Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαιδείαΝάξος - Καλλίνικος: Η πρώτη επίσκεψη και η σημασία του δώρου προς...

Νάξος – Καλλίνικος: Η πρώτη επίσκεψη και η σημασία του δώρου προς το νέο Αρχιεπίσκοπο Ιωσήφ

|

Η προσφώνηση στο νέο Καθολικό Αρχιεπίσκοπο κ. Ιωσήφ, από τον Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικο – Η ευχή και τα δύο δώρα προς τον απερχόμενο αλλά και το νέο Αρχιεπίσκοπο . 

“Εύχομαι ο Θεός να σας διατηρεί πάντοτε υγιή και ακμαίο, όπως είστε μέχρι σήμερα, ώστε με την πολυετή εμπειρία σας αλλά και με τα χαρίσματά σας να αποτελείτε για την τοπική μας κοινωνία ένα πολύ χρήσιμο και σημαντικό άνθρωπο, για δε τον διάδοχό σας κ. Ιωσήφ, ένα πολύτιμο σύμβουλο και σταθερό στήριγμα στο έργο του. Επιτρέψτε μου δε με την ευκαιρία αυτή να σας προσφέρω σε ένδειξη τιμής και αγάπης ένα ακριβές αντίγραφο της θαυματουργής Ιεράς Εικόνος της Παναγίας μας της Εκατονταπυλιανής που βρίσκεται στο νησί της Πάρου (νησί και της δικής σας περιφερείας) και αποτελεί σύμβολο και σημείο αναφοράς για όλη την Μητρόπολή μας”.

Αυτό αναφέρει – ανάμεσα στα άλλα – στη προσφώνησή του ο Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος, το απόγευμα της Κυριακής όταν και βρέθηκε στην ενθρόνιση του νέο Αρχιεπισκόπου της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου, Τήνου, Μυκόνου και Ανδρου, πατέρα Ιωσήφ. Ο κκ Καλλίνικος όπως αποκάλυψε ανέβηκε για πρώτη φορά ως Επίσκοπος, αν και νεαρός ανέβαινε συχνά στο κάστρο ως επισκέπτης.. Επίσης προχώρησε σε δύο δώρα, μία εικόνα της Παναγίας στον απερχόμενο Αρχιεπίσκοπο Νικόλαο κι έναν Σταυρό στο νέο Αρχιεπίσκοπο Ιωσήφ… Και βέβαια ακολούθησαν οι σχετικές ευχές… 

Αναλυτικά, η προσφώνηση του κκ Καλλινίκου  

Πριν από 13 χρόνια κατά την τελετή ενθρονίσεως της ελαχιστότητός μου ως Μητροπολίτου Παροναξίας, αναφερόμενος στην σχέση μας με την «μικρή Ρωμαιοκαθολική κοινότητα του νησιού μας» είχα πει χαρακτηριστικά πως «κατά τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αρμονικότατες σχέσεις σε διαπροσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, χωρίς τούτο να σημαίνει την παραμικρή μετακίνησή μας σε θέματα πίστεως και δόγματος.
Γνωρίζουμε πολύ καλά τι μας συνδέει και τι μας χωρίζει.»

Τότε προσφωνώντας με ο Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος, μου προσέφερε σε ένδειξη αγάπης και εμπιστοσύνης προς την ταπεινότητά μου (καίτοι αρκετά νεώτερός του) το κλειδί αυτού του Ναού στον οποίο σήμερα βρισκόμαστε, και τον οποίο επισκέπτομαι πρώτη φορά ως Επίσκοπος, παρότι στις θερινές διακοπές, κατά τα εφηβικά και νεανικά μου χρόνια, ανηφορίζοντας πολύ τακτικά προς το Κάστρο τον επισκεπτόμουν συχνά, κυρίως για να θαυμάσω την υπέροχη αμφιπρόσωπη Βυζαντινή Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου και του Τιμίου Προδρόμου, που κοσμεί το κεντρικό Αλτάριο, την οποία με προθυμία περιέστρεφε και μας έδειχνε ο ιδιαίτερα ευγενής και καλλιεργημένος τότε εφημέριος της Καθολικής Μητροπόλεως π. Εμμανουήλ Ρεμούνδος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια μετά από υπερπεντηκονταετή διακονία σ’ αυτή τη θέση και έχοντας συνδέσει το όνομά του με την ιστορία των τελευταίων δεκαετιών αυτού του νησιού, είναι εμπερίστατος λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, για την άρση των οποίων πάντοτε προσευχόμαστε όπως και για να του δίνει ο Θεός υπομονή και δύναμη σωματική και πνευματική.

