Πανελλαδικές 2021: Στις 14 ή 15 Ιουνίου το πρώτο μάθημα

Πανελλαδικές

Μάχη με το χρόνο... Χωρίς ούτε μια μέρα καθυστέρηση, σε σχέση με πέρσι, αναμένεται να διεξαχθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021.

Η πρεμιέρα των Πανελλαδικών θα γίνει φέτος πιθανότατα στις 14 ή στις 15 Ιουνίου, όπως έγινε και την προηγούμενη σχολική χρονία.

Η υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Τα Νέα αναφέρει ότι ο χρόνος διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων δεν θα αλλάξει, όπως έγινε και περσι και ότι και δεν θα υπάρξει καθυστέρηση, παρά τα εμπόδια του lockdown που έχει κρατήσει επί μήνες κλειστά τα σχολεία. Θα διεξαχθούν κανονικά τον Ιούνιο. Επίσης, δεν αναμένονται αλλαγές στη φετινή ελάχιστη βάση εισαγωγής. “Η δρομολόγηση είναι για τον Ιούνιο με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης” ανέφερε μιλώντας στο Mega το πρωί του Σαββάτου. Σε ερώτηση αν μια πιθανή παράταση της σχολικής χρονιάς μπορεί να παρασύρει προς τα πίσω τις Πανελλαδικές, η κ. Κεραμέως απάντησε ότι δεν είναι απαραίτητο και ότι υπάρχει τρόπος να αποσυσχετιστούν.

Για την παράταση της σχολικής χρονιάς
Σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς εντός του Ιουνίου, η υπουργός Παιδείας εξήρε μεν τον ρόλο της τηλεκπαίδευσης για τη διεξαγωγή των μαθημάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση και ότι δεν μπορεί να αποτελέσει μακροπρόθεσμη λύση.

Η υπουργός υποστήριξε πως η παράταση βρίσκεται μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται, αλλά όλα τα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική κατάσταση η οποία θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις τελικές αποφάσεις.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και θα αφορούν είτε τυχόν τροποποιήσεις στις προαγωγικές εξετάσεις, είτε την παράταση του σχολικού έτους, ή ακόμη και την περικοπή της ύλης, όπως συνέβη με την ύλη των Πανελλαδικών.

Αναφερόμενη στα Πανεπιστήμια, η κ. Κεραμέως είπε ότι προβλέπεται ήδη να διενεργούνται πρακτικές ασκήσεις για τελειόφοιτους τμημάτων και σχολών επιστημών υγείας ΑΕΙ. Όσον αφορά τη διδασκαλία του εαρινού εξαμήνου οι ειδικοί εισηγήθηκαν να διεξαχθεί εξ αποστάσεως.

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία
Μιλώντας στο Mega, η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι για το άνοιγμα των σχολείων δεν έχει γίνει ακόμα εισήγηση από τους ειδικούς, ωστόσο υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για γυμνάσια και λύκεια, καθώς αυτά έχουν μείνει κλειστά για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Για τη σχολική χρονιά δήλωσε πως υπάρχει το ενδεχόμενο παράτασης δύο εβδομάδων μέσα στον Ιούνιο, προκειμένου να επιμηκυνθεί ο χρόνος της δια ζώσης εκπαίδευσης, ενώ διευκρίνισε πως οι διακοπές του Πάσχα θα γίνουν κανονικά.

Για τις απουσίες, δήλωσε πως όπου υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες, αυτές δεν προσμετρώνται, ενώ για παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή που μένουν με άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, υπάρχει ειδικό καθεστώς.

Ανακοίνωσε,  ότι για τα αναμενόμενα voucher 200 ευρώ προς μαθητές και σπουδαστές, "τη Δευτέρα ανοίγει η εφαρμογή για τους προμηθευτές". Το voucher αφορά οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ. Για τους επωφελούμενους η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 5 Απριλίου.

Μίλησε δε για τη συμβολή της τηλεκπαίδευσης στην εκπαιδευτική διαδικασία τονίζοντας πως πρόκειται για προσωρινή λύση, αλλά και ως συμβολή στο άλμα της ψηφιοποίησης. «Το πρόγραμμα έρχεται να χτίσει πάνω σε όλο αυτό, ώστε να μην είναι εφήμερο αλλά να λειτουργήσει προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας, πρόσθεσε όμως ότι «τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση».

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News