Νάξος - Φιλώτι: Η επίσκεψη του Μητροπολίτη και η αυλαία της σχολικής χρονιάς

Η εκπαιδευτική περίοδος για το 2021 - 22 ολοκληρώθηκε και τα περισσότερα σχολεία στην Ελλάδα και δη στη Νάξο προχώρησαν σε δράσεις μέσα από τις οποίες ανέδειξαν την δουλειά που έγινα από τους μαθητές με την εποπτεία και αρωγή των εκπαιδευτικών τους.. .. 

Ανάμεσα στα σχολεία που έκλεψαν τη παράσταση, ήταν κι αυτό του στο Φιλώτι της Νάξου...

Βασικό θέμα της εκδήλωσης την περασμένη Τρίτη 14 Ιουνίου "100 χρόνια μνήμης 1922-2022 γιορτή λήξης του σχολείου μας αφιέρωμα στη Μικρασιατική καταστροφή και στον Ιάκωβο Καμπανέλλη!!!!" 

Μάλιστα, μοιράστηκαν  μπλουζάκια με το συγκεκριμένο σλόγκαν "100 χρόνια μνήμης", υπήρξε θεατρικό από τα παιδιά του σχολείου, αφηγήσεις που είχαν στο επίκεντρό τους τα δύο αυτά σημαντικά γεγονότα...  

filoti2.jpg

Ανάμεσα τους καλεσμένους - για μία ακόμη χρονιά - ο Μητροπολίτης Παροναξίας - με καταγωγή από το Φιλώτι της Νάξου - κκ Καλλίνικος. .Απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η φετινή γιορτή δημιούργησε μέσα στην καρδιά μας αισθήματα πόνου και θλίψης, όπως και όλη αυτή η χρονιά, γιατί είναι μια επέτειος θλιβερή, αυτή της Μικρασιατικής καταστροφής.

Η γιορτή δεν είναι αφορμή χαράς μόνο, αλλά και προβληματισμού και επισημάνσεως της ιστορικής αλήθειας και αφορμή να μην χάνουμε την εθνική μας μνήμη, να μην απορρίπτεται στη λήθη της συνήθειας και της ευμάρειας ώστε πολλές φορές να καταλήγουμε, όπως πριν μερικά χρόνια μια ψηλά ισταμένη πολιτικός, να μιλάει για «συνωστισμό στο λιμάνι της Σμύρνης». 

Αναλυτικά, η παρουσίαση της εκδήλωσης μέσα από τη σελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Παροναξίας αναφέρει: 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14-6-2022 το βράδυ, η σχολική εορτή του Δημοτικού Σχολείου Φιλωτίου Νάξου με τίτλο «100 χρόνια μνήμης, 1922-2022», η οποία ήταν αφιερωμένη στην Μικρασιατική καταστροφή.

Κατόπιν προσκλήσεως του δραστήριου Διευθυντού του ως άνω σχολείου κ. Άρη Γρατσία, ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσυγκελλεύοντα της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Δωρόθεο Βενετσανόπουλο και τον Γενικό Αρχιερατικό Επόπτη νήσου Νάξου και Εφημέριο της Ενορίας Φιλωτίου, Πρωτοπρ. Ιωάννη Μανιό, συμμετείχε στην όμορφη εκδήλωση, στην οποία έλαβαν μέρος όλοι οι μαθητές-τριες.

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες, η Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών Κυκλάδων κ. Ευδοκία Κατσάνη, οι Αντιδήμαρχοι Νίκος Σιδερής, Δημήτρης Μανιός και Βαγγέλης Κατσαράς, ο Προϊστάμενος του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου κ. Κωνσταντίνος Κλουβάτος και πλήθος κόσμου.

filoti4.jpgΣτο τέλος της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η φετινή γιορτή δημιούργησε μέσα στην καρδιά μας αισθήματα πόνου και θλίψης, όπως και όλη αυτή η χρονιά, γιατί είναι μια επέτειος θλιβερή, αυτή της Μικρασιατικής καταστροφής. Η γιορτή δεν είναι αφορμή χαράς μόνο, αλλά και προβληματισμού και επισημάνσεως της ιστορικής αλήθειας και αφορμή να μην χάνουμε την εθνική μας μνήμη, να μην απορρίπτεται στη λήθη της συνήθειας και της ευμάρειας ώστε πολλές φορές να καταλήγουμε, όπως πριν μερικά χρόνια μια ψηλά ισταμένη πολιτικός, να μιλάει για «συνωστισμό στο λιμάνι της Σμύρνης».

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος, αφού συνεχάρη τους διδάσκοντες και διδασκομένους για την άρτια διοργάνωση της σχολικής αυτής εορτής, διένειμε στους αποφοίτους της Στ’ τάξεως, μαζί με τις ολόθερμες πατρικές του ευχές, από μια μικρή ευλογία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News