Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαιδείαΠανεπιστήμιο Αιγαίου: προβάδισμα Σύρου με παρέμβαση Συρίγου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: προβάδισμα Σύρου με παρέμβαση Συρίγου

|

Η Σύρος μοιάζει να παίρνει το πλεονέκτημα όσον αφορά την έδρα της κοσμητείας στη νέα πολυτεχνική σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου μετά την συγκινητική παρέμβαση κυρίως του Αντώνη Συρίγου, Βουλευτή Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ – Ο υπουργός Παιδείας κος Γαβρόγλου ζητάει από την Σύγκλητο να αποφασίζει για 3η φορά, αν και οι δύο προηγούμενες ήταν υπέρ της Σύρου – Οι κινήσεις του Δήμου 

Κακά τα ψέματα… Για μία ακόμη φορά οι κόντρες σε τοπικιστικό επίπεδο διαλύουν αποδυναμώνουν τα νησιά του Αιγαίου και στερούν ευκαιρίες για να αποκτήσουν ζωή μέσα από την ίδρυση Ανώτερων και Ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σχολή Τουρισμού που ζητάει από το 2010 στέγη, αλλά Χίος και Ρόδος είναι στα.. μαχαίρια με αποτέλεσμα; Να έχουμε τον τουρισμό ως βασική κολώνα της οικονομίας, το Νότιο Αιγαίο να προσφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό στο ΑΕΠ και να μην έχει έδρα σχολής τουρισμού…

Τεσπα που λέει και η ανηψιά μου… Πάμε στα φρέσκα κουλούρια. Και έχουμε να κάνουμε με την έδρα της νέας Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου… Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να εγκρίνει το αίτημα του Πανεπιστημίου Αιγαίου για ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής. Η σχολή θα αποτελείται από τουλάχιστον τρία, όπως ορίζει ο νόμος, τμήματα: το Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων με έδρα στη Σάμο, το Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων με έδρα στη Σύρο και το Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης που εδρεύει στη Χίο. Και αφού δεν υπάρχει θέμα με τις… έδρες των τμημάτων, ανέκυψε προβληματισμός για την έδρα της σχολής! Που θα είναι ο κοσμήτορας και το διοικητικό προσωπικό. Και άρχισε η μάχη ανάμεσα σε Σύρο (Κυκλάδες) και Σάμο (Κεντρικό Αιγαίο). Αποτέλεσμα; Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου διχάστηκε μεν αλλά απεφάνθη Σύρο. Το κυκλαδίτικο νησί έλαβε τέσσερις ψήφους, σε αντίθεση με τη Σάμο που πήρε τρεις ψήφους. Επίσης, τέσσερις συγκλητικοί δεν μπόρεσαν να αποφασίσουν στο μείζον δίλημμα (ίσως δεν τους αφορούσε κιόλας) και έριξαν λευκή ψήφο.

Όμως, κάποιοι όμως άρχισαν να μιλούν για παρέμβαση σε πολιτικό επίπεδο… Και άρχισαν να δείχνουν τον πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Δημήτρη Σεβαστάκη, ο οποίος εκλέγεται στη Σάμο και με το Υπουργείο να δείχνει τη προτίμησή του στη Σάμο… Χθες όμως ανέβηκαν οι τόνοι με τους Κυκλαδίτες Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να προβάλουν αντιδράσεις που έφτασαν στα όρια του …κόκκινου. Και από τη στιγμή που ο κος Γαβρόγλου, αγνόησε την απόφαση της Συγκλήτου, ε όπως ήταν λογικό όλοι έδειξαν …Σεβαστάκη.

