Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠαιδείαΝάξος: Με δύο ακολουθίες και με μέτρα ... ασφαλείας ανοίγουν οι εκκλησίες

Νάξος: Με δύο ακολουθίες και με μέτρα … ασφαλείας ανοίγουν οι εκκλησίες

|

Τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας και με μέγιστο αριθμό ατόμων σε κάθε ναό, αναμένεται να επιστρέψουν οι πιστοί στις εκκλησιές από τη ερχόμενη Κυριακή, προκειμένου να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία και να κοινωνήσουν μετά από περίπου δύο μήνες. – Η «Κ» συνομίλησε με τους εφημερίους των ιερών Ναών Ζωοδόχου Πηγής, Παντανάσσης και Νικοδήμου και Νικολάου Πλανά, πόλεως Νάξου, κ. Απόστολο Βελώνη, Κωνσταντίνο Λιανό και Κωνσταντίνο Κύλη, αντίστοιχα, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα μέτρα που θα λάβουν κατά την τέλεση των θρησκευτικών εκδηλώσεων (Θείων Λειτουργιών και άλλων Μυστηρίων)…

Τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας και με μέγιστο αριθμό ατόμων σε κάθε ναό, αναμένεται να επιστρέψουν οι πιστοί στις εκκλησιές από αύριο Κυριακή 17 Μαϊου, προκειμένου να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία και να κοινωνήσουν μετά από περίπου δύο μήνες. Αυτά προβλέπονται μεταξύ άλλων, στα μέτρα που ανακοίνωσε προ τριών ημερών η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατά τη συνεδρίασή της, η οποία πραγματοποιήθηκε με αυστηρούς κανόνες υγιεινής και τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας. Μάλιστα, στη Νάξο και τη Πάρο μετά την σχετική απόφαση του Μητροπολίτη Παροναξίας κκ Καλλινίκου στους μεγάλους ενοριακούς Ναούς (όπου έχουμε δύο ιερείς) θα πραγματοποιηθούν διπλές Θείες Λειτουργίες… Να σημειώσουμε ότι στη πρώτη μόνο θα έχουμε την Ακολουθία του Ορθρου και στη δεύτερη (με μισή ώρα διαφορά η μία από την άλλη) θα έχουμε κατευθείαν τη Θεία Λειτουργία… 

Του Γιάννη Βλαχάκη (εφημερίδα Κυκλάδικη) 

img_8371.jpg

Οι εφημέριοι τριών ιερών ναών της πόλεως Νάξου…

Η «Κ» συνομίλησε με τους εφημερίους των ιερών Ναών Ζωοδόχου Πηγής, Παντανάσσης και Νικοδήμου και Νικολάου Πλανά, πόλεως Νάξου, κ. Απόστολο Βελώνη, Κωνσταντίνο Λιανό και Κωνσταντίνο Κύλη, αντίστοιχα, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα μέτρα που θα λάβουν κατά την τέλεση των θρησκευτικών εκδηλώσεων (Θείων Λειτουργιών και άλλων Μυστηρίων)…

Να, τι μας είπαν:

π. Απόστολος Βελώνης, εφημέριος Ι.Ν.Ζωοδόχου Πηγής

“Η Θεία Λειτουργία της προσεχούς Κυριακής θα τελεσθεί κανονικά. Στο εσωτερικό του ναού, εμείς θα έχουμε τοποθετήσει κορδέλες, ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις. Ξέρετε, το πώς διαρρυθμίζεις το εσωτερικό ενός ναού εξαρτάται από πολλές παραμέτρους.

Εμείς, στον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου, που έχει εμβαδόν 613,55 τ.μ., έχουμε συγκεκριμένο χωροταξικό εντός του ναού. Γι’ αυτό και προτιμήσαμε με κορδέλες να δημιουργήσουμε τις αποστάσεις εκείνες που ενδείκνυνται μεταξύ των πιστών για την ασφάλειά τους.

Από αντισηπτικά και άλλα απολυμαντικά είμαστε υπερπλήρεις. Θα υπάρχουν παντού για την απολύμανση των χεριών.

Για την θεία Ευχαριστία που γίνεται πολύς λόγος από κάποιους που δεν είναι πολύ κοντά στην Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία θα ήθελα να πω ένα πράγμα: Πουθενά και ποτέ στον Κόσμο, δεν ασθένησε κάποιος που έλαβε την θεία Ευχαριστία. Πουθενά. Σε κανένα βιβλίο δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο.

Όταν μεταλαμβάνει κανείς την θεία Χάρη, πώς είναι δυνατόν να νοσήσει.

