Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαιδείαΠανελλήνιες 2017... Στις 25 ή τις 28 Αυγούστου ανακοινώνονται οι βάσεις

Πανελλήνιες 2017… Στις 25 ή τις 28 Αυγούστου ανακοινώνονται οι βάσεις

|

Την Παρασκευή 25 Αυγούστου ή τη Δευτέρα 28 Αυγούστου θα ανακοινωθούν αναλυτικά οι βάσεις των σχολών, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας – Βουτιά στις βάσεις επιβεβαιώνουν τα στατιστικά επιδόσεων των υποψηφίων στις φετινές Πανελλαδικές με τα μεγάλα θύματα να είναι οι Πολυτεχνικές και οι Οικονομικές Σχολές.

Αγωνία τέλος για χιλιάδες υποψήφιους ΑΕΙ και ΤΕΙ με την ανακοίνωση των βάσεων που αναμένεται την Παρασκευή 25 Αυγούστου ή το αργότερο τη Δευτέρα 28 Αυγούστου.

Αυτό προβλέπει το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παδείας, την ώρα που οι επιδόσεις στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης που δεν κινήθηκαν σε υψηλό επίπεδο, αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική πτώση τη βάση σε πολλές σχολές, η οποία όμως δεν θα είναι σημαντική στις σχολές υψηλής ζήτησης.  Όπως επισημαίνουν αναλυτές αύξηση αναμένεται να σημειώσουν οι βάσεις στα ΤΕΙ σε παραϊατρικές και πολυτεχνικές ειδικότητες, καθώς εξασφαλίζουν πιο γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση ενώ τα Παιδαγωγικά Τμήματα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα έχουν άνοδο μέχρι και 1.500 μόρια.

Η μείωση των αριστούχων στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης πιέζει προς τα κάτω τις πολυτεχνικές σχολές, που πέρσι είχαν πάρει κεφάλι θέτοντας ψηλά τον πήχυ εισαγωγής, ενώ η «συντριβή» των υποψηφίων που εξετάστηκαν στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), με τους αριστούχους να φτάνουν μόλις το 11%, όταν πέρσι άγγιζαν το 30%, προετοιμάζει τις οικονομικές σχολές για ιστορικά χαμηλές βάσεις εισαγωγής.

Αντίθετα, η Βιολογία Κατεύθυνσης έβγαλε ασπροπρόσωπη την Ιατρική, αλλά και τις λοιπές δημοφιλείς σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου (Επιστήμες Υγείας), οι οποίες μετά και τη μείωση του αριθμού εισακτέων θα σημειώσουν μικρή -αλλά καθοριστική δεδομένης της τεράστιας ζήτησης που έχουν- άνοδο στις βάσεις τους.

Οι υποψήφιοι της θεωρητικής δεν θα έχουν μεγάλες εκπλήξεις μιας και οι επιδόσεις τους κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρσι και η εισαγωγή τους σε δημοφιλείς σχολές όπως η Νομική και η Ψυχολογία θα παιχτεί στο… μόριο.

Φαινόμενο αποτελούν τα Παιδαγωγικά, στα οποία αναμένεται άνοδος όχι όμως λόγω των υψηλών επιδόσεων, αλλά του διπλασιασμού των υποψηφίων. Το ενδιαφέρον των νέων -κυρίως ελλείψει θέσεων στις σχολές των ανθρωπιστικών σπουδών- επανήλθε για τα Παιδαγωγικά, τα οποία μετά την περσινή βουτιά (σ.σ.: το 1/3 των σχολών ήταν κάτω από τη βάση) θα δουν άνοδο ακόμα και 1.000 μορίων.

Για το 1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικές σπουδές):

Στα ίδια επίπεδα με πέρσι καταγράφονται οι επιδόσεις των αριστούχων στις ανθρωπιστικές σπουδές. Αρχαία και Ιστορία δεν δυσκόλεψαν τους αριστούχους που ξεχώρισαν και φέτος στα στατιστικά. Οι δημοφιλείς σχολές όπως οι Νομικές, Ψυχολογία και ορισμένες Φιλολογικές θα διατηρήσουν τις υψηλές τους βάσεις, ενώ μεγαλύτερη άνοδο ίσως δούμε στις χαμηλόβαθμες σχολές καθώς το ποσοστό των υποψηφίων που έγραψε κάτω από τη βάση στα Αρχαία μειώθηκε κατά 12%. Ενδεικτικά, πέρσι το 52,65% έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ φέτος το 40,98%.

