Πανελλήνιες 2017... Να και τα μηχανογραφικά

Το τελευταίο εμπόδιο –τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου– στη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καλούνται να υπερπηδήσουν οι περίπου 105.000 υποψήφιοι. Από σήμερα αρχίζει η περίοδος των... προπονήσεων επί του μηχανογραφικού. Οι υποψήφιοι των θετικών και τεχνολογικών επιστημών είναι οι πλέον τυχεροί των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση σε 234 τμήματα, 79 περισσότερα από όσους στοχεύουν στις επιστήμες πληροφορικής και οικονομίας. Συνολικά, το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα εισαχθούν 70.726 υποψήφιοι.

Εως 14 Ιουλίου

Ειδικότερα, χθες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι διαδικασίες για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων (Μ.Δ.) ξεκινούν από σήμερα και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 14 Ιουλίου. Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι θα πρέπει να απευθυνθούν στο λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με τον κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (θα πρέπει να επιλέξουν «προσωρινή αποθήκευση»).

Μετά την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των βαθμών των γενικών και των επαγγελματικών λυκείων αναλόγως, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να «κλειδώσουν» το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας «οριστικοποίηση») έως και την Παρασκευή 14 Ιουλίου. Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Μάλιστα, προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Εξάλλου, αξίζει να σημειωθεί ότι μηχανογραφικό δελτίο μπορούν να υποβάλουν:

@ όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ φέτος, και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).

@ όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2015 ή 2016, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, μαζί με τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) της τακτικής εξεταστικής περιόδου, δηλαδή την ίδια περίοδο 21 Ιουνίου με 14 Ιουλίου 2017.

Υπενθυμίζεται ότι για τα ειδικά μαθήματα, οι εξετάσεις ξεκινούν στις 22 Ιουνίου, με τα Αγγλικά, ακολουθούν Αρμονία (23/6), Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων και Ισπανικά (24/6), Ελεύθερο (26/6) και Γραμμικό Σχέδιο (27/6). Στη συνέχεια, εξετάζονται τα Γερμανικά (28/6), τα Γαλλικά (29/6) και, τέλος, τα Ιταλικά (30/6).

Το διάστημα μέσα στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα πρέπει να προχωρήσουν στην Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία έχει οριστεί από την Τρίτη 20-6-2017 μέχρι και την Παρασκευή 30-6-2017.

Τέλος, σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένεται να ανακοινωθούν στις 29 Ιουνίου και θα ακολουθήσει η διαδικασία υποβολής μηχανογραφικού από τους υποψηφίους.

Εξετάσεις σε Λέσβο – Χίο

Χθες επίσης, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τι μέλλει γενέσθαι με τις εξετάσεις των μαθητών που αναβλήθηκαν εξαιτίας του σεισμού στη Λέσβου. Συγκεκριμένα, οι εξετάσεις για τα ΓΕΛ θα διεξαχθούν το Σάββατο 1 Ιουλίου και τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, με ώρα εξέτασης στις 4 μ.μ.

Οι εξετάσεις για τα ΕΠΑΛ θα διεξαχθούν την Τετάρτη 28 Ιουνίου, την Πέμπτη 29 Ιουνίου και την Παρασκευή 30 Ιουνίου, με ώρα εξέτασης στις 5 μ.μ.

Τέλος, κατά 9% αυξάνεται ο αριθμός των ειδικοτήτων που θα λειτουργήσουν στα επαγγελματικά λύκεια της χώρας την επόμενη σχολική χρονιά. Οπως ανέφερε χθες το υπουργείο Παιδείας, το 2016-17 στα ΕΠΑΛ λειτούργησαν αθροιστικά στη Γ΄ τάξη 2.354 ειδικότητες. Από την επόμενη σχολική χρονιά 2017-18, ο συνολικός αριθμός των ειδικοτήτων που έχουν καθοριστεί να λειτουργήσουν είναι 2.567. Εχουμε συνεπώς 213 επιπλέον ειδικότητες, ποσοστό αύξησης 9%. Επίσης, έως τώρα οι εγγραφές των μαθητών έχουν ξεπεράσει τις 20.000.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News