Ευχόμαστε επίσης και για τον διάδοχό του π. Γεώργιο, που τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει καθήκοντα εφημερίου, ο Θεός να τον φωτίζει, να του χαρίζει «σύνεσιν εν πάσι» (λόγω της νεότητός του) και την «κατ’ άμφω υγίειαν» ώστε να συνεχίσει το έργο το οποίο παρέλαβε από τον γέροντα προκάτοχό του, ακολουθώντας με συνέπεια «τοις ίχνεσιν αυτού». Ήδη είναι αισθητά τα δείγματα των ικανοτήτων και δραστηριοτήτων του.

Σήμερα 13 χρόνια μετά, αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που με αφορμή την εύσημο αυτή ημέρα μπορώ και πάλι να επαναλάβω κάθε λέξη από όσα είχα πει τότε, αφού οι σχέσεις μεταξύ των Ορθοδόξων και των Καθολικών της Νάξου εξακολουθούν να είναι αρμονικότατες. Αυτό βέβαια συμβαίνει διότι τόσο ο απερχόμενος Αρχιεπίσκοπος κ. Νικόλαος όσο και η ελαχιστότης μου πορευθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια «εν τω συνδέσμω της αγάπης» και επί τη βάσει πρωτίστως της κοινής πίστεως στον Αναστάντα Κύριό μας Ιησού Χριστό και παραλλήλως της διακρίσεως και του αλληλοσεβασμού.

Με την πρόθεση λοιπόν και την προσδοκία συνεχίσεως αυτής της αρμονικής συμπόρευσης σας υποδέχομαι και σας καλωσορίζω σήμερα Σεβασμιώτατε κ. Ιωσήφ στο νησί της Νάξου, ως Επίσκοπος Παροναξίας, αλλά και ως Ναξιώτης, όπως πριν από 23 χρόνια είχε υποδεχθεί τον προκάτοχό σας κ. Νικόλαο ο προκάτοχός μου μακαριστός Μητροπολίτης Παροναξίας κυρός Αμβρόσιος.

Οι υφιστάμενες δογματικές και θεολογικές διαφορές ανάμεσα μας μπορεί να μην μας επιτρέπουν τις συμπροσευχές και συλλειτουργίες, αλλά και δεν μας εμποδίζουν να συναντώμεθα μπροστά στα προβλήματα, τις δυσκολίες και τις ανάγκες του λαού του Θεού, που είναι κοινά για όλους ανεξαρτήτως δόγματος ή θρησκεύματος. Αυτόν τον λαό καλούμεθα να διακονήσουμε τόσο εμείς όσο και εσείς, αποφεύγοντας κάθε πράξη ή ενέργεια που θα έθετε σε κίνδυνο την μεταξύ μας αγάπη και την ειρηνική συνύπαρξη και συμπόρευση τω δύο Χριστιανικών κοινοτήτων.

Κληρονομείτε από τον προκάτοχό σας ένα πολύ σημαντικό, σοβαρό και αξιόλογο ποιμαντικό και κοινωνικό έργο (τριών περίπου δεκαετιών) το οποίο πιστεύουμε ότι θα συνεχίσετε και θα επαυξήσετε αξιοποιώντας τα έμφυτα και επίκτητα χαρίσματά σας.

Προσωπικά είμαι ευγνώμων στον Σεβασμιώτατο κ. Νικόλαο για την πηγαία έκφραση των αισθημάτων αγάπης και εκτιμήσεώς του προς το ταπεινό μου πρόσωπο, αισθήματα που σας διαβεβαιώ Σεβασμιώτατε κ. Νικόλαε ότι είναι αμοιβαία. Σπανίως είχαμε συναντηθεί κατά την διάρκεια πανηγύρεων ή άλλων λειτουργικών εκδηλώσεων, αλλά είχαμε μια πολύ καλή επικοινωνία όταν συναντιόμαστε είτε στο γραφείο μου, είτε σε διάφορες Εθνικές επετείους, είτε πολύ συχνά στο πλοίο όπου ακούραστος και ακαταπόνητος περιοδεύατε τα νησιά της περιφερείας σας και είχαμε την δυνατότητα πολύ εποικοδομητικών συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων θαυμάζοντας πάντοτε τις πλούσιες γνώσεις σας και την ευρύτητα πνεύματος που σας διακρίνει.

