Νάξος: Να ολοκληρωθούν άμεσα όλες οι εργασίες όσον αφορά τις παλιές τουαλέτες στο σχολείο Απεράθου

ΠΡΟΣ ΑΠΕΡΑΘΙΤΕΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ.

ΤΟ ΔΑΠΕΔΟ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΤΟΥΑΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΥ, ΕΓΚΥΜΟΝΕΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ, ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΕΜΕΛΑ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΤΩΝ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΩΝ.

Αφού κτίσθηκαν οι καινούργιες τουαλέτες και κόλλησαν ως προσθήκη πάνω στους τοίχους του σχολείου στην πίσω αυλή του αλλοιώνοντας το Αρχικό Αισθητικό του Πρότυπο, κατεδαφίστηκαν οι παλαιές στην μπροστινή αυλή του, όπως όριζε η ΑΔΕΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ αυτού του έργου και πιθανόν και η μελέτη του.
Όταν λέω κατεδαφίστηκαν, εννοώ ότι γκρεμίστηκαν η στέγη, ο βόρειος, ο ανατολικός και ο δυτικός τοίχος αυτών.

Παρέμεινε, προσωρινά πιστεύω, ο νότιος τοίχος τους που συνορεύει με το παρακείμενο οικόπεδο του Μπούφου, το οποίο είναι κατά πολύ υπερυψωμένο του δαπέδου της αυλής του σχολείου, για να συγκρατεί τα χώματα ώστε να μην πέφτουν σ’ αυτήν, αν έχει βέβαια την πρέπουσα αντοχή.

Από τις παλαιές τουαλέτες παρέμειναν επίσης, το στρωμένο με πλακάκια δάπεδό τους που είναι μια προέκταση της αυλής του σχολείου στην ίδια επιφάνεια περίπου, και ότι άλλο υπάρχει κάτω από αυτό το δάπεδο που εύχομαι να μην εγκυμονεί και άλλους κινδύνους ακόμα και για την υγιεινή του χώρου και των παιδιών.

Μετά την κατεδάφιση τους είχαν τοποθετηθεί δυο τρεις ξύλινες παλέτες με κόκκινες πλαστικές κορδέλες σήμανσης κινδύνου, για να μην παίζουν τα παιδιά πάνω στα γλιστερά πλακάκια και χτυπήσουν πάνω στις πολύ μυτερές γωνιές του υπερυψωμένου δαπέδου που καραδοκούν εκεί σαν μαχαίρια.

Όμως ύστερα από λίγες μέρες οι παλέτες έπεσαν γιατί ήταν πρόχειρα βαλμένες, οι κόκκινες προειδοποιητικές κορδέλες για τον κίνδυνο έφυγαν, και τα παιδιά παρά την επιτήρηση των δασκάλων εισέρχονται σ’ αυτόν τον χώρο και παίζουν κατά τα διαλλείματα, με μεγάλο κίνδυνο να πέσουν και να χτυπήσουν.
Φυσικά παντού μπορεί να πέσει και να χτυπήσει ένα παιδί.

Όμως το Σχολείο είναι ένας δημόσιος χώρος που στέλνουμε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας να μάθουν γράμματα, και κατά τα διαλλείματα να παίζουν μέσα σ’ αυτήν την αυλή αντιμετωπίζοντας όσο το δυνατόν λιγότερους κινδύνους.

Οφείλει λοιπόν ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να ολοκληρώσει τις εργασίες κατεδαφίσεως και αποκατάστασης απολύμανσης του χώρου των παλαιών τουαλετών που ο ίδιος με εργάτες του πραγματοποίησε (!!!),παρά το ότι υπήρχε ενιαία άδεια, πριν συμβεί κάποιο ατύχημα στα γλιστερά πλακάκια για το οποίο και θα φέρει ευθύνη.

Θα πρέπει δηλαδή να απομακρύνει άμεσα το δάπεδο, τις ενδό- υπό- δαπέδιες εγκαταστάσεις αποχέτευσης, και κάποιον βόθρο που ενδέχεται να υπάρχει κάτω από αυτό, και αφού κάνει απολύμανση του χώρου, να βάλλει κατάλληλο υλικό δαπέδου αυλής σχολείου, που να εγκυμονεί τους λιγότερους ή και καθόλου κινδύνους σε περίπτωση πτώσης παιδιού κατά την ώρα του διαλλείματος.
Υπεύθυνος για την ορθή εκτέλεση του έργου «Κατασκευή νέων και κατεδάφιση παλαιών τουαλετών του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Απειράνθου» σύμφωνα με τη σύμβαση είναι ο εργολάβος, εκτός αν δεν περιλαμβάνονταν και η κατεδάφιση των παλαιών τουαλετών, που προβλέπεται όμως στην ΑΔΕΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ των νέων.

Υπεύθυνος επίσης για την ορθή επίβλεψη της ΑΔΕΙΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ, είναι ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, που θα πρέπει να εξετάσει επίσης αν για την κατασκευή των νέων τουαλετών τηρήθηκαν και οι όροι που έθεσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων / Τμήμα Β. και Μ. Α.Χ.Μ. Α.Ε. και Μ. σύμφωνα με την υπ αρ. πρωτ. 1598/ 28-04-2014 (ΑΔΑ :ΒΙ09Γ-ΚΛΨ).
Υπεύθυνοι επίσης για την ορθή εκτέλεση του έργου, θα είναι ο επιβλέπων αυτού και η επιτροπή παραλαβής του από το Δήμο που πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους όλα τα παραπάνω.

Τέλος δε, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων θα πρέπει να πιέσει τους αρμοδίους, όπως ο Σύλλογος Διδασκόντων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Απειράνθου, προκειμένου να ολοκληρωθούν κατά τέτοιο τρόπο οι εργασίες κατεδάφισης των παλαιών τουαλετών του σχολείου, ώστε να μην εγκυμονούν κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την υγεία των μαθητών που παίζουν ανέμελα κατά τα διαλλείματα και στον χώρο των παλαιών τουαλετών. 

Ιωάννης Φλώρου Μπαρδάνης = Σκανιάς Νάξος.
Απείρανθος > Απεράθου : 15-03-2018, 10:41 πμ

Περισσότερες φωτογραφίες στην προσωπική ιστοσελίδα του Ιωάννη Φλώριου Μπαρδάνη 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News