Παρέμβαση Συρίγου 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνιος Συρίγος ζήτησε να αλλάξει η ρύθμιση, χωρίς να αποκλείσει ότι σε αντίθετη περίπτωση θα καταψήφιζε τη ρύθμιση. «Θα είμαι πάρα πολύ σύντομος, λιτός και επιγραμματικός. Ωστόσο, σαφέστατος σε ό,τι πω. Εξάλλου, δεν θέλω να καταχραστώ τον χρόνο σας, ασχολούμενος με ένα μόνο ζήτημα, ενώ εσείς συζητάτε εφ’ όλης της ύλης. Ούτε, στόχο έχω, πολύ περισσότερο, να δημιουργήσω θέματα ή να προβληθώ ως “τοπάρχης”. Αναφέρομαι σε ένα μόνον άρθρο, το άρθρο 75, το οποίο, κυριολεκτικά, με έχει πικράνει. Υπαρχούσης όχι μόνο μιας, αλλά δύο αποφάσεων της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που συνηγορούν υπέρ της Σύρου και κατοχυρωμένης της αυτοτέλειας των ΑΕΙ, εκτιμώ ότι πρέπει να οριστεί ως έδρα της υπό ίδρυση πολυτεχνικής σχολής (βήμα, που χαιρετίζουμε) η Σύρα». Και πρόσθεσε: «Παρακαλώ, κύριε υπουργέ, να κινηθείτε πράττοντας τα δέοντα, προς την κατεύθυνση που προανέφερα. Εφόσον γίνει αυτό, επιφυλάσσομαι να τοποθετηθώ επί του άρθρου στην Ολομέλεια». Από την πλευρά του, και ο κ. Νίκος Συρμαλένιος, επίσης βουλευτής Κυκλάδων, συνέστησε στην ηγεσία του υπουργείου να εξετάσει εκ νέου τη ρύθμιση, με δεδομένη την απόφαση της Συγκλήτου υπέρ της Σύρου.

Κατόπιν αυτών, ερωτήματα προκάλεσε η στάση του κ. Σεβαστάκη. Ο βουλευτής Σάμου και πανεπιστημιακός, παρότι γνωρίζει και τη συμβολική σημασία της απόφασης της Συγκλήτου ενός αυτοδιοικούμενου ΑΕΙ, επιχειρηματολόγησε υπέρ της ανατροπής της, υποστηρίζοντας ότι δικαιολογείται από αντικειμενικά κριτήρια. «Κλείνω με μία κουβέντα. Ούτε τοπικισμοί, αλλά ορθολογισμός ακαδημαϊκός και επίσης όχι διαρροές ή πιέσεις. Είμαστε καθαροί, έχουμε θέσεις και ιεραρχούμε. Δύναμη ιδρύματος, υποδομές, γραμματειακή συγκρότηση, κρίσιμη μάζα φοιτητών», είπε, για να του απαντήσει ο κ. Συρίγος: «Με συγχωρείτε, κύριε πρόεδρε. Οι αποφάσεις των Συγκλήτων δεν είναι αποτέλεσμα ακαδημαϊκού ορθολογισμού;». Τελικά, αποφασίσθηκε το θέμα να αναπεμφθεί στη Σύγκλητο, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει για τρίτη φορά, παρότι το έχει κάνει ήδη δύο φορές.

Τέλος, απαντώντας στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τις αιτιάσεις του κατά του ν/σ, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «εκφράσεις όπως “πολιτικό έγκλημα” και “πάμε σε σκοτεινά χρόνια”, υπονομεύουν τη δημοκρατία. Ας μη βιαζόμαστε. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από όλους αυτούς που θεωρούν ότι πάμε την υπόθεση της Παιδείας ένα βήμα μπροστά, με ακαδημαϊκούς κανόνες, για την ενίσχυση της δημοκρατίας και την επαναφορά της κανονικοποίησης στα πανεπιστήμια».

Οι αντιδράσεις 

Να σημειώσουμε εδώ ότι τόσο ο κος Λεονταρίτης (χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων) όσο και ο κος Μαραγκός (Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης) μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για την αλλαγή πλεύσης . Ο κος Λεονταρίτης στην προσωπική του ιστοσελίδα στα social Media ανέφερε “Θετική εξέλιξη στην υπόθεση της ίδρυσης Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα την Σύρο. Ευχαριστώ τους φορείς για την ανταπόκριση στο κάλεσμα ,για σθεναρή αντίδραση απέναντι στην πρόταση για καθορισμο της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής στη Σάμο. Κερδίσαμε την πρώτη “μάχη “. Όμως τώρα είναι, πολύ  αισιόδοξος  για την τελική απόφαση, που θα ορίζει ΔΙΚΑΙΩΣ την Σύρο, έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής. Ευχαριστώ και τους εκπροσώπους της Πανεπιστημιακής κοινότητας. Σημαντικότατη η συμβολή τους“.