Θα ήθελα τέλος να αναφέρω ότι αρκετά που αφορούν στον τρόπο λειτουργία των ιερών ναών στο εξής θα κριθούν το ερχόμενο Σάββατο κατά την διάρκεια της πραγματοποιήσεως της Ιερατικής Συνάξεως στα γραφεία της Ι.Μ.Παροναξίας. Και κάτι τελευταίο, που δεν αφορά στο σημερινό θέμα μας. Αυτήν την εποχή, εκτός όλων των άλλων, καταγίνομαι και με την αποκατάσταση του Ι.Ν.Αγίου Νικολάου Μητροπόλεως Νάξου.

59334922_290852325150946_8489274263822401536_n.jpg

π. Κωνσταντίνος Λιανός, εφημέριος Ι.Ν.Παντανάσσης

“Έχουμε αριθμήσει όλα τα καθίσματα. Με βάση τις υποδείξεις των αρμοδίων και της Εκκλησίας μας σε κάθε ναό δεν επιτρέπεται να συναθροίζονται περισσότεροι από 50 πιστοί. Εμείς, στον ιερό ναό Παντανάσσης έχουμε αριθμήσει 45 καθίσματα για λόγους απόλυτης ασφάλειας. Βεβαίως, όπως γνωρίζετε άλλωστε, υπάρχει και η βεράντα που βλέπει στο λιμάνι του νησιού μας, όπου κάθε Κυριακή κατά τους καλοκαιρινούς ιδίως μήνες συνηθίζουν οι πιστοί να παρακολουθούν την Θεία λειτουργία. Και υπάρχει και η αυλή της εκκλησίας μας, απ’ όπου θα μπορούν όσοι επιθυμούν να ακούν την Θεία Λειτουργία.

Όλα τα Μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού, όμως επειδή θα υπάρχουν τα μεγάφωνα στους εξωτερικούς χώρους, κάθε πιστός θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί την τέλεσή τους.

Στο είσοδο θα υπάρχει πάντα οινόπνευμα για την απολύμανση των χεριών.

Σε ό,τι αφορά στην θεία Ευχαριστία αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει αυτό το Μυστήριο. Ουδείς ασθένησε ποτέ από την Αγία Κοινωνία.

Στα 53 συναπτά έτη που ιερουργώ αυτό που συμβαίνει στις μέρες μας δεν το έχω ξανά ζήσει. Είναι κάτι που όλοι μας το ζούμε για πρώτη φορά. Όμως, με την βοήθεια του Θεού θα ξεπεράσουμε και αυτόν τον σκόπελο.

Τα εκατομμύρια των πιστών σε όλο τον κόσμο σέβονται και τηρούν ευλαβικά τις υποδείξεις της Εκκλησίας. Και αυτό είναι το καλύτερο, διότι μόνο όταν ο άνθρωπος σέβεται τον συνάνθρωπό του, αυτές οι πανδημίες περιορίζονται στο ελάχιστο, για να μη πω ότι εκλείπουν οριστικά.

Το προσεχές Σάββατο θα έχουμε την πραγματοποίηση Ιερατικής Συνάξεως, κατόπιν αποφάσεως του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου μας, κ. Καλλινίκου στα γραφεία της ιεράς μητροπόλεώς μας. Εκεί, θα υπάρξει για όλους τους ιερείς η σχετική με την λήψη και εφαρμογή των νέων μέτρων με βάση τα οποία θα πραγματοποιείται η Θεία λειτουργία στους ναούς.     

Κλείνοντας, να αναφέρω ότι ο κόσμος δικαιολογημένα έχει φοβηθεί με όλα όσα ακούει καθημερινά για την ασθένεια του κορωνοϊού. Όμως, η συμμετοχή του στις θρησκευτικές εκδηλώσεις ήταν, είναι και θα εξακολουθήσει να είναι αθρόα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις μεταξύ μας, για λόγους ασφαλείας”.

 

97139925_564066224530202_3604711986484477952_n.jpg

π. Κωνσταντίνος Κύλης, εφημέριος Ι.Ν.Αγίων Νικοδήμου και Νικολάου Πλανά

“Έχουμε λάβει κι εμείς τα μέτρα μας για την προστασία των πιστών. Τα καθίσματα απέχουν 1,5 μ. το ένα από το άλλο.

Χώρος υπάρχει μέσα στον ιερό ναό, όμως τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν σε όλους τους ναούς, σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας μας, είναι συγκεκριμένα.

Σε κανένα ναό, όσο μεγάλος και να είναι, απαγορεύεται να συναθροίζονται έστω κι αν υπάρχει απόσταση ασφαλείας, πάνω από 50 πιστοί.

Εξωτερικά θα τοποθετηθούν καρέκλες για όσους δεν θα μπορέσουν να εισέλθουν στον ιερό ναό. Την ίδια ώρα τα μεγάφωνα θα μεταδίδουν στους πέριξ του ναού χώρους της Θεία λειτουργία.

