Νάξος: Θα περπατήσουμε (27/10) στα βήματα των ηρώων της Κατοχής

Αντιγράφουμε από την προσωπική ιστοσελίδα του Στράτου Φουτάκογλου - Γυμνασιάρχης στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου - με την ευκαιρία του ιστορικού περιπάτου της 14ης Οκτωβρίου που έγινε πραγματικότητα για πρώτη φορά... " Νάξος 14 Οκτωβρίου: Ένας περίπατος ιστορικός μετά από τη σχολική γιορτή, με τους μαθητές του Α΄ Γυμνασίου Νάξου σε μερικά από τα σημεία που δόθηκε η μάχη για την απελευθέρωση της Νάξου (13-15 Οκτωβρίου 1944), αλλά και σε σημεία της πόλης που συνέβησαν τραγικά γεγονότα στη διάρκεια της κατοχής.

Τμήμα του Ιερού Λόχου και τοπικές ανταρτικές οργανώσεις (ΕΛΑΣ Νάξου-ΣΤΝ) πολιόρκησαν επί τρεις μέρες τη γερμανική φρουρά της Νάξου που κλείστηκε και οχυρώθηκε στο απόρθητο φράγκικο φρούριο της Χώρας. Η μάχη ήταν σκληρή και το καταδεικνύουν οι συνέπειες, δυο νεκροί, ένας σοβαρά τραυματίας από τη μεριά των πολιορκητών και δύο νεκροί επίσης γερμανοί στρατιώτες. Το κάστρο υπέστη τεράστιες καταστροφές από τους βομβαρδισμούς των συμμαχικών αεροπλάνων την τελευταία μέρα της μάχης. Καταστράφηκε το κτίριο της Σχολής Ουρσουλινών και μαζί μ' αυτό πολύτιμα κειμήλια της πολιτιστικής ιστορίας της Νάξου, αγγεία, το αρχείο και η βιβλιοθήκη του πρώτου ορθόδοξου Σχολείου Αγίου Γεωργίου Γρόττας, που ιδρύθηκε το 1775".

Γιατί το αναφέρουμε αυτό αν και έχει περάσει μία εβδομάδα; Μα πολύ απλά γιατί θα επαναληφθεί... Αυτή τη φορά υπό την ομπρέλα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και με αφορμή την 28η Οκτωβρίου, την ημέρα ουσιαστικής εμπλοκής της Ελλάδας στο "μεγάλο" πόλεμο. Κι αυτή τη φορά ξεναγός θα είναι ο φιλόλογος Νίκος Λεβογιάννης, που ουσιαστικά είναι μία πρότασή του που έγινε αποδεκτή από την παρούσα Δημοτική Αρχή και με την ευχή να βγει από τα όρια της πόλης και μέσα από τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ να αποτελέσει ιστορική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές των Ναξιωτών... Με βάση τις πληροφορίες ο ιστορικός περίπατος (Νο 2 για τους λάτρεις των αριθμών αν και είναι διαφορετική η αφορμή) θα γίνει την προσεχή Κυριακή 27 Οκτωβρίου και σε δέκα σημεία στάσεις… Σημείο συνάντησης και έναρξης του ιδιαίτερου αυτού περιπάτου, ο προαύλιος χώρος του Ιερού Ναού Αγίου Νικοδήμου, στις 10.30 το πρωί..

Σκοπός αυτής της δράσης δεν θα μπορεί να είναι άλλος από την γνωριμία των πολιτών και δη των νεώτερων της τοπικής ιστορίας… Μέσα από τις δέκα στάσεις (σ.σ. αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημ΄ρες) θα γίνουν γνωστές καταστάσεις που έχουν σχέση με τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, την Κατοχή, την Αντίσταση και την Απελευθέρωση της Νάξου.

Ααα και κάτι τελευταίο… Με αφορμή την εκδήλωση που έγινε πρόσφατα, τον εορτασμό της επετείου για τα 75 χρόνια της Μάχης της Νάξου, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αναμένεται να καταθέσει πρόταση  (σ.σ. αφού περάσει μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου) στο Υπουργείο Εσωτερικών για θεσμοθέτηση – με Προεδρικό Διάταγμα – της 15ης Οκτωβρίου ως Ημέρα Μνήμης και εορτασμού με κάθε επισημότητα… Κίνηση που θα σηματοδοτήσει και την καθιέρωση τοπικής εορτής (αργίας) για το νησί…