Νάξος - Σύλλογος Φιλωτιτών: Ομιλία για τις παραμάνες και νταντάδες του Φιλωτίου

Φιλώτι

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου συνεχίζει με επιτυχία τις θερινές του εκδηλώσεις. Σήμερα στην πλατεία του Λαχαναριού στο Φιλώτι, στις 20:30 η δικηγόρος και συγγραφέας Μαρία Ψαρρά – Λιανοπούλου θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα: “Οι Παραμάνες-Νταντάδες της Νάξου και η συμβολή τους στην οικογενειακή οικονομία, την παιδαγωγία και την υγεία”.

Οι παραμάνες της Νάξου ήταν ξακουστές για την εντιμότητα, την καθαριότητα και την αξιοσύνη τους. Έξυπνες και αεικίνητες με τεράστιο απόθεμα αγάπης ανέθρεψαν πολλά παιδιά πλουσίων οικογενειών κυρίως στην πρωτεύουσα, αλλά και στην Πόλη στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η φτώχεια και η ανέχεια, οι συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου πολέμου που στην επαρχία ήταν ιδιαιτέρως σκληρές ανάγκασε πολλές γυναίκες από τη Νάξο -και ειδικά από το Φιλώτι της Νάξου- να ξενιτευτούν στην Αθήνα και να δουλέψουν ως παραμάνες προκειμένου ν’ αναστήσουν την οικογένειά τους. Οι περισσότερες οικογένειες ήταν πολύτεκνες και το κύριο εισόδημα προέρχονταν από αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Ειδικά στα ορεινά χωριά της Νάξου τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα και οι ανάγκες μεγάλες. Έπρεπε λοιπόν να βρεθεί λύση.

Η προσφορά τους ανεκτίμητη. Οι ίδιες στερήθηκαν πολλά προκειμένου να βοηθήσουν την οικογένειά τους και να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους, μια καλύτερη ζωή. Το πιο πολύτιμο που στερήθηκαν ήταν τα ίδια τα παιδιά τους, μεγαλώνοντας ξένα, με την ίδια αγάπη, σαν να ήταν δικά τους.

Η αξιοσύνη, το σθένος, το ήθος και ο δυναμισμός των γυναικών της Νάξου που συναντιόντουσαν σε πλατείες των Αθηνών, στον Εθνικό Κήπο ή στο Ζάππειο με τα παιδιά που τα έβγαζαν βόλτα περιγράφεται στη δημώδη φράση “Αμα θες σύντροφο άξο (άξιο δηλαδή) παρ’ γυναίκα από τη Νάξο”.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις νταντάδες της Νάξου και την προσφορά τους, δεν έχετε παρά να παρακολουθήσετε την αποψινή εκδήλωση στην όμορφη πλατεία του Λαχαναριού στο Φιλώτι, κάτω απ’ τον πλάτανο, που αποτελεί την ιδανική τοποθεσία για την εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου.

 

Πηγή: 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News