Νάξος: Τρίωρη στάση εργασίας αύριο των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Τρίτη 21 Ιανουαρίου αύριο και οι σχολικές μονάδες στην Ελλάδα θα υπολειτουργήσουν... Ο λόγος; Η απόφαση των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών (ΔΟΕ - ΟΛΜΕ - ΟΙΕΛΕ) για κοινή πορεία και κινητοποίηση ενόψει των αλλαγών που φέρνει το νέο σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας  που τίθεται προς ψήφιση στη Βουλή... Και αυτός είναι ο λόγος που έχει προγραμματιστεί στάση εργασίας τριών ωρών (από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι) όταν και θα γίνει συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας...

Και αρωγός στην κοινή προσπάθεια των εκπαιδευτικών, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων... Με ανακοίνωσή τοθ που έχει τίτλο " Κήρυξη επιπλέον 3ωρης στάσης εργασίας  την Τρίτη 21/1/2020" και όπως αναφέρειΤο Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νάξου, Αμοργού & Μικρών Κυκλάδων  αποφάσισε την κήρυξη επιπλέον τρίωρης διευκολυντικής στάσης εργασίας (που αφορά τις 3 πρώτες ώρες του πρωινού κύκλου ή τις 3 τελευταίες ώρες του απογευματινού-ολοήμερου), ώστε κάθε συνάδελφος-ισσα να μπορεί να συμμετάσχει ή στη μία ή στην άλλη στάση εργασίας ή και να τις αξιοποιήσει αθροιστικά, ώστε να υπάρξει δυνατότητα ολοήμερης απουσίας από το σχολείο  και συμμετοχής στο συλλαλητήριο".

Οσο για το λόγο της στάσης εργασίας; οπως διαβάζουμε στην σχετική ανακοίνωση " Η κυβέρνηση (με το άρθρο 50 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου) προχωρά στην ολέθρια για τη δημόσια εκπαίδευση κίνηση υποβάθμισης του  κύρους των πανεπιστημιακών πτυχίων και την εξίσωσή τους με τους τίτλους κολλεγίων. Είναι τραγικό να ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο στην εκπαίδευση των αποφοίτων μεταδευτεροβάθμιων σχολών (κολλέγια) την ίδια στιγμή που από την προκήρυξη της ειδικής αγωγής και από ότι φαίνεται και της γενικής αποκλείστηκαν οι συνάδελφοί μας απόφοιτοι των 2ετών Παιδαγωγικών Ακαδημιών και Σχολών Νηπιαγωγών οι οποίοι, όχι με δική τους υπαιτιότητα αλλά της πολιτείας, δεν κατέχουν τίτλο εξομοίωσης".

Αναλυτικά η ανακοίνωση που υπογράφει η πρόεδρος του Συλλόγου Ελένη Φάρκωνα και η γραμματέας Σοφία Αναματερού αναφέρει: 

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., έπειτα και από τη  συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η οποία δεν επέφερε καμία θετική μεταβολή στο αρνητικό κλίμα που δημιούργησε η αιφνιδιαστική κατάθεση ρυθμίσεων που αφορούν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου δίχως, μάλιστα, καμία προηγούμενη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης και διαλόγου, προχωρά από κοινού με τις άλλες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, Ο.Λ.Μ.Ε. και Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. στην πραγματοποίηση αγωνιστικής κινητοποίησης την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020, ημέρα ψήφισης του σχεδίου νόμου, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης τόσο για τον απαξιωτικό για το δημόσιο διάλογο τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο προχωρά σε ρυθμίσεις που αλλάζουν δραματικά το τοπίο στη δημόσια εκπαίδευση, όσο (και κυρίως γι’ αυτό) για τον πυρήνα των ρυθμίσεων αυτών.

Η κυβέρνηση (με το άρθρο 50 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου) προχωρά στην ολέθρια για τη δημόσια εκπαίδευση κίνηση υποβάθμισης του  κύρους των πανεπιστημιακών πτυχίων και την εξίσωσή τους με τους τίτλους κολλεγίων. Είναι τραγικό να ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο στην εκπαίδευση των αποφοίτων μεταδευτεροβάθμιων σχολών (κολλέγια) την ίδια στιγμή που από την προκήρυξη της ειδικής αγωγής και από ότι φαίνεται και της γενικής αποκλείστηκαν οι συνάδελφοί μας απόφοιτοι των 2ετών Παιδαγωγικών Ακαδημιών και Σχολών Νηπιαγωγών οι οποίοι, όχι με δική τους υπαιτιότητα αλλά της πολιτείας, δεν κατέχουν τίτλο εξομοίωσης.

Είναι σαφές ότι δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση και θα αντιπαλέψουμε σθεναρά την υποβάθμιση του κύρους των πανεπιστημιακών πτυχίων. Δεν δεχόμαστε, επίσης, τις τιμωρητικές διατάξεις που εισάγονται με το άρθρο 58 για τον τριετή αποκλεισμό από τους διορισμούς στους εκπαιδευτικούς που παραιτούνται ή δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία.

Το πρώτο βήμα αντίδρασης θα είναι η πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας από κοινού με την Ο.Λ.Μ.Ε. και την Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. την Τρίτη 21 Ιανουαρίου και ώρα 12.30 στα Προπύλαια με πορεία στη συνέχεια προς τη Βουλή.

Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων στην κινητοποίηση η Δ.Ο.Ε. κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας τις 3 τελευταίες ώρες του πρωινού και 3 πρώτες του απογευματινού κύκλου. Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νάξου, Αμοργού & Μικρών Κυκλάδων  αποφάσισε την κήρυξη επιπλέον τρίωρης διευκολυντικής στάσης εργασίας (που αφορά τις 3 πρώτες ώρες του πρωινού κύκλου ή τις 3 τελευταίες ώρες του απογευματινού-ολοήμερου), ώστε κάθε συνάδελφος-ισσα να μπορεί να συμμετάσχει ή στη μία ή στην άλλη στάση εργασίας ή και να τις αξιοποιήσει αθροιστικά, ώστε να υπάρξει δυνατότητα ολοήμερης απουσίας από το σχολείο  και συμμετοχής στο συλλαλητήριο.

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις για να ανατρέψουμε τις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις.