Νάξος - Κωμιακή: Αγιασμός με δεκατέσσερα παιδιά και "δανεική" δασκάλα

Κωμιακή ή Κορωνίδα.. Το βορειότερο και ορεινότερο χωριό της Νάξου.. Στα 650 μέτρα υψόμετρα... Πριν από μερικές δεκαετίες, ο πληθυσμός του άγγιζε και τα 1500 άτομα... Σήμερα; Με το ζόρι πάμε στους 200. Τότε; το σχολείο είχε ακόμη και 200 άτομα. Με τους εκπαιδευτικούς και φορείς του χωριού να αναζητούν χώρους για να γίνουν τα μαθήματα. Ακόμη και απογευματινά τμήματα είχαμε για να ικανοποιήσουν αυτό τον αριθμό ενώ οι δάσκαλοι έκαναν δύο ... μαθήματα την ημέρα...

Πριν από τέσσερις δεκαετίες είχε σχεδόν εκατό. Χθές; Πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς 2019 - 20 που κλείνει και τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα; Μία ντουζίνα μαθητές. Κάποιοι είπαν "αρκετοί είναι για τα δεδομένα της εποχής" Μαζί με τα δύο παιδιά του νηπιαγωγείου φτάσαμε στους δεκατέσσερις. Και όπως αναφέρει στην ανάρτησή του  Giorgos Komiaki στην προσωπική του ιστοσελίδα στα social Media που μας μεταφέρει συχνά πυκνά εικόνα από την Ορεινή Νάξο "συγκρίνοντας με άλλα τριγύρω αλλά και πιο μακρυνά χωριά, εμείς είμαστε σε πολύ καλή θέση, από πλευράς μαθητών... Φέτος, το σχολείο μας έχει δέκα τέσσερα παιδιά, με......εκπροσώπους(μαθητές) σε όλες τις τάξεις...!!!
Έχουμε, λοιπόν, στο προνήπιο τον Γιώργο και στο νήπιο, τον Αντρέα..
Στην Α' τάξη είναι ο Μάρκος, στην Β' ο Γιώργος η Ειρήνη και η Κατερίνα, στην Γ' η Άννα η Κωνσταντίνα και η Κατερίνα, στην Δ' ο Νικηφόρος, στην Ε' ο Γιώργος και στην ΣΤ' ο Στέλιος ο Δημήτρης και ο Δημήτρης..."

"Δανεική" δασκάλα 

Μπορεί να υπάρχουν χαμόγελα για τα παιδιά, όμως η ανησυχία για τους εκπαιδευτικούς υπάρχει. Οπως διαβάζουμε " Το σχολείο είναι μονοθέσιο, με ένα δάσκαλο και νηπιαγωγό.. Έγινε, βέβαια, κάποιο μπέρδεμα στην πλήρωση της θέσης του δασκάλου, τοποθετώντας δασκάλα (σ.σ. η δασκάλα ήρθε από τις Μέλανες) η οποία είναι σε άδεια τοκετού και πιάνει δουλειά τον Νοέμβριο.. Ύστερα από ενέργειες αρμοδίων και γονέων, ήρθε χθες στον αγιασμό η περσινή δασκάλα, με προϋπόθεση να καθίσει μια βδομάδα, όπως μας πληροφόρησαν... Αυτό, βέβαια, δεν ξέρω πώς μπορεί να γίνει... Μετά, τα παιδιά θα μείνουν χωρίς δασκάλα ; Εαν το σχολείο ήταν διθέσιο ή τριθέσιο, ενδεχομένως κάποιος να κάλυπτε το κενό, μέχρι τον ερχομό της δασκάλας τον Νοέμβριο.. Τώρα, είναι αδύνατον και πρέπει να επιληφθούν εκεί στην Δευτεροβάθμια, ώστε τα παιδιά να μην μείνουν χωρίς δάσκαλο... Πιστεύω, όλα θα κυλίσουν ομαλά.".

Εμείς να προσθέσουμε εδώ ότι σε επικοινωνία που είχαμε με την Μαρκέλλα Παραμυθιώτου, νέα Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, μας ανέφερε ότι "επιλογή μας ήταν να έχουμε όλα τα σχολεία ανοιχτά την πρώτη ημέρα, έστω και με μεταφορά δασκάλων. Ομως, αυτή η κίνηση δεν θα κρατήσει περισσότερο από μία εβδομάδα ή δέκα ημέρες. Οσες χρειαστεί για να έρθει ο αναπληρωτής... Το σχολείο δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει έτσι"...  Και δεχόμαστε την άποψή της... 

Και τέλος να προσθέσουμε την ευχή προς τα παιδιά όχι μόνο της Κορωνίδας (Κωμιακή) αλλά για όλους " Να ευχηθούμε καλή χρονιά και καλή πρόοδο στα παιδιά, στους δασκάλους και στους γονείς που κι αυτοί, εκτός από την καθημερινή φροντίδα των παιδιών τους, την περίοδο που είναι ανοικτά τα σχολεία, έχουν και τη ....σχολική φροντίδα..!!!"