Και ο κος Μαραγκός σημείωσε ”  Θετικές εξελίξεις για την έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής δεδομένου ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει την αποφασιστική αρμοδιότητα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, όπως εξ΄αρχής και αυτονόητα απαιτήσαμε. Ευχαριστούμε το σύνολο των φορέων οι οποίοι σε συνεργασία με τους κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους, ενεργήσαμε ομόθυμα, αποφασιστικά και συντονισμένα ώστε να υπάρξει αίσια και θετική έκβαση. Εντός των επόμενων ημερών, αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου που παραχωρεί κατά κυριότητα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης κτίρια των παλαιών αποθηκών του Τελωνείου, εισάγουμε στο δημοτικό συμβούλιο την παραχώρηση τους κατά χρήση στο Πανεπιστημιακό Τμήμα της Σύρου. Και πρόκειται μόνο για την αρχή. Ιδιαιτέρως νιώθω την υποχρέωση να ευχαριστήσω τον Συριανό Βουλευτή, Αντώνη Συρίγο, του οποίου η συνεισφορά, με πράξεις και όχι λόγια, ήταν περισσότερο από καθοριστική”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος: Ξεκινούν σε μερικές εβδομάδες τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς “Malice”

Δεύτερη βρετανική σειρά έρχεται στη Πάρο... Που και πότε θα γίνουν τα γυρίσματα

Κυκλάδες: Η αλυσίδα Aria Hotels έρχεται στην Ερμούπολη Σύρου

Επεκτείνονται στις Κυκλάδες τα Aria Hotels με νέο ξενοδοχείο στη Σύρο

Ολυμπιακή Φλόγα: Ερχεται (19/04) στη Νάξο, απαγόρευση στάθμευσης στη χερσαία ζώνη

Μέσω ανακοίνωσης του Λιμεναρχείου Νάξου έχουμε την πρώτη εικόνα για την έλευση της Ολυμπιακής Φλόγας στη Νάξο - Απαγορεύσεις

Σύρος – Γ. Λεονταρίτης: “Προτάσεις για την απόδοση τιμής στον Δημήτριο Βικέλα”

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης σχετικά με την ουσιαστική απόδοση φόρου τιμής στον Δημήτριο Βικέλα.

Β. Αιγαίο – Χίος: Με εντυπωσιακή μανούβρα το “αντίο” του Blue Star Delos (video)

Αυτό ήταν το τελευταίο ταξίδι του Blue Star Delos στην άγονη γραμμή του βορειανατολικού Αιγαίου - έρχεται Κυκλάδες (video)

Πάρος: Τι συμβαίνει σε προστατευόμενο υγρότοπο, στη περιοχή Ελος Μώλου;

Συνήγορος του Πολίτη: Παράνομες δραστηριότητες σε προστατευόμενο υγρότοπο στην Πάρο

ΜΜΕ: Την Τρίτη 16 Απριλίου η απεργία των δημοσιογράφων

Απεργία των Δημοσιογράφων αύριο Τρίτη 16 Απριλίου - Γιατί απεργούν

Τι δουλειά έχει στη Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης;

Συνοδεία του CEO της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση

Σαντορίνη: Υποδέχεται (19/04) την Ολυμπιακή φλόγα, ποιο είναι το πρόγραμμα

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας στη Σαντορίνη

Πάρος: Στην τελική ευθεία για την υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας

Ολοκληρώθηκαν όλες οι συναντήσεις στη Πάρο για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας... Ποιο είναι το πρόγραμμα

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Νάξος – Ομάδα Πολιτικής Προστασίας: Κυκλοφόρησε ένα …διαφορετικό ημερολόγιο

Η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Νάξου κυκλοφόρησε ένα ημερολόγιο (2024) με έμφαση στην ορθή διαχείριση του νερού

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί