Ώρα ωριμότητας και ευθύνης

Σε μερικές ημέρες αρχίζουν οι εγγραφές των νέων φοιτητών και ουσιαστικά αλλάζει η ζωή τους καθώς ανεβαίνουν επίπεδο, αποκτούν αυτονομία και ετοιμάζονται για μία διαφορετική μάχη που στο τέλος θα τους εξασφαλίσει και την επαγγελματική αποκατάσταση. Ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου – Τήνου – Άνδρου – Μυκόνου (και Μητροπολίτης παντός Αιγαίου) κ. Νικόλαος με ανοιχτή επιστολή συγχαίρει τις νέες φοιτήτριες και φοιτητές του Αιγαίου και δίνει τις πατρικές του συμβουλές.

Τι αναφέρει η επιστολή (με αρ. πρωτ. 318/2014) «Αγαπητές και αγαπητοί μου,

Ένα μεγάλο μπράβο για την επιτυχία σας στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Χώρας μας. Οι κόποι σας, τα ξενύχτια σας πάνω από τα βιβλία και όλες οι στερήσεις σας ανταμείφτηκαν.

Τώρα ανεβήκατε  ένα μεγάλο σκαλί στην εκπαίδευση. Οι απαιτήσεις είναι περισσότερες και οι ευθύνες μεγαλύτερες. Πολλές και πολλοί από σας θα απομακρυνθείτε από το σπίτι σας και την οικογένεια σας και θα κατοικήσετε σε άλλους τόπους, όπου ευρίσκονται οι σχολές σας. Είναι η ώρα να δείξετε την ωριμότητά σας και την προσωπική σας ευθύνη, αυτήν που σας καλλιέργησαν οι γονείς σας, οι φυσικοί και οι πνευματικοί στο χώρο του σπιτιού, της Εκκλησίας και των σχολείων σας.

Σας εύχομαι η πορεία στην κατάκτηση του ονείρου σας να μην είναι πολύ δύσκολη και με την υπομονή και την επιμονή σας να φθάσετε στην πραγματοποίησή του.

Σε όσες και σε όσους δεν πέτυχαν αυτή τη φορά, ας μη χάσουν το θάρρος τους, ας δοκιμάσουν και πάλι.  Όμως και να μην ξεχνούν πως η εισαγωγή σε μια ανώτερη ή ανώτατη σχολή δεν είναι  ο μόνος δρόμος που οδηγεί σε μια επιτυχημένη και ευτυχισμένη ζωή.

Μην ξεχνάτε τα όμορφα νησιά μας, απ’ όπου πήρατε τα απαραίτητα εφόδια για να φθάσετε εκεί που σε λίγο θα βρεθείτε.

Μακάρι οι υπεύθυνοι της πολιτείας να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στους τόπους της καταγωγής σας και να επιστρέψετε ως επιστήμονες για να συμβάλλετε  στην πρόοδο και την ανάπτυξή τους με τις ποικίλες ειδικεύσεις στην επιστήμη. Από την πλευρά μου δε θα σταματήσω να το υπενθυμίζω όπου δει, διότι είναι το μόνο που μπορώ να κάνω.

Σας εύχομαι με τις ικεσίες της  Παναγίας να έχετε την ευλογία του Θεού και το πρώτο βήμα σας στην ανωτέρα και ανωτάτη εκπαίδευση να είναι το ήμισυ του παντός της επιτυχίας σας.

Με πατρική αγάπη

+Νικόλαος

Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου

Μητροπολίτης παντός Αιγαίου