Δύσκολα θα είναι τα πράγματα για τους υποψήφιους που εξετάστηκαν στη Βιολογία Γενικής Παιδείας με στόχο να «ανοίξουν» τα παραϊατρικά. Οι αριστούχοι έφτασαν μόλις το 12,5%, όταν πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 22%. Υπενθυμίζεται ότι για τους παραπάνω υποψηφίους η εισαγωγή στα παραϊατρικά γίνεται με ποινή μορίων.

Για το 2ο επιστημονικό πεδίο (θετικές και τεχνολογικές σπουδές):

Παρά τη σφοδρότατη κριτική που δέχτηκε η κεντρική επιτροπή εξετάσεων για τα ζητούμενα στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, υπήρξαν υποψήφιοι που απέδειξαν ότι μπόρεσαν να ανταποκριθούν ακόμα και στον τεράστιο όγκο των ερωτημάτων εντός μόλις τριών ωρών. Η μεγάλη έκπληξη όμως ήρθε στη Χημεία, στην οποία κατεγράφη 50% μείωση του ποσοστού των υποψηφίων που έγραψαν 19-20. Στη Φυσική τα στατιστικά δεν κατέγραψαν μεγάλες διαφορές σε σχέση με πέρσι. Κι αν οι δημοφιλείς σχολές από 17.500 μόρια και πάνω δεν δεχτούν μεγάλες απώλειες, δεν ισχύει το ίδιο για τις χαμηλόβαθμες, μιας και οι υποψήφιοι που έγραψαν κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά εκτοξεύτηκαν στο 56,26%, με ένα επιπλέον 10% σε σχέση με πέρσι.

Για το 3ο επιστημονικό πεδίο (επιστήμες υγείας):

Ακόμα και πάνω από το όριο των 19.000 μορίων αναμένεται να φτάσει η Ιατρική Θεσσαλονίκης. Η σχολή της Αθήνας θα διατηρήσει, ίσως και να αυξήσει ελαφρώς τα μόρια εισαγωγής της, καθώς δεν είναι μόνο οι επιδόσεις που ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι, αλλά και η μείωση του αριθμού εισακτέων, η οποία θα πιέσει προς τα πάνω τις βάσεις. Η μικρή άνοδος θα συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες δημοφιλείς σχολές, όπως οι Φαρμακευτικές αλλά και οι Σχολές Βιολογίας.

Για το 5ο επιστημονικό πεδίο (σπουδές οικονομίας και πληροφορικής):

Αν και το συντριπτικό ποσοστό των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης σε ποσοστό 83,45%, το Βατερλώ στις βάσεις του 5ου πεδίου αφορά αποκλειστικά τη σφαγή που έγινε στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ). Μόλις το ¼ σε σχέση με πέρσι κατάφερε να γράψει 19-20 και σε ποσοστά αυτό μεταφράζεται σε μόλις 5% αριστούχοι, όταν πέρσι ήταν 20%. Οι σχολές πληροφορικής ίσως να μη δεχτούν τόσο μεγάλη πτώση, καθώς κάποιες ανοίγουν και από το 2ο επιστημονικό πεδίο, οι οικονομικές σχολές όμως αναμένεται να κάνουν θεαματική βουτιά και σε πολλά περιφερειακά τμήματα να μη συμπληρώνουν ούτε τα 10.000 μόρια εισαγωγής.

Ανοδος λόγω μεγάλου ανταγωνισμού

Το 4ο επιστημονικό πεδίο (παιδαγωγικές σπουδές) ίσως είναι το μοναδικό όπου οι επιδόσεις των υποψηφίων δεν έπαιξαν κανένα -ουσιαστικό- ρόλο στις εκτιμήσεις για τις βάσεις. Οι παιδαγωγικές σχολές μετά την περσινή κατακρήμνιση θα εμφανίσουν και πάλι άνοδο λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού, γιατί οι υποψήφιοι διπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρσι. Αντίθετα, τα στατιστικά δείχνουν πολύ κακές επιδόσεις από τους υποψηφίους.

Οσοι εξετάστηκαν στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας δεν κατάφεραν ούτε φέτος να σημειώσουν υψηλές επιδόσεις, παρά τα κατά γενική ομολογία πολύ εύκολα θέματα που «έπεσαν» φέτος. Ενδεικτικά, μόλις το 3,96% πέτυχε από 18 έως και 20 ενώ κάτω από τη βάση έγραψε το 68,8%. Βέβαια σε απόλυτους αριθμούς οι υποψήφιοι που ξεχώρισαν ήταν περισσότεροι, καθώς στο σύνολο από τους μόλις 4.000 περσινούς υποψηφίους, φέτος η συνολική προσέλευση «χτύπησε» τους 9.000. Ο υψηλός ανταγωνισμός λοιπόν είναι αυτός που θα καθορίσει την άνοδο, η οποία αναμένεται στα περιφερειακά Ιδρύματα ακόμα και 1.000 μόρια.

 «Αδικημένοι» είναι οι υποψήφιοι των θετικών και οικονομικών σπουδών που δοκίμασαν την τύχη τους εξεταζόμενοι στην Ιστορία Γενικής Παιδείας. Αν και το επίπεδο των Μαθηματικών προσαρμόστηκε στις ανάγκες των υποψηφίων της θεωρητικής κατεύθυνσης, δεν έγινε το ίδιο για όσους έχουν κλίση στις θετικές σπουδές. Το υψηλό επίπεδο δυσκολίας οδήγησε το 90,03% να γράψει κάτω από τη βάση, ενώ μόλις 14 υποψήφιοι πέτυχαν βαθμούς 18-20. Τα απαιτητικά ζητούμενα στην Ιστορία πρακτικά έκλεισαν την πόρτα εισόδου στα παιδαγωγικά σε όλους πλην όσων προέρχονταν από τη θεωρητική κατεύθυνση.

Δεκάδες χιλιάδες έγραψαν από 0 έως 5

Γι’ ακόμη μια χρονιά τα «φώτα» εκπαιδευτικών αναλυτών και δημοσιογράφων πέφτουν πάνω στις λίγες εκατοντάδες ή χιλιάδες υποψηφίων (ανάλογα με το μάθημα) που πετυχαίνουν υψηλές επιδόσεις με 19άρια και 20άρια. Στο σκοτάδι όμως μένει ένα τεράστιο ποσοστό που, ασχέτως του υψηλού ή χαμηλού πήχη δυσκολίας των ζητουμένων, παραμένει «κολλημένο» σε βαθμούς κάτω από τη βάση. Ενδεικτικό είναι ότι στην Ομάδα Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής 16.000 υποψήφιοι έγραψαν κάτω από τη βάση, όταν το σύνολο προσέλευσης ήταν 20.000 παιδιά.

Μια ματιά στους απόλυτους αριθμούς των υποψηφίων που βρέθηκαν και φέτος κάτω από τη βάση υποδεικνύει το χαμηλό επίπεδο αρκετών εξ αυτών. Ενδεικτικά κατεγράφησαν από τα φετινά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας:

-Στην Ιστορία Κατεύθυνσης 6.408 υποψήφιοι έγραψαν από 0 έως 5.

-Στα Αρχαία ένας στους τρεις έγραψε κάτω από τη βάση (από το σύνολο 30.000 υποψηφίων οι 12.000 έγραψαν από 0 έως 10).

-Στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης 9.931 υποψήφιοι προερχόμενοι από την Ομάδα Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής έγραψαν από 0 έως 5.

-Στη Φυσική Κατεύθυνσης περίπου 8.000 υποψήφιοι δεν πέτυχαν να γράψουν πάνω από τη βάση.

-Στο ΑΕΠΠ (Ανάπτυξη Εφαρμογών) ένας στους 3 έγραψε κάτω από τη βάση (από τους 20.000 υποψηφίους οι 7.500 έγραψαν από 0 έως 10).

Τα παραπάνω στοιχεία είναι ενδεικτικά του χαμηλού επιπέδου που παρατηρείται στους μαθητές και αποτυπώνεται ακόμα καλύτερα στις βάσεις τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ όπου η εισαγωγή γίνεται ακόμα και με 4.000 μόρια.

Πως θα κινηθούν οι βάσεις;

Νομική Αθήνας 18.250

Νομική Θεσσαλονίκης 17.965

Νομική Κομοτηνής 17.510

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Βόλου 16.200

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Ξάνθης 15.600

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Αθήνας 18.500

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης 17.950

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Χανίων 15.300

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πάτρας 16.850

Πολιτικών Μηχανικών Αθήνας 16.800

Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης 15.650

Πολιτικών Μηχανικών Βόλου 14.300

Πολιτικών Μηχανικών Ξάνθης 13.800

Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας 14.650

Ιατρική Αλεξανδρούπολης 18.750

Ιατρική Αθήνας 19.150

Ιατρική Ηρακλείου 18780

Ιατρική Θεσσαλονίκης 19.050

Ιατρική Ιωαννίνων 18.850

Ιατρική Λάρισας 18820

Ιατρική Πάτρας 18.950

Φαρμακευτική Αθήνας 18.560

Φαρμακευτική Θεσσαλονίκης 18.600

Φαρμακευτική Πάτρας 18.450

Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας 15.300

Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης 11.800

Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Βόλου 13.000

Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης 14.300

Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων 12.600

Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Πάτρας 13.300

Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Ρεθύμνου 12.400

Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Ρόδου 11.200

Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας 11.700

Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών Ιωαννίνων 10.500

Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών Φλώρινας 10.000


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΚΚΕ – Νάξος: Η Χριστίνα Σκαλούμπακα δίνει το σύνθημα των ευρωεκλογών

Πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ στην Νάξο ενόψει ευρωεκλογών, με ομιλήτρια την Χριστίνα Σκαλούμπακα

Πάρος: Ξεκινούν σε μερικές εβδομάδες τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς “Malice”

Δεύτερη βρετανική σειρά έρχεται στη Πάρο... Που και πότε θα γίνουν τα γυρίσματα

Κυκλάδες: Η αλυσίδα Aria Hotels έρχεται στην Ερμούπολη Σύρου

Επεκτείνονται στις Κυκλάδες τα Aria Hotels με νέο ξενοδοχείο στη Σύρο

Ολυμπιακή Φλόγα: Ερχεται (19/04) στη Νάξο, απαγόρευση στάθμευσης στη χερσαία ζώνη

Μέσω ανακοίνωσης του Λιμεναρχείου Νάξου έχουμε την πρώτη εικόνα για την έλευση της Ολυμπιακής Φλόγας στη Νάξο - Απαγορεύσεις

Σύρος – Γ. Λεονταρίτης: “Προτάσεις για την απόδοση τιμής στον Δημήτριο Βικέλα”

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης σχετικά με την ουσιαστική απόδοση φόρου τιμής στον Δημήτριο Βικέλα.

Β. Αιγαίο – Χίος: Με εντυπωσιακή μανούβρα το “αντίο” του Blue Star Delos (video)

Αυτό ήταν το τελευταίο ταξίδι του Blue Star Delos στην άγονη γραμμή του βορειανατολικού Αιγαίου - έρχεται Κυκλάδες (video)

Πάρος: Τι συμβαίνει σε προστατευόμενο υγρότοπο, στη περιοχή Ελος Μώλου;

Συνήγορος του Πολίτη: Παράνομες δραστηριότητες σε προστατευόμενο υγρότοπο στην Πάρο

ΜΜΕ: Την Τρίτη 16 Απριλίου η απεργία των δημοσιογράφων

Απεργία των Δημοσιογράφων αύριο Τρίτη 16 Απριλίου - Γιατί απεργούν

Τι δουλειά έχει στη Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης;

Συνοδεία του CEO της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση

Σαντορίνη: Υποδέχεται (19/04) την Ολυμπιακή φλόγα, ποιο είναι το πρόγραμμα

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας στη Σαντορίνη

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Νάξος – Ομάδα Πολιτικής Προστασίας: Κυκλοφόρησε ένα …διαφορετικό ημερολόγιο

Η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Νάξου κυκλοφόρησε ένα ημερολόγιο (2024) με έμφαση στην ορθή διαχείριση του νερού

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί