Νάξος - Ονοματολογικό Συνέδριο: "Ευχαριστώ" και η δωρεά του Ιωάννη Κ. Προμπονά στην Ονοματολογική Εταιρεία

".... Εξαιρετικά σημαντική, άκρως τιμητική για την Εταιρεία μας και ενδεικτική, κατά τη γνώμη μου, του ενθουσιασμού με τον οποίο ο κ. Προμπονάς αγκάλιασε το Συνέδριο είναι η ιδιόχειρη επιστολή που απέστειλε στον συμπατριώτη του και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου αλλά και του Δ.Σ. της ΕΟΕ κ. Μ. Σέργη, λίγες μέρες πριν από την πραγματοποίηση αυτού, στην οποία -αφού εκφράζει τις ευχαριστίες του για την πρωτοβουλία της Εταιρείας μας να του αφιερώσει το 7ο Πανελλήνιο Ονοματολογικό Συνέδριο- ανακοινώνει την ιστορική απόφασή του να δωρίσει στην Ελληνική Ονοματολογική Εταιρεία το Αρχείο του με τίτλο «Τοπωνύμια του Αιγαίου», τα οποία συνέλεγε επί μισό και πλέον αιώνα, από τα φοιτητικά του χρόνια (1959-1964), και αποτελούν έναν πραγματικά αμύθητο ονοματολογικό, γλωσσολογικό και γενικότερα επιστημονικό «θησαυρό» για την Ελλάδα. Παράλληλα, ανακοινώνει την απόφασή του να διαθέσει 50 τόμους από το βιβλίο του «Σύντομος Εισαγωγή εις την Μυκηναϊκήν Φιλολογίαν» σε καθέναν από τους ομιλητές του Συνεδρίου...."

Μέρος από την επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας, Ξενοφών Τζαβάρας, μετά από αίτημα της ιστοσελίδας μας (naxospress.gr) ως αποτίμηση του 7ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στη Νάξο, το τριήμερο 1-3 Οκτωβρίου. Ενός συνεδρίου που έγινε με την αρωγή του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, είχε ως θέμα «Ονοματολογικά Νάξου & Μικρών Κυκλάδων»  και ήταν αφιερωμένο στον Ομότιμο Καθηγητή του Παν/μίου Αθηνών κ. Ι.Κ. Προμπονά. Μάλιστα, μέσα από τον απολογισμό αυτό έχουμε την αποκάλυψη για τη δωρεά που έκανε ο Ναξιώτης καθηγητής, ενώ έχουμε και την αιτιολογία της "απουσίας" του κου Προμπονά από το συνέδριο... Οπως και την ιδιόχειρη επιστολή του έστειλε ο κος Προμπονάς προς τους συνέδρους, που όμως έφτασε με καθυστέρηση ελέω ταχυδρομείου και λάθος διεύθυνσης... Συμβαίνουν αυτά έτσι κι αλλιώς... 

Ας δούμε όμως τι αναφέρει στην επιστολή του ο κος Τζαβάρας... 

Με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών του 7ου Πανελλήνιου Ονοματολογικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στη Χώρα της Νάξου και συγκεκριμένα στον Ι.Ν. Αγίου Νικοδήμου κατά το τριήμερο 1-3 Οκτωβρίου, αισθάνομαι, εκ μέρους του Δ.Σ. της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας που είχε την πρωτοβουλία και την κύρια ευθύνη για την υλοποίησή του, να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσοι συνέβαλαν περισσότερο ή λιγότερο στην πανθομολογούμενη επιτυχία του, σε πείσμα των δύσκολων και πρωτόγνωρων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού και τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Συγκεκριμένα, εγκάρδιες και ειλικρινείς ευχαριστίες οφείλονται

Στην Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας, και συγκεκριμένα στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Καλλίνικο, για την παραχώρηση της όμορφης αίθουσας του υπογείου ναού του Αγ. Νικοδήμου, καθώς και των μικρογευμάτων που προσφέρθηκαν στους συνέδρους κατά τη διάρκεια των εργασιών. Εξάλλου αποτελεί ξεχωριστή χαρά για όλους μας το ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός με τον οποίο ο Σεβασμιώτατος παρακολουθούσε τις ανακοινώσεις της εναρκτήριας συνεδρίας, όπως αντικατοπτρίζεται από την εποικοδομητική συμμετοχή του κατά τη σχετική συζήτηση που ακολούθησε.

