Νάξος - Καλλίνικος για Αγία Σοφία: "Μας απογοητεύει η χλιαρή αντίδραση των "συμμάχων" μας"

Με κατάνυξη, λιτότητα και ιεροπρέπεια, χωρίς την συμμετοχή άλλων Αρχιερέων πραγματοποιείται φέτος η Πανήγυρις του Οσίου Πατρός ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου στον φερώνυμο Ιερό Ναό του στην πόλη της Νάξου. (σ.σ. αντίστοιχες εκδηλώσεις έγιναν όπως κάθε χρόνο και στο Γλινάδο  Νάξου, εκεί όπου υπάρχει ο πρώτος Ιερός Ναός που τιμάται την μνήμη του Αγίου)

Το απόγευμα της Δευτέρας 13-7-2020 και προ της ενάρξεως του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του αποτμήματος  του Τιμίου Λειψάνου του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του εν Αιγίνη του θαυματουργού, που φυλάσσεται στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Νάξου και μεταφέρθηκε από την Αίγινα προ 55ετίας από τον μακαριστό Μητροπολίτη Παροναξίας κυρό Επιφάνιο τον Υδραίο, τότε Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης. Τούτο πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία συμπληρώσεως 100 ετών από της κοιμήσεώς του Αγίου Νεκταρίου του θαυματουργού (1920-2020).

Μετά την υποδοχή στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας ακολούθησε ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του ιδίου και ευλογήσαντος του προσφερθέντες Άρτους.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Προ του «Δι’ ευχών» ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομη προσλαλιά προς το εκκλησίασμα και ευχήθηκε να μας συνοδεύει πάντοτε η θερμή πρεσβεία και η ισχυρή προστασία των δύο μεγάλων Αγίων της Εκκλησίας μας, ιδιαίτερα κατά την πολύ δύσκολη αυτή περίοδο που διέρχεται ο τόπος μας.

Την επόμενη ημέρα, Τρίτη 14 Ιουλίου και  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, με την συμμετοχή 20 Ιερέων και Διακόνων της Νάξου, στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου πόλεως Νάξου.

 Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος.

 Προ του «Δι’ ευχών» ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τις ευχές του επ’ ευκαιρία της μεγάλης εορτής του Πολιούχου μας, ενώ παράλληλα στηλίτευσε την απαράδεκτη και προκλητική απόφαση του Τούρκου Προέδρου να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί (όπως προ του 1934), τονίζοντας ότι «αν θα διεκδικούσαμε δυναμικά από παλιά την λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως χώρου λατρείας των Ορθοδόξων Χριστιανών ίσως να μην είχαμε φθάσει σήμερα σ’ αυτό το σημείο». Τόνισε επίσης ότι για μια ακόμη φορά μας απογοητεύει ο χλιαρός τρόπος αντίδρασης των «συμμάχων» μας, που επαναλαμβάνουν την προ της Μικρασιατικής καταστροφής τακτική τους.

 Στη συνέχεια στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού παρατέθηκε μικρή δεξίωση. Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Υπουργός Εργασίας και Βουλευτής Κυκλάδων κ Γιάννης Βρούτσης και οι δύο Βουλευτές του Νομού κ Κατερίνα Μονογυιού και κ Φίλιππος Φόρτωμας, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ Δημήτρης Λιανός, ο Έπαρχος Νάξου κ Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ Γιάννης Μαργαρίτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ Φώτης Μαργαρίτης, Αντιδήμαρχοι του Δήμου, η Περιφερειακή Σύμβουλος και Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ Ευδοκία Κατσάνη, ο Διευθυντής της Β/θμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου κ Μιχαλόπουλος, εκπρόσωποι των πολιτικών, δικαστικών, στρατιωτικών, λιμενικών, αστυνομικών και λοιπών Αρχών του νησιού και πλήθος ευσεβών χριστιανών.

# Να σημειωθεί ότι με βάση το πρόγραμμα στις 9.00 μ.μ. θα έχουμε: Λιτάνευσης της Ἱερᾶς Εἰκόνος και των Τιμίων Λειψάνων του Αγίου Νικοδήμου προεξάρχοντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Καλλινίκου διά της παραλιακῆς ὁδοῦ προς τον Μητροπολιτικό Ναό, ὅπου θά ψαλεῖ η Παράκλησις της Ὑπεραγίας Θεοτόκου.

 

Ευχαριστούμε την ιστοσελίδα της Μητρόπολης Παροναξίας για τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες (Δημήτρης Δεουδές)

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news...