Νάξος: Με ..υγιεινή διατροφή η έναρξη της θεματικής εβδομάδας για το 1ο Γυμνάσιο

Θεματική εβδομάδα για το 1ο Γυμνάσιο Νάξου και η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα των δράσεων όσον αφορά τη θεματολογία «Σώμα και Ταυτότητα» είναι γεμάτο… Θα έχει διάρκεια έως την 30η Μαρτίου και με βάση το πρόγραμμα θα οργανωθούν και θα αναπτυχθούν δραστηριότητες σχετικές και με τους τέσσερις  προβλεπόμενους άξονες (Διατροφή και ποιότητα Ζωής, Πρόληψη  Εθισμού και Εξαρτήσεων, Έμφυλες Ταυτότητες,  Κυκλοφοριακή Αγωγή – Οδική Ασφάλεια).

Για την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων χρησιμοποιήθηκε ένα ευρύ σύνολο μεθόδων, δηλαδή:

# αξιοποίηση κειμένων, οπτικοακουστικού υλικού και εκπαιδευτικού λογισμικού σε συνδυασμό με σχέδια εργασίας

# υλοποίηση διαφόρων δημιουργικών και βιωματικών δραστηριοτήτων, όπως δημιουργία πολυτροπικών κειμένων / αφισών / κόμικς, ημερήσιων προγραμμάτων, ερωτηματολογίων, ζωγραφικών συνθέσεων, επίλυση προβλημάτων, (διαδραστικά) παιχνίδια, παρασκευή υγιεινών εδεσμάτων, προβολή ταινιών και οργάνωση συζητήσεων.

Επιπλέον,  θα προσκληθούν στο σχολείο

# εκπαιδευτές και Αρχιμάγειρες του ΔΙΕΚ Νάξου παρουσιάζοντας στους μαθητές προτάσεις για υγιεινό κολατσιό που  εύκολα και οικονομικά θα προετοιμάζουν μόνοι τους στο σπίτι.

# εκπρόσωποι (ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί )του ΚΕΔΔΥ Νάξου προβάλλοντας ταινίες και συζητώντας  με τους μαθητές για τη διαφορετικότητα  και την αποδοχή των ατόμων με ιδιαιτερότητα.

# εκπρόσωπος του Αστυνομικού Τμήματος Νάξου για την ενημέρωση των μαθητών πάνω σε θέματα Κυκλοφοριακής Αγωγής

# εκπρόσωπος (οδοντίατρος) του Νοσοκομείου Νάξου, ο οποίος  θα ενημερώσει  τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς σε θέματα διατροφής και στοματικής υγείας

# ψυχολόγος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ», η οποία θα οργανώσει  βιωματικά εργαστήρια σε θέματα πρόληψης εξαρτήσεων.

Παράλληλα, γιατροί του Νοσοκομείου Νάξου και εκπρόσωποι του ΕΚΑΒ για παρουσίαση τρόπων αντιμετώπισης επιληπτικών κρίσεων και τρόπων παροχής πρώτων βοηθειών στο σχολείο.

# Δάσκαλος μαθήματος τένις για επίδειξη  του αθλήματος της αντισφαίρισης (τένις)

Και τέλος Ιερέας μιλώντας στους μαθητές  με θέμα «Ο Σταυρός και η Ανάσταση στη σύγχρονη εποχή»

Μέσω των παραπάνω δράσεων τα μέλη της σχολικής κοινότητας θα  ενημερωθούν  και ευαισθητοποιηθούν , σε ικανοποιητικό βαθμό  με μια όσο το δυνατόν ολιστική προσέγγιση, σχετικά με τα ζητήματα που τίθενται  στο πλαίσιο της Θεματικής Εβδομάδας.

Πρεμιέρα με …κολατσιό

Και όπως είναι λογικό η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται. Και τι χρειάζεται; Ένα καλό και υγιεινό πρωινό και κολατσιό. Και οι ιδανικοί καθηγητές δεν είναι άλλοι από τους εκπαιδευτές και μαθητές του ΔΙΕΚ Νάξου, οι οποίοι προσκλήθηκαν και παρουσίασαν στους μαθητές του Γυμνασίου προτάσεις για υγιεινό κολατσιό που εύκολα και γρήγορα θα προετοιμάσουν μόνοι τους στο σπίτι. Μέσα από συζήτηση  ενημερώθηκαν για σάντουιτς, υπερτροφές , μπάρες δημητριακών και θρεπτικά- υγιεινά γλυκά . Δοκίμασαν μπάρα δημητριακών , μάντεψαν τα υλικά της και έμαθαν την θρεπτική της αξία.

Συμμετείχαν οι εκπαιδευτές: Δημήτρης (Τάκης) Γιαννακής, Γιώργος Κουρμπελής και οι καταρτιζόμενοι  του Δ’ εξαμήνου της ειδικότητας  Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (chef) :  Μαριμήνα Γαλατερού, Μαργαρίτα Κονδύλη, Μιχάλης Μάλαμας, Ειρήνη Μαργαρίτη, Γαλανή Μπαρδάνη και Μαρία Φουτάκογλου.

Επίσης, προσκλήθηκαν εκπρόσωποι  του ΚΕΔΔΥ Νάξου , η ψυχολόγος Στέλλα Λακκοβικιώτη και η κοινωνική λειτουργός Ιωάννα Λιζάρδου οι οποίες απασχόλησαν τους μαθητές κατά τάξη ως εξής:

Α’ Τάξη

Παρουσίαση με τίτλο «Γιατί δεν είμαι σαν τους άλλους;» -συζήτηση για την διαφορετικότητα (Στέλλα Λακκοβικιώτη)

Παρουσίαση με τίτλο «Αναπηρία : Νομίζεις ότι δεν σε αφορά;» (Ιωάννα Λιζάρδου)

Β’ Τάξη

Προβολή ταινίας «Το Θαύμα»  και συζήτηση για τη διαφορετικότητα

Συντονιστές : Στέλλα Λακκοβικιώτη, Ιωάννα Λιζάρδου

Γ’ Τάξη

Προβολή αποσπάσματος από την ταινία « Θαύμα» και  συζήτηση για την αναπηρία , τη διαφορετικότητα και την αποδοχή των ατόμων με ιδιαιτερότητα.

Συντονιστές :  Στέλλα Λακκοβικιώτη, Ιωάννα Λιζάρδου

Με πληροφορίες από το blog του 1ου Γυμνασίου Νάξου

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News