Στον ναό μας υπάρχουν δύο είσοδοι. Η μία θα λειτουργεί ως «είσοδος» και η άλλη ως «έξοδος».

Την προσεχή Κυριακή θα τελέσουμε δύο Θείες Λειτουργίες. Η πρώτη θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 10 και η δεύτερη θα ξεκινήσει στις 10:10’…

Ο ιερός ναός των Αγίων Νικοδήμου και Νικολάου Πλανά είναι ανοικτός καθημερινά από τις 11 το πρωί έως τη 1 μετά από το μεσημέρι. Και από τις 5 το απόγευμα έως τις 7. Και αυτό για να έχουν την δυνατότητα όσοι θέλουν να ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν να εισέλθουν στον ναό.

Ασφαλή συμπεράσματα για το πώς πρέπει να λειτουργήσουμε την αμέσως επόμενη Κυριακή, θα μπορέσουμε να εξάγουμε μετά τις λειτουργίες που θα τελεσθούν την προσεχή Κυριακή. Οι διορθώσεις που θα πρέπει να γίνουν, θα γίνουν. Βέβαια, να πω ότι ενημέρωση θα έχουμε το προσεχές Σάββατο από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικο, στο πλαίσιο Ιερατική Συνάξεως, που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Ι.Μ. Παροναξίας.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να πω ότι κάποιες ημέρες της εβδομάδας τελούνται λειτουργίες με βάση το εορτολόγιο της Εκκλησίας μας, στην διάρκεια των οποίων μπορεί ένας πιστός που αντιμετωπίζει κάποια χρόνια προβλήματα με την υγεία του και ως εκ τούτου πρέπει να αποφεύγει τις συναθροίσεις, να έρθει και προσευχηθεί.

Και κάτι για την θεία Ευχαριστία.

Στα 27 χρόνια που ιερουργώ σε αυτόν τον ναό που είναι δίπλα στο νοσοκομείο μας, έχω κοινωνήσει χιλιάδες πιστούς. Και βέβαια έχουνε μεταλάβει χιλιάδες πιστοί που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο μας. Λοιπόν, αυτό που έχω να πω είναι ότι ουδέποτε ασθένησε κάποιος ο οποίος έλαβε αυτό το ΦΑΡΜΑΚΟ ΖΩΗΣ, το ΣΩΜΑ και το ΑΙΜΑ του Χριστού, που είναι η θεία Ευχαριστία”.

kat-ekkl.jpg

Δύο λειτουργίες αύριο Κυριακή 

Ενημερώνουμε τούς ευλαβείς Χριστιανούς ότι από την Κυριακή 17 Μαΐου 2020, λόγω των περιοριστικών μέτρων δια την αποφυγή διασποράς τού νέου κορονοϊού (Φ.Ε.Κ. 1816/Τ. Β’/12.05.2020) και σύμφωνα με τις οδηγίες τής Ιεράς Συνόδου τής Εκκλησίας τής Ελλάδος (Εγκύκλιος 3021/13.05.2020), στον Ιερό Μητροπολιτικό μας Ναό θα τελούνται ΔΥΟ (2) Θείες Λειτουργίες κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:

1) Α΄ Θεία Λειτουργία (μετά Όρθρου): 7.00 π.μ. με 9.45 π.μ..

2) Β΄ Θεία Λειτουργία (άνευ Όρθρου): 10.15 π.μ. με 11.30 π.μ. .

Ο μέγιστος αριθμός πιστών που μπορούν να παραμείνουν εντός του Ναού είναι 50 άτομα. Εφόσον συμπληρωθεί ο αριθμός αυτός, θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης και από τον προαύλειο χώρο τού Ιερού Ναού αφού θα λειτουργούν τα ηχεία στα προπύλαια, τηρουμένων των απαραίτητων αποστάσεων.

Παρακαλούνται οι ευπαθείς ομάδες όπως αποφύγουν για καθαρά προληπτικούς λόγους, την συμμετοχή τους στις Ακολουθίες, τις οποίες μπορούν να παρακολουθούν από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό τής Ιεράς μας Μητροπόλεως (Παροναξία FM, 92.3).

Η χρήση τής προστατευτικής μάσκας συνίσταται χωρίς να είναι υποχρεωτική.

Εκ του Ιερού Ναού

Υ.Γ.
α) Εννοείται ότι και οι εκτός του Ιερού Ναού πιστοί μπορούν να μετέχουν στη Θεία Κοινωνία.
β) Ο παραπάνω τρόπος λειτουργίας του Ιερού Ναού είναι μέχρι τις 5 Ιουνίου οπότε θα υπάρξει νέα ανακοίνωση!

 

img_8365.jpg

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν