Νάξος: Θέλουμε εδώ και τώρα Εσπερινό Λύκειο, του χρόνου το Εσπερινό ΕΠΑΛ

«Η άμεση ίδρυση Εσπερινού ΓΕΛ που θα λειτουργήσει από το σχολικό έτος 2020-21  και το οποίο δύναται να στεγάζεται στο κτίριο του ΓΕΛ Νάξου, στη Χώρα, όπου θα έρθει να καλύψει ένα τεράστιο κοινωνικό και εκπαιδευτικό κενό που υπάρχει στο νησί μας, κάτι που η Σύρος και η Σαντορίνη (με πολύ λιγότερο μαθητικό δυναμικό) έχουν καλύψει  προ πολλού» … Αυτό είναι το ουσιαστικό συμπέρασμα της συνέλευσης που έγινε την περασμένη Πέμπτη (07/11) στο χώρο του ΓΕΛ Νάξου από φορείς που ζητούν να δημιουργηθεί επιτέλους Εσπερινή Δομή στη Νάξο. Μία δομή που έχει ανάγκη η εκπαιδευτική κοινότητα από το 2015 αλλά έμεινε στα χαρτιά. Στο περιθώριο της συζήτησης αποκαλύφθηκε ότι πέρυσι ήταν λάθος η κίνηση να ζητήσουν την δημιουργία δύο δομών εσπερινής εκπαίδευσης (Γενικού Λυκείου και Επαγγελματικού) καθότι σε μία μνημονιακή εποχή ¨η μεταμνημονιακή εποχή, η δημιουργία δύο δομών στο ίδιο νησί δεν είναι και πολύ εύκολο…

Από εκεί και πέρα, σύσσωμη, η τοπική κοινωνία έδειξε ότι θέλει την δημιουργία της σχολής και αρχικά στη πόλη της Νάξου από τη στιγμή που υπάρχει κτήριο (στο ΓΕΛ) ενώ το Επαγγελματικό χρειάζεται και υποδομές που η πόλη δεν έχει ενώ δεν είναι ακόμη σε κατάθεση οι πραγματικές ανάγκες των μαθητών για κάτι τέτοιο.. Αντίθετα, έχουμε, όπως ακούστηκε τουλάχιστον 80 μαθητές που είναι σε θέση άμεσα να ενταχθούν σε Εσπερινή δομή Γενικού Λυκείου, άρα πάμε για τρία τμήματα στην 1η Λυκείου. Εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση εκπαιδευτικού που λατρεύει τους αριθμούς (σ.σ.. ο λόγος για τον κο Κουτρούλη από την Τραγαία) που ανέφερε ότι με βάση την απογραφή του 2011 τουλάχιστον 1500 άνθρωποι – μόνιμοι κάτοικοι της Νάξου- σε παραγωγική ηλικία (25 – 45) είναι απόφοιτοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και μπορούν κάλλιστα να επιστρέψουν στην εκπαίδευση… Όχι όλοι βέβαια, αλλά υπάρχει μία μεγάλη δεξαμενή…

Και τέλος, δημιουργήθηκε επιτροπή από οκτώ φορείς – πρόσωπα που θα αναλάβουν να συναντηθούν άμεσα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας, ώαστε την άνοιξη να ξεκινήσουν διαδικασίες για έναρξη της εσπερινής δομής από τον προσεχή Σεπτέμβριο…  

Ας δούμε τι αναφέρει το σχετικό δελτίο ενημέρωσης που υπογράφεται από τους κους Χατηπέτρου (διευθυντή Γενικού Λυκείου), Φουτάκογλου (διευθυντή 1ου Γυμνασίου) και Κρητικού (διευθύντρια 2ου Γυμνασίου)…

«Σήμερα 7-11-2019 στις 19:00 στο χώρο του ΓΕΛ Νάξου, πραγματοποιήθηκε συνέλευση με θέμα: « Τη  δημιουργία Επιτροπής Αγώνα για τη διεκδίκηση Εσπερινού ΓΕ.Λ. στη Χώρα Νάξου», μετά από πρόσκληση των Διευθυντών του ΓΕΛ Νάξου, του 1ου Γυμνασίου Νάξου και του 2ου Γυμνασίου Νάξου. 

Παρόντες στην συνέλευση ήταν πολίτες του Δήμου μας και εκπρόσωποι φορέων. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

• Εκπρόσωποι Δήμου (Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και Σχολικής Επιτροπής ΔΕ και ΠΕ  Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων)

• Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Νάξου

• Εκπρόσωποι των παρατάξεων μειοψηφίας του Δήμου Νάξου (σ.σ. των δημοτικών παρατάξεων που είναι στην αντιπολίτευση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων) 

• Εκπρόσωπος του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας

• Εκπρόσωπος Ιεράς Μητρόπολης Παροναξίας

• Εκπρόσωποι συλλόγων γονέων-κηδεμόνων

• Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου

• Οι Διευθυντές των σχολείων ΔΕ της Χώρας Νάξου

• Η Διευθύντρια του ΔΙΕΚ Νάξου

• Η Υπεύθυνη του ΣΔΕ Νάξου

• Εκπαιδευτικοί από σχολεία ΔΕ όλου του νησιού

• Μαθητές του ΣΔΕ Νάξου

• Ενήλικες απόφοιτοι Γυμνασίων

Τη συνέλευση διηύθυνε προεδρείο αποτελούμενο από τους:

1. Ματθαίο Χατζηπέτρο, Διευθυντή ΓΕΛ Νάξου

2. Ευστράτιο Φουτάκογλου, Διευθυντή  1ου Γυμνασίου Νάξου

3. Σοφία Κρητικού, Διευθύντρια 2ου Γυμνασίου Νάξου

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης έλαβαν το λόγο και εξέφρασαν την άποψή τους όλοι οι εκπρόσωποι των παρευρισκομένων φορέων καθώς και πολίτες.

Τα συμπεράσματα συνοψίζονται ως εξής:

Στο νησί μας υπάρχουν πολλοί άνθρωποι ενήλικες με απολυτήριο Γυμνασίου, που για διάφορους λόγους (συνήθως λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, αλλά κυρίως λόγω εργασίας) δεν είχαν την ευκαιρία να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Λύκειο). Συγκεκριμένα αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την  απογραφή του 2011  της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) στην Περιφερειακή Ενότητα Νάξου οι απόφοιτοι τριταξίων Γυμνασίων με ηλικίες από 25 έως 55  ετών, ανέρχονται σε 1430.

Επιπλέον υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός  ανηλίκων, αποφοίτων Γυμνασίου που για λόγους βιοποριστικούς αναγκάζονται να εργαστούν σε οικογενειακές επιχειρήσεις και ελλείψει εσπερινής δομής λυκειακής εκπαίδευσης οδηγούνται σε εγκατάλειψη των σπουδών τους. Άλλωστε οι παρευρισκόμενοι Διευθυντές των Γυμνασίων ανέφεραν πως εκτιμούν ότι περίπου 10 μαθητές που φοιτούν κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά στην Γ τάξη θα επιθυμούσαν να συνεχίσουν τις λυκειακές τους σπουδές σε εσπερινή δομή, ενώ ο Διευθυντής του ΓΕ.Λ. εκτιμά ότι περισσότεροι από 30 μαθητές του σχολείου του θα φοιτούσαν σε Εσπερινό Λύκειο, εάν υπήρχε.  Αυτό θα βοηθούσε ταυτόχρονα και την μερική αποσυμφόρηση του ημερήσιου ΓΕ.Λ. που σήμερα ασφυκτιά, όντας το μεγαλύτερο σχολείο ολόκληρου του Ν. Αιγαίου, απαριθμώντας 400 μαθητές και «θα έδινε χρόνο» στις αρμόδιες υπηρεσίες, για την απαραίτητη μελλοντική δημιουργία ενός 2ου Λυκείου στη Χώρα της Νάξου.

Σημειωτέον ότι εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί στο νησί  Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) διετούς φοίτησης που προσφέρει Απολυτήριο τίτλο ισότιμο με το Γυμνάσιο και οι απόφοιτοι του οποίου στερούνται της δυνατότητας της συνέχισης των σπουδών τους σε Λύκειο.  Υπάρχουν τουλάχιστον 65 αιτήσεις ενηλίκων αποφοίτων Γυμνασίων και ΣΔΕ που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε εσπερινό Λύκειο  και σε αυτόν τον αριθμό δεν συμπεριλαμβάνονται οι τελειόφοιτοι του ΣΔΕ (περίπου 25) κατά το τρέχον σχολικό έτος.

Ταυτόχρονα μέρος του πληθυσμού του νησιού που  στερείται απολυτήριο Λυκείου, δεν έχει τη δυνατότητα εγγραφής σε τμήματα του Δημοσίου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) που εδρεύει στο νησί και που παρέχει επαγγελματική κατάρτιση Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι ανάγκες λοιπόν για παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση σε ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα φοίτησης στις υπάρχουσες σχολικές μονάδες της Νάξου λόγω του πρωινού ωραρίου, αλλά και το γεγονός ότι ο κάθε άνθρωπος δικαιούται πάντα μια δεύτερη ευκαιρία για να πραγματώσει τα όνειρά του και να εκπληρώσει τους στόχους του,  και μέσα στα πλαίσια της «δια βίου μάθησης»,  δημιουργεί την επιτακτική ανάγκη να ζητηθούν από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τα εξής:

• Η άμεση ίδρυση Εσπερινού ΓΕΛ που θα λειτουργήσει από το σχολικό έτος 2020-21  και το οποίο δύναται να στεγάζεται στο κτίριο του ΓΕΛ Νάξου, στη Χώρα, όπου θα έρθει να καλύψει ένα τεράστιο κοινωνικό και εκπαιδευτικό κενό που υπάρχει στο νησί μας, κάτι που η Σύρος και η Σαντορίνη (με πολύ λιγότερο μαθητικό δυναμικό) έχουν καλύψει  προ πολλού.

•  Σε δεύτερο χρόνο να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες για την ίδρυση Εσπερινού ΕΠΑΛ το οποίο δύναται να στεγάζεται στο κτίριο του ΕΠΑΛ Νάξου στο Φιλώτι,  ώστε να χρησιμοποιεί την υπάρχουσα εργαστηριακή υποδομή.

Ολοκληρώνοντας αναφέρουμε απόσπασμα της επιστολής του Έπαρχου Νάξου, κ. Ι. Μαργαρίτη, με την οποία στηρίζει την προσπάθεια διεκδίκησης της  λειτουργίας Εσπερινού Γενικού Λυκείου στη Νάξο:  «…. Στην 5η διεθνή διάσκεψη της ΟΥΝΕΣΚΟ για την εκπαίδευση ενηλίκων,  που πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο το 1997 ειπώθηκε μεταξύ άλλων: Αν το κλειδί για την επιβίωση και τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι η δημιουργικότητα του πολίτη, τότε η μάθηση στην ενήλικη ζωή αποτελεί ένα από  τα πιο κρίσιμα θέματα του αιώνα που έρχεται. Η μάθηση στη ενήλικη ζωή είναι χαρά, εργαλείο, δικαίωμα και απαιτεί υπευθυνότητα η οποία πρέπει να επιμερίζεται μεταξύ των συντελεστών….»

Παρακαλούμε όπως φροντίσετε για την άμεση προώθηση του δίκαιου αιτήματός μας, του οποίου η πραγματοποίηση, θα τύχει ευρείας αποδοχής και ικανοποίησης από την κοινωνία του νησιού μας».