Οι νηπιαγωγοί της Νάξου στα ...κάγκελα

Το ένα μέτωπο μετά το άλλο ανοίγει η Κυβέρνηση στο χώρο της Παιδείας με αφορμή το ασφαλιστικό που έρχεται προς κατάθεση αμέσως μετά το Πάσχα… Και στο όνομα του ορθολογισμού (!!!) και της αναβάθμισης στην παρεχόμενη ποιότητα σποδών το Υπουργείο Παιδείας προχωρεί ουσιαστικά στο κλείσιμο των μισών και πλέον δομών σε επίπεδο νηπιαγωγείων στην Ελλάδα. Και αυτό το μέτρο θα χτυπήσει πάνω απ όλα τις μικρές κοινωνίες, τα νησιά και γενικότερα την ηπειρωτική Ελλάδα από τη στιγμή που συγχωνεύει και καταργεί μονάδες που έχουν έως 14 νήπια. Και εάν θέλετε να βάλουμε στο σχολικό χάρτη στη Νάξο ουσιαστικά όλα τα νηπιαγωγεία στην Ορεινή και κεντρική Νάξο (εκτός από Φιλώτι και Απείρανθο) πάνε για …λουκέτο..

Μόλις χθες (διαβέστε εδώ) με τίτλο «Σβήνουν τα μισά νηπιαγωγεία» είχαμε αναφερθεί στις προτάσεις του αρμόδιου υπουργείου και τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών…  Και σήμερα (21/04) οι εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και προχωρούν σε μαζικής κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Οι μεν στην Αθήνα μπροστά στο Υπουργείο Παιδείας, οι δε στην υπόλοιπη Ελλάδα είτε στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είτε στους χώρους των Δημαρχιακών μεγάρων με τη μορφή συμβολικής κατάληψης. Αυτό αναμένεται να γίνει και στη Νάξο μετά την χθεσινή έκτακτη συνέλευση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων.

Στη συνάντηση που έγινε και με αφορμή πάντα τη δημοσιοποίηση της διάταξης του υπουργείου Παιδείας που οδηγεί σε κατάργηση εκατοντάδων νηπιαγωγείων σε όλη τη χώρα, καθώς ορίζει ότι πλέον θα αντιστοιχεί ένας νηπιαγωγός σε 14 νήπια (από τα επτά που ίσχυε ως σήμερα), αποφασίστηκε να ακολουθήσουν τις «συστάσεις» της Ομοσπονδίας κι έτσι πάμε σε τρίωρη στάση εργασίας και στη συνέχεια σε συγκέντρωση το μεσημέρι στη Πλατεία Μανδηλαρά (πρώην Δημαρχείου) και μέσω πορείας σε συμβολική κατάληψη του Δημαρχείου Νάξου για περίπου μισή ώρα.

Οι νηπιαγωγοί ζητούν την απόσυρση της περίφημης διάταξης του άρθρου 35 του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την έρευνα, η οποία αφορά τα νηπιαγωγεία, αλλά και του σχεδίου διάταξης που αφορά προσλήψεις αναπληρωτών για τη σχολική χρονιά 2016-17.  Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το συντονιστικό όργανο των νηπιαγωγών, «με τη νέα ρύθμιση από τα 1.466 διθέσια νηπιαγωγεία της χώρας τα 744 μετατρέπονται σε μονοθέσια και κλείνει άμεσα το ένα τμήμα τους. Ο αριθμός δυναμικότητας των νηπιαγωγείων αυτών είναι από 15 έως 27 παιδιά».

Επίσης, δεν προβλέπουν για μία ακόμη φορά μόνιμους διορισμούς καταδικάζοντας χιλιάδες εκπαιδευτικούς στην ανεργία,

Αποτρέπουν τους πίνακες των αναπληρωτών, κλέβουν την προϋπηρεσία τους και απαξιώνουν το πτυχίο και τα εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από αυτό

Μιλάνε για μαζικές συγχωνεύσεις, καταργήσεις νηπιαγωγείων ανά την Ελλάδα

Και τέλος έχοντας ήδη καταργήσει στη πράξη τα Τμήματα Ένταξης, ετοιμάζονται να εφαρμόσουν την έκθεση του ΟΟΣΑ με εκτεταμένες περικοπές και λογιστική αναμόρφωση των σχολικών προγραμμάτων, άμεση και έμμεση αύξηση του διδακτικού και εργασιακού ωραρίου, αξιολόγηση. Να αλλάξει δηλαδή τη φυσιογνωμία του δημόσιου σχολείου και νηπιαγωγείου, να καταργήσουν τις δομές του και να επιδεινώσουν τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών.

Στον επίλογο; Με την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση κατεδαφίζεται η κοινωνική ασφάλιση, μας οδηγούν στη σύνταξη στα 67 και ταυτόχρονα ψαλιδίζουν το μέλλον μας διπλά, περικόπτοντας τις συντάξεις έως και 35%