Πανελλαδικές 2017: Ανοίγουν εκ νέου οι δηλώσεις συμμετοχής

Ανοίγει ξανά την αίτηση-δήλωση συμμετοχής στις εφετινές Πανελλαδικές εξετάσεις, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να δηλώσουν και 5ο εξεταζόμενο μάθημα ώστε να έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε 2 επιστημονικά πεδία, όσοι μαθητές αισθάνονται «εγκλωβισμένοι» εξαιτίας της μείωσης του αριθμού εισακτέων στις σχολές αιχμής! Την εξέλιξη αυτή, που συμβαίνει για πρώτη φορά στις Πανελλαδικές εξετάσεις, προανήγγειλε την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής, σε συνέντευξή του (στην τηλεόραση του Σκάι).

Οπως είναι γνωστό, το υπουργείο Παιδείας περιόρισε εφέτος τις θέσεις εισακτέων ειδικά στις Σχολές αιχμής των πανεπιστημίων της χώρας (Ιατρικές, Νομικές, Πολυτεχενικές, κλπ) κατά περίπου 1000 θέσεις. Ειδικά στην περίπτωση των πλέον υψηλόβαθμων Ιατρικών Σχολών, η μείωση κατά 220 θέσεις συνολικά (-21%) ισοδυναμεί με την κατάργηση σχεδόν 2 ολόκληρων Σχολών!

Ομως η απόφαση αυτή ελήφθη στις 14 Μαρτίου και ενώ οι μαθητές είχαν ήδη καταθέσει (η τελική προθεσμία είχε λήξει στις 10 Μαρτίου 2017) τις αιτήσεις συμμετοχής τους για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η επιλογή εξέτασης σε 5ο μάθημα που δίνει πρόσβαση και σε 2ο πεδίο.

Αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες μαθητές, ιδίως υψηλόβαθμοι που στόχευαν σε σχολές αιχμής, να «εγκλωβιστούν» καθώς είχαν δηλώσει συμμετοχή σε 4 μαθήματα, στοχεύοντας αποκλειστικά στις σχολές ενός μόνο Επιστημονικού Πεδίου. Ομως με την μεγάλη περικοπή εισακτέων, οι μαθητές αυτοί κινδύνευαν να μείνουν εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ακόμα κι αν έγραφαν άριστα στις επικείμενες εξετάσεις!

Το γεγονός προκάλεσε εντονότατες διαμαρτυρίες από γονείς και υποψηφίους, ορισμένοι εκ των οποίων συναντήθηκαν προχθές με τον κ. Παντή.  Ο τελευταίος, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη, αποφάσισε σε συνεννόηση με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ότι το αίτημα για επαναφορά του αριθμού εισακτέων στα περυσινά επίπεδα δεν μπορεί να ικανοποιηθεί λόγω της αδυναμίας των σχολών –κυρίως όσων έχουν εργαστήρια- να εκπαιδεύσουν ικανοποιητικά μεγάλο αριθμό εισακτέων, όμως μπορεί να ικανοποιηθεί το αίτημα να ανοίξει και πάλι η διαδικασία κατάθεσης Αίτησης-Δήλωσης, αποκλειστικά και μόνο για όσους υποψηφίους είχαν δηλώσει 4 μαθήματα αλλά τώρα επιθυμούν να δηλώσουν και πέμπτο, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση και σε δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News