Εύχομαι ο Θεός να σας διατηρεί πάντοτε υγιή και ακμαίο, όπως είστε μέχρι σήμερα, ώστε με την πολυετή εμπειρία σας αλλά και με τα χαρίσματά σας να αποτελείτε για την τοπική μας κοινωνία ένα πολύ χρήσιμο και σημαντικό άνθρωπο, για δε τον διάδοχό σας κ. Ιωσήφ, ένα πολύτιμο σύμβουλο και σταθερό στήριγμα στο έργο του. Επιτρέψτε μου δε με την ευκαιρία αυτή να σας προσφέρω σε ένδειξη τιμής και αγάπης ένα ακριβές αντίγραφο της θαυματουργής Ιεράς Εικόνος της Παναγίας μας της Εκατονταπυλιανής που βρίσκεται στο νησί της Πάρου (νησί και της δικής σας περιφερείας) και αποτελεί σύμβολο και σημείο αναφοράς για όλη την Μητρόπολή μας.

Εσείς Σεβασμιώτατε κ. Ιωσήφ αναλαμβάνετε πλέον τη δύσκολη και πολυεύθυνη επισκοπική σας διακονία. Για τον λόγο αυτό επιτρέψτε μου να σας προσφέρω ένα επιστήθιο Σταυρό, κοινό σύμβολο της Χριστιανικής μας πίστεως, αλλά και σύμβολο υπομονής και καρτερίας, ευχόμενος εκ μέσης καρδίας ο Σταυρωθείς και Αναστάς Ιησούς να σας στηρίζει, να σας χαρίζει υγεία, ακμή σωματικών και πνευματικών δυνάμεων και να σας ενισχύει στην επιτέλεση των υψηλών σας καθηκόντων.

Καλή δύναμη στο έργο σας! 

Ευχαριστούμε τον Ιερώνυμο Ρεμούνδο για τις φωτογραφίες – Κείμενο από τη σελίδα kantam.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Βρούτσης: Παραδίδει αύριο την ολυμπιακή φλόγα στους Γάλλους

O αναπλ. Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Amorgos Trail Challenge: Συνδιοργανωτής ο Δήμος Αμοργού

Ο Δήμος Αμοργού συνδιοργανωτής του 7ου Amorgos Trail Challenge

Σχολεία: Κλείνουν αύριο για τις εορτές του Πάσχα, πότε ανοίγουν;

Κλείνουν τα σχολεία λόγω Πάσχα - Πότε ανοίγουν; - Χρονοδιάγραμμα έως τις εξετάσεις

Aegean Air: Οι Ελληνες φέτος το Πάσχα πάνε Ικαρία και Σητεία (!!!)

AEGEAN: Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το Πάσχα – Στους top προορισμούς εσωτερικού Κέρκυρα, Ικαρία, Σητεία και στο εξωτερικό Μαρόκο

Χ. Θεοχάρης: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις

Τι αναφέρει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης για φορολογικές δηλώσεις, POS και τέλη κυκλοφορίας

Κέα – Εθελοντική αιμοδοσία: Συγκεντρώθηκαν 100 μονάδες αίματος

Εθελοντική Αιμοδοσία Απριλίου 2024 – Ένα ελπιδοφόρο αποτέλεσμα

ΠΟΕΔΗΝ: Οι ελλείψεις στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της νησιωτικής Ελλάδας

Ανησυχία για τις ελλείψεις που καταγράφει η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ - Τι αναφέρει για τις Κυκλάδες

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Ολυμπιακή Φλόγα – Πάρος: Εκδήλωση τελετής υψηλού πολιτισμικού επιπέδου (photos)

Ευχαριστήρια επιστολή του Δημάρχου Πάρου κ. Κώστα Μπιζά, της Αντιδημάρχου Πολιτισμού κας Άννας Κάγκανη Κορτιάνου και της Εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου Αθλητισμού και Νέας Γενιάς κας Φλώρας Λουκή. (photos)

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

SeaJets: Με το SuperRunner Jet θα φτάσει έως το Κουφονήσι

Δρομολογείται σε άκρως τουριστική γραμμή το Superunner Jet από το Πάσχα και για όλη την περίοδο - Σε ποια νησιά θα το δούμε φέτος