Στον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και ιδιαίτερα στον Δήμαρχο κ. Δ. Λιανό αλλά και τον αντιδήμαρχο κ. Ευ. Κατσαρά, για τη διάθεση της υλικοτεχνικής υποδομής, την τεχνική υποστήριξη του συνεδρίου και την εν γένει ευγενική φιλοξενία που επιφύλαξε στους συνέδρους. 

tsav.jpg

Ξεχωριστή μνεία αισθάνομαι την ανάγκη να κάνω στους εργαζόμενους στον Δήμο και ιδιαίτερα στην κ. Σ. Κάγκανη, με την οποία το Δ.Σ. της ΕΟΕ είχε συχνή και στενή συνεργασία κατά τους τελευταίους μήνες, για τον υπερκερασμό των όποιων προβλημάτων, καθώς και στους υπεύθυνους της τεχνικής υποστήριξης του συνεδρίου, που ήταν δίπλα μας καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών του, διευκολύνοντας πολλαπλά τους συνέδρους, τόσο στην παρουσίαση των εργασιών τους όσο και στη συμμετοχή ορισμένων εξ αποστάσεως λόγω της πανδημίας.

Στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.) Νάξου, και συγκεκριμένα στον Πρόεδρό της κ. Καπούνη, για το δείπνο που ευγενικά παρέθεσε στους συνέδρους. Στην Ομοσπονδία Ναξιακών Σωματείων (Ο.ΝΑ.Σ.), και συγκεκριμένα στον Πρόεδρό της κ. Καλαϊτζή, για την κάλυψη των εξόδων της όμορφης περιήγησης των συνέδρων στη Νάξο κατά την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου, στο πλαίσιο της οποίας είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε περαιτέρω εκ του σύνεγγυς και να εκτιμήσουμε πτυχές του πλούσιου ναξιακού πολιτισμού.

Στην Εταιρεία Κυκλαδικού Τύπου (Ε.ΚΥ.Τ.), και συγκεκριμένα στον Πρόεδρό της κ. Μαγκανιώτη, για τη χορήγηση ενός σημαντικού ποσού (500€) για την έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου, τα οποία αναμένεται να δημοσιευθούν στον 24ο τόμο του περιοδικού «Ονόματα» της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας, αμέσως μετά τη δημοσίευση του αφιερωματικού τόμου στον πολυγραφότατο, χαλκέντερο Έλληνα Γλωσσολόγο Ν. Κοντοσόπουλο, που υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας μας. Ο Ν. Κοντοσόπουλος υπηρέτησε σεμνά και ουσιαστικά την ΕΟΕ όχι μόνο μέσα από τις πολυάριθμες γλωσσολογικές και ονοματολογικές του μελέτες αλλά και από τη συμμετοχή του στο Δ.Σ.

Στους Συνέδρους που έλαβαν μέρος είτε (στη συντριπτική τους πλειοψηφία) διά ζώσης είτε εξ αποστάσεως στο Συνέδριο -επειδή δεν κατέστη δυνατή η προσέλευσή τους-, όχι μόνο για τη συμμετοχή τους σε αυτό παρά τις αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες αλλά και για το υψηλό επίπεδο των ονοματολογικών επιστημονικών εργασιών και της επαρκούς υποστήριξης αυτών, καθώς και για το μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξαν κατά τη διάρκεια των έντονων και εποικοδομητικών συζητήσεων που ακολουθούσαν την κάθε συνεδρία, γεγονός καθόλου δεδομένο για ένα συνέδριο.

Πάνω από όλους, ωστόσο, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον σεβαστό μας κ. Ιωάννη Προμπονά, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Πρόεδρο της Εταιρείας μας, όχι μόνο για το γεγονός ότι αποδέχθηκε την πρόταση του Δ.Σ. να αφιερωθεί το εν λόγω Συνέδριο σε αυτόν αλλά και για τα συγκινητικά και τιμητικά για όλους μας σχόλια που μας επιφύλαξε σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του κατά την τελευταία ημέρα, όταν και μας εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τις εργασίες και το περιεχόμενο του Συνεδρίου, το οποίο μας αποκάλυψε ότι παρακολούθησε ολόκληρο σε απευθείας μετάδοση από την ιστοσελίδα του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.

