Νάξος - Γαλανάδο: Μετά από δέκα χρόνια αναμένεται να χτυπήσει και πάλι το κουδούνι στο σχολείο

Η πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο για τις μεταβολές δύο σχολικών μονάδων (Γαλανάδου και Τριπόδων) από τη νέα σχολική χρονιά έστω και με μία ημέρα καθυστέρηση πέρασε... Και πλέον η απόφαση θα πάρει το δρόμο της για το Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων κι από εκεί προς το Υπουργείο Παιδείας ώστε να γίνει και επίσημα πράξη... Αναφερόμαστε στο άνοιγμα - μετά από δέκα χρόνια - του Δημοτικού Σχολείου Γαλανάδου και την αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Τριπόδων καθώς από 4θεσιο θα γίνει εξαθέσιο και έτσι με περισσότερες οργανικές θέσεις και έχοντας βάσεις από τον Ιούνιο θα μπορέσει να αναπτύξει όλες τις δραστηριότητες του... Να σημειώσουμε ότι για το σχολείο των Τριπόδων η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και φέτος έφτασε στην ολοκλήρωσή της...

Επιστρέφουμε όμως στο σχολείο του Γαλανάδου, που όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, οι προσπάθειες για να λειτουργήσει ήταν αρκετές. Τελευταία; Τον Φεβρουάριο του 2016... Οταν στην επιστολή που είχε στείλει το Τοπικό Συμβούλιο Γαλανάδου κι ενόψει της σχετικής συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 17ης Φεβρουαρίου ανάμεσα στα άλλα είχαμε διαβάσει «το σχολείο είναι ιδιόκτητο, έχει την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή, έχει ανακαινισθεί, έχει θέρμανση, μεγάλο προαύλιο χώρο, είναι ευάερο, ευήλιο, επομένως διαθέτει όλα τα προνόμια για την επαναλειτουργία του. Μάλιστα, οι γονείς – κάτοικοι του Γαλανάδου- των μαθητών που φοιτούν σε σχολεία του Αγερσανίου ή της Χώρας και που θέλουν να γράψουν τα παιδιά τους στο δημοτικό σχολείο Γαλανάδου (είναι περίπου 60), ενώ για τη σχολική χρονιά 2016-2017 είναι 33», Σε εεκείνη δε την επιστολή είχε αφήσει υπόνοιες για «σκοπιμότητα» όσον αφορά το λουκέτο το 2011 υπέρ άλλου ομοβάθμιου σχολείου στη πεδινή Νάξο… Μην ξεχνάμε ότι το 2011 είχε γίνει η μεγάλη ..σφαλή στα σχολεία της Ελλάδας και μόνο στη Νάξο είχαμε αλλαγές (προς το χειρότερο) σε οκτώ σχολεία....

Και πάμε στο σήμερα.. Οπου ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Βαθρακοκοίλης με την ιδιότητά του και ως Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, έδωσε την είδηση για την επαναλειτουργία του σχολείου του Γαλανάδου... Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον τριάντα (30) παιδιά θα φοιτήσουν με το καλημέρα στο σχολείο αν και λόγω της γειτνίασης με την πόλη της Νάξου ή τα άλλα δύο χωριά (Γλινάδο και Αγιος Αρσένιος) ίσως να έχουμε αλλαγές στον συγκεκριμένο αριθμό ...

Τι αναφέρει η ανοιχτή επιστολή με τίτλο “Το κουδούνι του Δημοτικού Σχολείου Γαλανάδου θα ηχήσει ξανά”;

Αγαπητοί συμπολίτες μου,
Απευθυνόμενος σε όλους εσάς και κυρίως (λόγω του θέματος) στους συγχωριανούς μου, γεμάτος ικανοποίηση σας ανακοινώνω ότι μετά από πολλές προσπάθειες, τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο, το Δημοτικό Σχολείο Γαλανάδου πήρε τον δρόμο της ίδρυσής του, η οποία αναμένεται εντός του επόμενου έτους.

Όπως ήδη γνωρίζετε, είχα ξεκινήσει μία δύσκολη, χρονοβόρα και ψυχοφθόρα προσπάθεια προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία ίδρυσης του Δημοτικού Σχολείου Γαλανάδου. Ένα Σχολείο, όπου λόγω των συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων, έκλεισε το 2010 και παραμένει κλειστό έως και σήμερα με αποτέλεσμα πάνω από 50 μαθητές της Α/θμιας Εκπαίδευσης να αναγκάζονται να μετακινούνται καθημερινά στις πλησιέστερες σχολικές μονάδες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται πρωτίστως για τα ίδια τα παιδιά και δευτερευόντως για τις οικογένειές τους.

Συντονισμένες όμως, συστηματικές και επίμονες ενέργειες μου, και πάντα σε συνεργασία με τον Δήμαρχο, τη Διοίκηση του Δήμου και τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κυκλάδων και συγκεκριμένα τον Δ/ντη της κ. Χρήστο Καφτηράνη, τον οποίο ευχαριστώ δημόσια, καταφέραμε επιτέλους η ίδρυση του Δημοτικού Σχολείου Γαλανάδου να είναι μία ορατή πραγματικότητα.

Υπηρετώντας στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ως Αντιδήμαρχος και ως Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής κατάφερα και ολοκληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις, βεβαιώσεις, αδειοδοτήσεις κλπ. που απαιτούνταν για την ίδρυση του Δημοτικού Σχολείου και πλέον έχει μπει στο τελικό στάδιο, την τελική έγκρισή του δηλαδή από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Δίνοντας σκληρή μάχη ολοκληρώθηκε ακόμη μία δέσμευση μου “Η ίδρυση -μετά από 10 ολόκληρα χρόνια- του Δημοτικού Σχολείου Γαλανάδου”, η οποία αναμένεται εντός του έτους 2021.

Ήταν μία δέσμευση σε όλους εσάς και ιδιαίτερα στους συγχωριανούς μου Γαλαναδιώτες και στα παιδιά τους, τους αυριανούς μαθητές και συνεχιστές προγενέστερων άξιων και διακεκριμένων Γαλαναδιωτών στις Επιστήμες, στις τέχνες και στα γράμματα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News