε και διασώζει το κοτσάκι που απήγγελνε ο Στέφανος τη μέρα που έφευγε για τον πόλεμο:

Δεν τραγουδώ απο χαρά

Μη με παρεξηγείτε

Κι ένας θεός γνωρίζει πια

Αν θα με ξαναδείτε

Συγκινητική η στιγμή της βραδιάς, όταν ο φιλόλογος Αντώνης Τζιώτης κράτησε στα χέρια του κι έδειξε στο κοινό το κόκκινο ζωνάρι και το γιλέκο του ήρωα Στεφάνου Δεμενεόπουλου, τα οποία φορούσε ως σκολιανή ενδυμασία με την βράκα, τα οποία μάλιστα είχε παραγγείλει απο τα Βουρλά της Μ. Ασίας.

Ας μην ξεχνάμε όμως τον τελευταίο εν ζωή Φιλωτίτη στρατιώτη που πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο, τον Νικόλαο Θεωνά του Εμμανουήλ, ο οποίος σήμερα είναι 103 ετών και τιμήθηκε απο τους Φιλωτίτες με την απονομή τιμητικού διπλώματος. Όντας, όμως, ο ίδιος υπερήλικας δεν μπόρεσε να παραστει στην εκδήλωση και το δίπλωμα παρέλαβαν συγκινημένοι οι δυο γιοί του, Μανώλης και Γιώργος Θεωνάς.

Εκτός των προαναφερόμενων, την εκδήλωση τίμησαν, μεταξύ άλλων με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ήμελλος, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προμπονάς, η Πρόεδρος Εφετών κα Μανιού, ο πρώην Υπαρχηγός του Γ.Ε.Σ., Στρατηγός κ. Λαμπαδάκης, ο Στρατηγός κ. Βασιλάκης, ο Ταξίαρχος Ε.Α. κ. Ισπανόπουλος, ο Ταξίαρχος Ε.Α. κ. Σαλτερής, οι πρώην πρόεδροι του Συλλόγου Φιλωτιτών κ.κ. Μανιός, Ψαρράς και Μουστάκης.

(*)Η Ελένη Μουστάκη είναι δημοσιογράφος στον Alphatv και συνεργάζεται με το naxospress.gr