Λυπούμαστε ειλικρινά που, παρά τις ευγενικές παροτρύνσεις μας, δεν κατάφερε να βρίσκεται μαζί μας. Προσωπικά δεν μπορώ να ξεχάσω ότι μέσω εκείνου γνώρισα την ύπαρξη της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας (καθώς και της επιστήμης της Ονοματολογίας εν γένει) και έγινα μέλος της στη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων ούτε να λησμονήσω ότι χάρη στις άοκνες προσπάθειές του η Εταιρεία μας κατάφερε να σταθεί ‘όρθια’ και έτσι να παραδοθεί στις επόμενες γενιές.

epistoli.jpg

Τέλος, εξαιρετικά σημαντική, άκρως τιμητική για την Εταιρεία μας και ενδεικτική, κατά τη γνώμη μου, του ενθουσιασμού με τον οποίο ο κ. Προμπονάς αγκάλιασε το Συνέδριο είναι η ιδιόχειρη επιστολή που απέστειλε στον συμπατριώτη του και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου αλλά και του Δ.Σ. της ΕΟΕ κ. Μ. Σέργη, λίγες μέρες πριν από την πραγματοποίηση αυτού, στην οποία -αφού εκφράζει τις ευχαριστίες του για την πρωτοβουλία της Εταιρείας μας να του αφιερώσει το 7ο Πανελλήνιο Ονοματολογικό Συνέδριο- ανακοινώνει την ιστορική απόφασή του να δωρίσει στην Ελληνική Ονοματολογική Εταιρεία το Αρχείο του με τίτλο «Τοπωνύμια του Αιγαίου», τα οποία συνέλεγε επί μισό και πλέον αιώνα, από τα φοιτητικά του χρόνια (1959-1964), και αποτελούν έναν πραγματικά αμύθητο ονοματολογικό, γλωσσολογικό και γενικότερα επιστημονικό «θησαυρό» για την Ελλάδα.

Παράλληλα, ανακοινώνει την απόφασή του να διαθέσει 50 τόμους από το βιβλίο του «Σύντομος Εισαγωγή εις την Μυκηναϊκήν Φιλολογίαν» σε καθέναν από τους ομιλητές του Συνεδρίου. Η Ελληνική Ονοματολογική Εταιρεία θα μεταβεί με την πρώτη ευκαιρία στην κατοικία του κ. Προμπονά προκειμένου να παραλάβει με τη δέουσα προσοχή το σύνολο των σχετικών κιβωτίων και θα αναλάβει την ευθύνη της βέλτιστης δυνατής ερευνητικής και επιστημονικής αξιοποίησής τους.

Δυστυχώς, η επιστολή του κ. Προμπονά προς τον Μ. Σέργη απεστάλη στη διεύθυνση της κατοικίας του δεύτερου στην Αθήνα, για τον λόγο αυτόν δεν κατέστη δυνατή η ανάγνωσή της κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνεδρίας.

Ασφαλώς ένα επιστημονικό συνέδριο υβριδικής μορφής όπως αυτό, το οποίο πραγματοποιείται κάτω από δύσκολες και εν πολλοίς πρωτόγνωρες συνθήκες (θα πρέπει να σημειωθεί ότι βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων στο συνέδριο -εφόσον αυτό, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν κατά την παραπάνω χρονική περίοδο, δεν ήταν εφικτό για τεχνικούς λόγους να πραγματοποιηθεί σε ανοιχτό χώρο- μπορούσαν να προσέλθουν μόνο σύνεδροι που διέθεταν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης και απαγορευόταν η προσέλευση κοινού) είναι αναμενόμενο να βρεθεί αντιμέτωπο με πολλές τεχνικές δυσκολίες, οι οποίες ωστόσο αντιμετωπίστηκαν με απόλυτη επιτυχία από την Οργανωτική Επιτροπή και τα μέλη της τεχνικής υποστήριξης του Συνεδρίου.

Για τον λόγο αυτό εξάλλου το Δ.Σ. της Εταιρείας μας, όταν εκ των πραγμάτων αποφάσισε τη διεξαγωγή του σε κλειστό χώρο, πράγμα που θα είχε ως αποτέλεσμα -όπως αναφέρθηκε- τον αποκλεισμό από αυτό όσων δεν είχαν την ιδιότητα του συνέδρου, ομόφωνα αποδέχθηκε την πρόταση του Δήμου να παρουσιαστούν οι εργασίες του διαδικτυακά, προκειμένου να έχει ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό όποιος δεν κατάφερε να προσέλθει λόγω της πανδημίας. Ο σχετικός σύνδεσμος εξάλλου υπάρχει ακόμα και τώρα στη σχετική ιστοσελίδα του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, ώστε όποιος - Νάξιος, επιστήμονας, κ.λπ.- επιθυμεί, να παρακολουθήσει έστω και εκ των υστέρων και να κρίνει το περιεχόμενο των εργασιών του και της πλούσιας συζήτησης που ακολούθησε.

Με αισθήματα ειλικρινούς εκτίμησης

Ξενοφών Τζαβάρας Δρ Γλωσσολογίας, Πρόεδρος Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News