Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠαιδείαΝάξος - Καλλίνικος για Αγία Σοφία: "Μας απογοητεύει η χλιαρή αντίδραση των...

Νάξος – Καλλίνικος για Αγία Σοφία: “Μας απογοητεύει η χλιαρή αντίδραση των “συμμάχων” μας”

|

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 14 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου στη πόλη της Νάξου, η αρχιερατική Θεία Λειτουργία – Ποιοι έδωσαν το παρών, τι έγινε μετά τη θεία Λειτουργία και τι ανέφερε στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος (δείτε φωτο)

Με κατάνυξη, λιτότητα και ιεροπρέπεια, χωρίς την συμμετοχή άλλων Αρχιερέων πραγματοποιείται φέτος η Πανήγυρις του Οσίου Πατρός ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου στον φερώνυμο Ιερό Ναό του στην πόλη της Νάξου. (σ.σ. αντίστοιχες εκδηλώσεις έγιναν όπως κάθε χρόνο και στο Γλινάδο  Νάξου, εκεί όπου υπάρχει ο πρώτος Ιερός Ναός που τιμάται την μνήμη του Αγίου)

Το απόγευμα της Δευτέρας 13-7-2020 και προ της ενάρξεως του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του αποτμήματος  του Τιμίου Λειψάνου του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του εν Αιγίνη του θαυματουργού, που φυλάσσεται στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Νάξου και μεταφέρθηκε από την Αίγινα προ 55ετίας από τον μακαριστό Μητροπολίτη Παροναξίας κυρό Επιφάνιο τον Υδραίο, τότε Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης. Τούτο πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία συμπληρώσεως 100 ετών από της κοιμήσεώς του Αγίου Νεκταρίου του θαυματουργού (1920-2020).

Μετά την υποδοχή στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας ακολούθησε ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του ιδίου και ευλογήσαντος του προσφερθέντες Άρτους.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Προ του «Δι’ ευχών» ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομη προσλαλιά προς το εκκλησίασμα και ευχήθηκε να μας συνοδεύει πάντοτε η θερμή πρεσβεία και η ισχυρή προστασία των δύο μεγάλων Αγίων της Εκκλησίας μας, ιδιαίτερα κατά την πολύ δύσκολη αυτή περίοδο που διέρχεται ο τόπος μας.

Την επόμενη ημέρα, Τρίτη 14 Ιουλίου και  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, με την συμμετοχή 20 Ιερέων και Διακόνων της Νάξου, στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου πόλεως Νάξου.

 Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος.

 Προ του «Δι’ ευχών» ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τις ευχές του επ’ ευκαιρία της μεγάλης εορτής του Πολιούχου μας, ενώ παράλληλα στηλίτευσε την απαράδεκτη και προκλητική απόφαση του Τούρκου Προέδρου να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί (όπως προ του 1934), τονίζοντας ότι «αν θα διεκδικούσαμε δυναμικά από παλιά την λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως χώρου λατρείας των Ορθοδόξων Χριστιανών ίσως να μην είχαμε φθάσει σήμερα σ’ αυτό το σημείο». Τόνισε επίσης ότι για μια ακόμη φορά μας απογοητεύει ο χλιαρός τρόπος αντίδρασης των «συμμάχων» μας, που επαναλαμβάνουν την προ της Μικρασιατικής καταστροφής τακτική τους.

 Στη συνέχεια στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού παρατέθηκε μικρή δεξίωση. Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Υπουργός Εργασίας και Βουλευτής Κυκλάδων κ Γιάννης Βρούτσης και οι δύο Βουλευτές του Νομού κ Κατερίνα Μονογυιού και κ Φίλιππος Φόρτωμας, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ Δημήτρης Λιανός, ο Έπαρχος Νάξου κ Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ Γιάννης Μαργαρίτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ Φώτης Μαργαρίτης, Αντιδήμαρχοι του Δήμου, η Περιφερειακή Σύμβουλος και Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ Ευδοκία Κατσάνη, ο Διευθυντής της Β/θμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου κ Μιχαλόπουλος, εκπρόσωποι των πολιτικών, δικαστικών, στρατιωτικών, λιμενικών, αστυνομικών και λοιπών Αρχών του νησιού και πλήθος ευσεβών χριστιανών.

# Να σημειωθεί ότι με βάση το πρόγραμμα στις 9.00 μ.μ. θα έχουμε: Λιτάνευσης της Ἱερᾶς Εἰκόνος και των Τιμίων Λειψάνων του Αγίου Νικοδήμου προεξάρχοντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Καλλινίκου διά της παραλιακῆς ὁδοῦ προς τον Μητροπολιτικό Ναό, ὅπου θά ψαλεῖ η Παράκλησις της Ὑπεραγίας Θεοτόκου.

 

Ευχαριστούμε την ιστοσελίδα της Μητρόπολης Παροναξίας για τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες (Δημήτρης Δεουδές)

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν